Μπαράζ αγροτικών κινητοποιήσεων μέχρι και τον Δεκέμβριο προανήγγειλε η ΠΑΣΥ

Συνεδρίασε στην Λάρισα την Δευτέρα 1η Σεπτέμβρη η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ με διευρυμένη σύνθεση.

Την συνεδρίαση απασχόλησαν τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής: «το υψηλό κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα. Οι συνέπειες του εμπάργκου της Ρωσίας σε προϊόντα των χωρών της Ε.Ε, αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμων στο έδαφος της Ουκρανίας, με ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από τη μια και Ρωσίας από την άλλη. Η αρνητική εξέλιξη με τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων, το σταμάτημα ή μείωση της εξισωτικής σε χιλιάδες κτηνοτρόφους, ο καταρροϊκός πυρετός που έχει προσβάλει όλη την χώρα. Τα κάθε είδους χαράτσια, ΕΝΦΙΑ, συνεχόμενες αυξήσεις στα ασφάλιστρα ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, οι μικρότερες επιστροφές σε φόρο πετρελαίου και ΦΠΑ και η αυξημένη φορολογία που ισχύει από φέτος με το κράτημα λογιστικών βιβλίων και συντελεστή φορολόγησης 13%.

Η νέα ΚΑΠ αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής σε μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες, θα αφανίσει χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους. Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ θα οργανώσει συσκέψεις και συγκεντρώσεις για την ενημέρωση των αγροτών από τις συνέπειες της εφαρμογής της ΚΑΠ 2015-2020.

Το διάστημα του καλοκαιριού οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ που δραστηριοποιούνται σε Ομοσπονδίες και Αγροτικούς-Κτηνοτροφικούς Συλλόγους πήραν μια σειρά από πρωτοβουλίες για το εμπάργκο, τις εξισωτικές αποζημιώσεις, τον καταρροϊκό πυρετό, αναδείχνοντας τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα, διεκδικώντας λύσεις προς όφελος των αγροτών.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες διεκδικώντας συγκέντρωση με κρατική παρέμβαση των προϊόντων που πλήττονται από το εμπάργκο, διάθεση τους για τις λαϊκές ανάγκες και όχι στις χωματερές, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.

Άμεση καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, να μην αποχαρακτηριστούν τα 10 εκατ. Στρέμματα βοσκότοπου που θα σημάνει το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρών κτηνοτρόφων, να παρθούν άμεσα μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό, στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Στην συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ αποφασίστηκε το πρόγραμμα δράσης ως τέλος του χρόνου.

Άμεσα ζητάμε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να θέσουμε τα οξυμμένα προβλήματα, διεκδικώντας λύσεις.

Συνάντηση με την ηγεσία του ΕΛΓΑ στην οποία θα ζητήσουμε δίκαιες εκτιμήσεις για τις χαλαζοπτώσεις που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της χώρας και ικανοποιητικές αποζημιώσεις των παραγωγών. Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από τον καταρροϊκό πυρετό και άλλες ασθένειες. Να μην πληρώσουν ασφάλιστρα οι κατεστραμμένοι αγρότες που δεν έχουν παραγωγή και εισόδημα αλλά καλούνται να προπληρώσουν ασφάλιση στον ΕΛΓΑ. Να μην πληρώσουν οι ροδακινοπαραγωγοί και όλοι οι αγρότες με παραγωγές που θα πληγούν από το εμπάργκο και φυσικά δεν ευθύνονται για αυτό.

Στα μέσα Οκτώβρη θα διοργανωθεί πανελλαδική σύσκεψη για την οργάνωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Τον Νοέμβριο σε όλη την χώρα θα οργανώσουμε πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών που προωθεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σε όσους αγρότες και κτηνοτρόφους οφείλουν πάνω από 5000€ για ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ.

Πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στις κατασχέσεις για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια».

Στις Εφορίες ενάντια στο άδικο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, την κρίση να πληρώσουν οι βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες, με φορολόγηση 45% του μεγάλου κεφαλαίου και όχι τα φτωχά λαϊκά στρώματα που έχουν ματώσει τόσα χρόνια και οδηγούνται στην εξαθλίωση.

Τον Δεκέμβριο θα υπάρξει πανελλαδική κινητοποίηση με αποκλεισμό και καταλήψεις των γραφείων του ΕΛΓΑ , απαιτώντας την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας, ΕΛΓΑ κρατικό φορέα που θα καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια και της ζημιές στην παραγωγή και το κεφάλαιο και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

Θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας ώστε να καθοριστεί η συνέχεια των αγωνιστικών διεκδικήσεων.

Κοινές δράσεις θα πραγματοποιηθούν με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ την ΟΓΕ για τα ζητήματα ασφάλισης, υγείας και πρόνοιας, εκπαίδευσης με αρχή το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην ΔΕΘ το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στις 6μμ στην Πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη στο οποίο καλούμε να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφους».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.