Κ. Αγοραστός: Παρουσιάζουμε έργο υπαρκτό, χειροπιαστό, αδιάψευστο (video)

Το οποίο είναι έργο όλων των Θεσσαλών, όπως τονίστηκε στον απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

«Παρουσιάζουμε σήμερα ένα έργο υπαρκτό, χειροπιαστό, αδιάψευστο. Το έργο αυτό που σας έχει κοινοποιηθεί, είναι έργο όλων των Θεσσαλών. Δεν είναι έργο ούτε της περιφερειακής αρχής ούτε του περιφερειάρχη, αλλά έργο όλων των Θεσσαλών, για αυτό θα ήθελα ειλικρινά μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τους ανθρώπους, οι οποίοι αγωνίστηκαν σκληρά και όλους όσοι συνέβαλαν στο εγχείρημα αυτό» σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την παρουσίαση του απολογισμού των πεπραγμένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που έγινε στο θέατρο Ουήλ στη Λάρισα.

«Για εμάς όμως στη Θεσσαλία η λογοδοσία δεν αποτελεί μόνον θεσμική υποχρέωση, αλλά καθημερινή ευθύνη απέναντι στους πιο αξιόπιστους κριτές: Τους πολίτες της Θεσσαλίας. Σ’ αυτούς απαντούμε καθημερινά, γι’ αυτούς δίνουμε τη μάχη, απ’ αυτούς κρινόμαστε», τόνισε. Στη συνέχεια ο Κ. Αγοραστός, τόνισε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια πολλά άλλαξαν, έγιναν ανατροπές, η χώρα βυθίστηκε στην ύφεση, αλλά το μόνο το παρέμεινε ίδιο είναι η συνέπεια της Περιφερειακής Αρχής απέναντι στους Θεσσαλούς.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι το προσωπικό της Περιφέρειας μειώθηκε κατά 40% σε σχέση με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, έλαβε ελάχιστα χρήματα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, υπήρξε πολιτική αστάθεια με επτά κυβερνήσεις να αλλάξουν από το 2011, ενώ ακολούθησαν οικονομική ασφυξία, πρόβλημα ρευστότητας, Capital controls, πρόβλημα χρηματοδότησης.

Αναφορικά με τα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής τόνισε ότι εργάστηκε μεθοδικά ώστε να έρθουν στη Θεσσαλία όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι, να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 αλλά και να συνεχιστούν τα έργα και οι παρεμβάσεις σε όλες τις περιοχές, σε όλους τους οικισμούς και τις κοινότητες της περιφέρειάς μας. «Με σχέδιο και προγραμματισμό μειώσαμε τα λειτουργικά μας έξοδα σε σχέση με το παρελθόν σε ποσοστό πάνω από 55%, χωρίς να υποβαθμίσουμε σε καμιά περίπτωση το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη», τόνισε.

Το ΕΣΠΑ 2007 – 2013

Το σημαντικότερο αλλά και το πιο αξιόπιστο χρηματοδοτικά εργαλείο για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας ήταν το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς). Το Πρόγραμμα αυτό το παραλάβαμε τον Ιούλιου του 2011 με απορροφητικότητα σχεδόν 25 % και σήμερα βρίσκεται στο 103,17 %, σε ότι αφορά τα έργα της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας, τόνισε ο περιφερειάρχης.

Όπως ανέφερε, ξεμπλόκαραν όλα τα μεγάλα έργα, 77 ημιτελή έργα από το Γ’ ΠΕΠ που ολοκληρώθηκαν. «Πήραμε πάνω μας ένα εγκαταλελειμμένο έργο την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, το οποίο δεν θα τελείωνε ποτέ και το ολοκληρώνουμε μέσα στο 2016, και έτσι το ελληνικό κράτος δε θα χρειαστεί να επιστρέψει 180 εκατ. ευρώ. Δώσαμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα, είτε στο οδικό δίκτυο, είτε στους περιφερειακούς δρόμους των μεγάλων πόλεων, είτε στα αθλητικά έργα, είτε στον αγροτικό τομέα, με ισόρροπη ανάπτυξη και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες», δήλωσε ο Κ. Αγοραστός.

Στο ζήτημα των πρωτοβουλιών ανέφερε τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με την Ευρωπαία Επίτροπο Κορίνα Κρέτσου αλλά και τον αν. υπουργό Αλέξη Χαρίτση, που συνεργάστηκε για το ζήτημα της αλλαγής αρχιτεκτονικής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να λάβει 1,7 δις € από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τρέχον ΕΣΠΑ.

Επίσης, διεκδικήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκτακτη βοήθεια ύψους 9,9 εκ. € για την Ελλάδα για τις φυσικές καταστροφές του περασμένου χειμώνα, ενώ έγινε συνεργασία με τους εταίρους σε επιτροπή της Κομισιόν για τα Διευρωπαϊκά δίκτυα (Connecting Europe Facility CEF) με στόχο την εκχώρηση πόρων για έργα όπως η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των μεταφορών σε ότι αφορά οδικά, σιδηροδρομικά δίκτυα αλλά και λιμάνια, προϋπολογισμού 700 εκατ. € για τη χώρα.

Έργα ύψους 1,56 δις ευρώ στη Θεσσαλία
Το σύνολο των έργων -δράσεων που διεκδικήθηκαν, εντάχθηκαν, υλοποιούνται, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από όλα τα χρηματοδοτικά Προγράμματα είναι 1166, συνολικού προϋπολογισμού 1.493.872.809,96 € και τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το ΕΑΠΝΑ, το ΠΙΝΔΟΣ, το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τους λιγοστούς πόρους, που διαθέτει η αιρετή Περιφέρεια, τόνισε ο περιφερειάρχης.

Τα έργα και οι δράσεις αυτές είναι μια πηγή πραγματικής ελπίδας στη ζωή των Θεσσαλών γιατί δημιουργούν θέσεις, εργασίας, μόχλευση στην τοπική οικονομία και κινούν την πραγματική οικονομία της περιοχής. Είναι μια προσπάθεια, η οποία έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.

Όπως ανέφερε διεκδικήσαμε, χρηματοδοτήσαμε και υλοποιούνται έργα σε όλους τους τομείς:

* ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ 114 έργα στον αγροτικό τομέα συνολικού προϋπολογισμού 180.938.866,73 €
* ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 103 έργα συνολικού προϋπολογισμού 139.533.662,69 €
* ΕΡΓΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ – ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ 94 έργα συνολικού προϋπολογισμού 100.757.883,52 €
* ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ 63 έργα συνολικού προϋπολογισμού 91.943.096,30 €
* ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΕΡΓΑ: 495 έργα συνολικού προϋπολογισμού 676.372.655,90 €
* ΕΡΓΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 109 έργα συνολικού προϋπολογισμού 51.078.371,96 €
* ΕΡΓΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ 43 έργα συνολικού προϋπολογισμού 49.635.972,30 €
* ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ 49 έργα συνολικού προϋπολογισμού 115.577.483,52 €
* ΕΡΓΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 20 έργα συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. €
* ΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ – ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΜΕΛΕΤΕΣ 72 έργα συνολικού προϋπολογισμού 55.618.653,20 €

Το μέλλον
«Από την πενταετία που πέρασε, κρατάμε τις προκλήσεις, την επιμονή, τη θέληση, την αποφασιστικότητα, το θετικό πρόσημο και εκμεταλλευόμαστε αποδοτικά την εμπειρία, και τη γνώση από τη διαχείριση των θεμάτων της Περιφέρειας», τόνισε ο Κ. Αγοραστός, που ζήτησε απ’ όλους να προχωρήσουν μόνο μπροστά, ενώ δεσμεύτηκε να στηρίξει αποφασιστικά την τοπική κοινωνία μέσα στην κρίση και παρά την κρίση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.