Μαύρα σύννεφα πάνω από το ΤΕΙ Τρικάλων

Το καμπανάκι του κινδύνου σήμανε για μια ακόμη φορά σχετικά με το μέλλον του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών που ΤΕΙ Λάρισας που λειτουργεί στα Τρίκαλα.

Για μια ακόμη φορά οι φορείς του νομού θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα μετά τις εξαγγελίες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός, πέραν από τους όποιους σχεδιασμού του υπουργείο, ότι η διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας αποφάσισε για τη μείωση του αριθμού των θέσεων από 120 που είναι σήμερα σε 60.

Αυτή η απόφαση οδηγεί σε υποβάθμιση του ΤΕΙ των Τρικάλων με δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον.

Σε ότι αφορά τη νέα αναδιάρθρωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προβλέπει την αναβάθμιση όσων ΤΕΙ κριθούν κατάλληλα σε Πανεπιστήμια αλλά και την υποβάθμιση όσων δεν έχουν τα προσόντα σε σχολές τύπου ΙΕΚ,.

Ο ανασχεδιασμός του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή ένα είδος νέου σχεδίου “Αθηνά” – όπως είχε ονομαστεί το αντίστοιχο σχέδιο τα προηγούμενα χρόνια – ανακοινώθηκε στους προέδρους των ΤΕΙ από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κ.κ.Αρ. Μπαλτά και Τ. Κουράκη, στη διάρκεια συνόδου που είχαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τονίστηκε ότι ο ανασχεδιασμός θα γίνει σε βάθος χρόνου και κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου των ιδίων των ΤΕΙ, της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) και του υπουργείου και όχι άμεσα. Ο γενικός στόχος θα είναι αυτή τη φορά όχι τόσο η γεωγραφική ανακατανομή των ιδρυμάτων, όσο η επίσημη αναβάθμιση όσων τμημάτων ΤΕΙ κριθούν κατάλληλα σε κανονικά πανεπιστημιακά τμήματα. Αντιθέτως, όσα Τμήματα, ιδίως της περιφέρειας, δεν συγκεντρώνουν προτιμήσεις υποψηφίων, δεν διαθέτουν επαρκείς υποδομές, εκπαιδευτικό προσωπικό και σχέδιο για το μέλλον, θα υποβιβαστούν σε ΙΕΚ.

Στο αίτημα των προέδρων των ΤΕΙ να δοθούν περισσότερα χρήματα στα ιδρύματα τα οποία αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα λειτουργίας – όπως και τα περισσότερα πανεπιστήμια – δεν δόθηκε σαφής απάντηση καθώς το θέμα της χρηματοδότησης συναρτάται με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τις εξελίξεις των επόμενων μηνών.

Πηγή: “Νέα Σελίδα”/ Κώστας Καραποστόλης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.