«Νομοθέτηση της απαγόρευσης καλλιέργειας μεταλλαγμένων»

Ολοκληρώθηκε, με τη δεύτερη συνεδρίαση στις 27/05 στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, η συζήτηση για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (μεταλλαγμένα).

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Η πρόεδρος της Επιτροπής Ηρώ Διώτη, βουλευτής Λάρισας, θυμίζοντας τη συζήτηση στην πρώτη συνεδρίαση στις 19/05, επανέλαβε την ανάγκη νομοθέτησης της απαγόρευσης καλλιέργειας Γ.Τ.Ο. στην Ελλάδα μετά τις πρόσφατες θεσμικές νομοθετικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εισαγωγή στην αγορά 11 Γενετικά Τροποποιημένων προϊόντων.

Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί η καθολική απαγόρευση εισαγωγής Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών ως πρώτη ύλη προς μεταποίηση, άσχετα αν το τελικό προϊόν προορίζεται για χρήση μέσα στην χώρα ή για εξαγωγή, η υποχρέωση ενημέρωσης της Πολιτείας και των αρμόδιων υπηρεσιών από εταιρείες που εμπορεύονται είδη που περιέχουν Γ.Τ.Ο. ή παράγωγά τους, η καθολική υποχρέωση εμφανώς και χαρακτηριστικής σήμανσης πρωτογενών προϊόντων, όπως για παράδειγμα καλαμπόκι, ντομάτα κ.λπ. και παράγωγων προϊόντων Γ.Τ.Ο., όπως επίσης να εξεταστεί και ο ορισμός ενός εθνικού εργαστηρίου αναφοράς για έλεγχο Γ.Τ.Ο. ή προϊόντων που περιέχουν Γ.Τ.Ο. σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής τους, με σκοπό τον έλεγχο των παραπάνω.

Την Ε.Μ.Ε. Προστασίας του Περιβάλλοντος ενημέρωσαν και εξέθεσαν τις απόψεις τους οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μπαρμπέρης, Προϊστάμενος της Δ/νσης Εργαστηριακών Ελέγχων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), Βασίλειος Ντούρας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτριος Κουρέτας, Καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Γεώργιος Λώλος, Γεωπόνος, Μέλος του Δ.Σ. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

Στις δυο συνεδριάσεις της Επιτροπής για το θέμα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών παραβρέθηκε ο κ. Κ. Διάκος ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Επιτροπή, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για το ζήτημα και θα την αποστείλει στο αρμόδιο προς νομοθέτηση Υπουργείο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.