Έξω από τη ζωή μας όσοι μας τρώνε την ψυχή

Όλοι μιλάμε για μια υποτιθέμενη αλλαγή που πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας. Βλέπουμε συνεχώς στραβά μπροστά μας, πράγματα που δεν μας αρέσουν, που επιζητούν διόρθωση, λέμε «χρειάζεται αλλαγή εδώ και τώρα», αλλά μάλλον μόνο στα λόγια μένουμε. Είμαι υπέρ των αλλαγών, αγαπημένε μου αναγνώστη. Το θέμα όμως είναι να ξέρεις γιατί θέλεις να αλλάξεις. Για να βελτιωθείς εσύ ή το κάνεις για τους άλλους γύρω σου; Έχουμε φίλους, συναναστρεφόμαστε με κόσμο, κάνουμε σχέσεις, χωρίζουμε, πονάμε, συναντάμε νέους ανθρώπους, κλείνουμε κεφάλαια φιλίας, κλείνουμε και ανοίγουμε κύκλους συνεχώς στη ζωή μας. Όλα αυτά είμαστε εμείς, ο δρόμος μας, η ζωή μας. Είναι το ταξίδι μας.

Εκείνο που με απασχολεί είναι αν τελικά αλλάζουμε γιατί το θέλουμε εμείς, ή από φόβο μη χάσουμε ή να μην χαρακτηριστούμε κάπως προβαίνουμε σε αλλαγές για τους άλλους. Σκέψου, πόσες φορές πάνω σε ένα τσακωμό με τον αγαπημένο σου, γύρισες και του είπες «μείνε και εγώ θ’ αλλάξω». Εκείνη τη στιγμή, ασυναίσθητα, επέλεγες να γίνεις κάτι άλλο, από αυτό που είσαι, προκειμένου να γίνεις αρεστός σε κάποιον τρίτο. Αν όμως αγαπούσαμε και σεβόμασταν τον εαυτό μας, τον αποδεχόμασταν έτσι ακριβώς όπως είναι, δεν θα μπαίναμε καν σε αυτή τη διαδικασία που μας θέλει να αλλάζουμε γιατί μας το ζήτησε ή μας το επέβαλλε κάποιος. Το ζητούμενο είναι να ζητάς εσύ την αλλαγή.

Να βλέπεις τα στραβά σου και να θέλεις να τα διορθώσεις. Να ζητάς να εξελιχθείς. Να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Να κάνεις την αυτοκριτική σου, αλλά να μην αυτομαστιγώνεσαι, νιώθοντας ενοχές. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, κατά τη γνώμη μου, να μην αφήνεις την κρίση και τη γνώμη του οποιουδήποτε να σε επηρεάζει. Δεν έχουν όλοι το δικαίωμα να σε κρίνουν, παρά μόνο εκείνοι που τους έχεις δώσει εσύ το δικαίωμα. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να τον αφήσουμε να μας αλλάξει. Όλοι είμαστε ίσοι, και τόσο διαφορετικοί συνάμα. Όλοι διαθέτουμε τον χαρακτήρα μας, είμαστε μοναδικοί. Γι αυτό δεν είναι κακό να λέμε και κανένα «όχι» σε όποιον θέλει να μας δει ως κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε. Σημασία έχει κάποιος να σε εκτιμά και να σε αγαπά γι αυτό που είσαι, ή για να το γράψω καλύτερα παρ’ όλο που είσαι ότι είσαι.

Με τα καλά και τα άσχημα σου. Με τις παραξενιές και τις καλοσύνες σου. Ε, όχι. Δεν έχει θέση στη ζωή μας κανένας που δεν μας εκτιμά και το μόνο που θα κάνει είναι να μας κρίνει. Ας του ανοίξουμε την πόρτα και ας πάει στο καλό, από εκεί που ήρθε. Η ψυχή μας θα πρέπει να είναι γεμάτη από γαλήνη και όχι για να μας την κατασπαράσσει ο καθένας που νομίζει ότι ήρθε σε αυτή τη ζωή για το παίζει κριτής των πάντων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.