1,2 εκ. € στη Θεσσαλία για την κοινωνική οικονομία

Με μεγάλη συμμετοχή φορέων πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης στην αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης Ανάπτυξης και Προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας».

Η ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, ενώ με την εισήγηση του ο υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης. ανέπτυξε τους στόχους του προγράμματος.

Αναλυτικά ο κ. Ι. Πλακιωτάκης σημείωσε τα εξής: «Ξεκινάμε μια νέα δράση του Υπουργείου Εργασίας, για την ίδρυση δεκατριών περιφερειακών μηχανισμών υποστήριξης της κοινωνικής οικονομίας. Η πρωτοβουλία αυτή, γίνεται στα πλαίσια εμπροσθοβαρών δράσεων προϋπολογισμού 750.000.000 ευρώ, μέχρι το τέλος του 2014, που σαν σκοπό έχουν να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας, την ανεργία, να δώσουν διέξοδο στη νέα γενιά, πάντα μέσα στα πλαίσια της εξειδίκευσης, της δημιουργίας κινήτρων για την απασχόληση. Αυτό που μας ενδιαφέρει ως Υπουργείο Εργασίας, είναι να ξεφύγουμε πλέον απ’ την προνοιακή πολιτική των προγραμμάτων. Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε ένα πρόγραμμα, να δώσουμε ένα επίδομα και από εκεί και πέρα κανένα μέλλον.

Μας ενδιαφέρει να υπάρχει επένδυση σε τομείς της οικονομίας, όπου υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα, δηλαδή το εξαγωγικό εμπόριο, τα logistics, το λιανεμπόριο, την ναυτιλία, τον τουρισμό, άρα σε τομείς που τελικά ο ωφελούμενος μπορεί να έχει μέλλον. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, ενημερώνουμε τους φορείς της Περιφέρειας, για την νέα μας αυτή δράση που σαν σκοπό έχει να ενισχύσει τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, έναν τομέα σχετικά άγνωστο στην πατρίδα μας, την ώρα που σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό των κοινωνικών επιχειρήσεων φτάνει το 10% επί του συνόλου, ενώ περίπου το 6% του εργατικού δυναμικού ασχολείται με τον συγκεκριμένο τομέα. Άρα, σε επίπεδο Ε.Ε υπάρχει μια δυναμική, μπορούμε να αντλήσουμε πρακτικές, αλλά και σε επίπεδο χώρας υπάρχουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που μπορούν πραγματικά να δώσουν μια διέξοδο στο φαινόμενο της ανεργίας. Τέλος, αυτό που θέλω να σημειώσω είναι, ότι στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα έχει προβλεφτεί ειδικό κονδύλι, για δράσεις και ενέργειες της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ύψους 60.000.000 ευρώ. Επίσης, στα ΠΕΠ προβλέπεται κονδύλι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την κοινωνική οικονομία, γιατί μετά την δημιουργία των περιφερειακών μηχανισμών στήριξης από την συγκεκριμένη πρόσκληση, σκοπός είναι να μεταβιβαστούν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και να περάσουν στις Περιφέρειες.

Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουμε βιώσιμους μηχανισμούς, έτσι ώστε να υπάρχει διαρκή και συνεχή υποστήριξη των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Σίγουρα τα προγράμματα ανεργίας δεν αντιμετωπίζουν το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, όμως μελέτες του ΕΚΚΕ (Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών), έχουν δείξει ότι ένα 20% των ωφελουμένων από τις δράσεις voucher, τελικά βρίσκουν μόνιμη θέση απασχόλησης. Άρα, στα συγκεκριμένα προγράμματα υπάρχει αποτελεσματικότητα, υπάρχει δηλαδή ένα σημείο αφετηρίας από όπου μπορούμε να ξεκινήσουμε. Το επόμενο χρονικό διάστημα, θα γίνουμε πολύ πιο στοχευμένοι, πολύ πιο εξειδικευμένοι, διότι και οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου είναι περιορισμένοι άρα, χρειάζεται να είμαστε πολύ πιο συγκεκριμένοι στην νέα προγραμματική περίοδο. Εδώ θέλω να σημειώσω, ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, όσον αφορά το κομμάτι της αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας, θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο. Ήδη σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., οπότε μπορούμε να τρέξουμε δράσεις και ενέργειες από την αρχή του έτους. Οπότε, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως κενό, όσον αφορά το κομμάτι του Υπουργείου Εργασίας».

Από την πλευρά του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε: «Ξεκινάμε την κοινωνική οικονομία και την ξεκινάμε συντεταγμένοι όλοι οι Θεσσαλοί και νομίζω μέσα από τον μηχανισμό, τον όποιο θα κάνουμε και ευελπιστώ να είναι ένας και μοναδικός μηχανισμός στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, να βοηθήσουμε όλους τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, που είναι 58 στην Θεσσαλία και μάλιστα, πολλοί από αυτούς τους συνεταιρισμούς έχουν κάνει αξιόλογη δουλειά, χρειάζονται στήριξη, χρειάζονται προβολή, χρειάζονται ενίσχυση. Το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα αυτή και παράλληλα μας βοηθά να κινητοποιήσουμε και άλλους ανθρώπους, ούτος ώστε να πάμε σε ενεργητικές πολιτικές κατά της ανεργίας και όχι απλώς σε επιδοματικές πολιτικές, οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά. Η φιλοσοφία των Κοιν.Σ.Επ. είναι να αξιοποιήσει ανθρώπους με δεξιότητες, να αξιοποιήσει ανθρώπους της εργασίας, των δυνατοτήτων για να βρουν διέξοδο και να μπορέσουν να ζουν αξιοπρεπώς. Σε καμιά περίπτωση όμως οι δομές αυτές δεν υπκαθιστούν τομείς του Δημοσίου τομέα. Η κοινωνία, οι πολίτες, απαιτούν να καθόμαστε σε ένα τραπέζι να συζητάμε αλλά και να βγάζουμε συνεργαζόμενοι αποτελέσματα. Όλες οι γνώμες είναι χρήσιμες, όλες οι προτάσεις είναι χρήσιμες και είμαστε εδώ για να τις καταγράψουμε. Θα θελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη που είναι εδώ, για να μας εξηγήσει την φιλοσοφία του προγράμματος και να μας δώσει πληροφορίες για το κοινωνικό πρόγραμμα και την κοινωνική εργασία, την οποία έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Εργασίας».

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται, επίσης, τα παρακάτω:

«Η προϊσταμένη του Υπουργείου Εργασίας Ράνια Οικονόμου και η Προϊσταμένη της Μονάδας Β’ Ηλιάνα Πλατή παρουσίασαν το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί το Πρόγραμμα αυτό. Όπως έγινε γνωστό, η ημερομηνία κατάθεσης των προτάσεων είναι η 28/11/2014, ενώ η υλοποίηση του έργου θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2016. Η διάρκεια λειτουργίας των «θερμοκοιτίδων» που θα δημιουργηθούν είναι κατ” ελάχιστον 15 μήνες και δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους αργότερα από τον Οκτώβριο του 2015. Ο προϋπολογισμός του έργου για την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι 1.265.000,00 €

Οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί θα παρέχουν υπηρεσίες μίας στάσης (one stop shop) για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις και θα αναλάβουν να παρέχουν υπηρεσίες όπως:

Πληροφόρηση και ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά και τους σκοπούς της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας
Παρακίνηση και υποστήριξη της σύστασης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων με την παροχή υπηρεσιών κινητοποίησης, υποστήριξης, και συμβουλευτικής (coaching και mentoring)
Παροχή υπηρεσιών θερμοκοιτίδας, που θα προσφέρουν κοινή επιχειρηματική έδρα ή/ και Συμβουλευτική στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, κοινή διοικητική και λογιστική υποστήριξη, εξειδικευμένες υπηρεσίες επιχειρηματικής συμβουλευτικής ή μέρος αυτών κλπ.
Οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί θα επιδιώκουν:

Την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, μέσω της προώθησης τοπικών συμφωνιών συνεργασίας (local pacts) μεταξύ των Κοινωνικών επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων
Τη δικτύωση των Κοιν.Σ.Επ. σε τοπικό επίπεδο, καθώς και τη δημιουργία συστάδων(clusters) κοινωνικών επιχειρήσεων
Την υποστήριξη διακρατικών συνεργασιών με φορείς κοινωνικής επιχειρηματικότητας του εξωτερικού
Την υποστήριξη νέων κοινωνικών επιχειρηματιών αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε προγράμματα τύπου ERASMUS νέων κοινωνικών επιχειρηματιών
Την ημερίδα παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, οι αντιπεριφερειάρχες Χρήστος Μιχαλάκης, Βασίλης Τσιάκος, Δημήτρης Παπαδημόπουλος, Δωροθέα Κολυνδρίνη, Μαρία Μαμάρα, Κώστας Δεσπόπουλος, Ορέστης Ψαχούλας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γιώργος Κωτσός, οι δήμαρχοι Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, Σοφάδων Σκάρλος Αθανάσιος, Ζαγοράς-Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιώργος Ιγγλέσης, Χρήστος Καλομπάτσιος, Γιώργος Καλτσογιάννης, Γιώργος Κίτσιος, Γιώργος Λαδόπουλος, Απόστολος Μπέμπης, Θανάσης Παιδής, Βασίλης Πινακάς, Ευαγγελία Λιακούλη, Νίκος Πουτσιάκας, ο πρόεδρος του ΣΒΘΕΚΕ Απόστολος Παπαδούλης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ/Δ Θεσσαλίας Γιάννης Βαρνάς, εκπρόσωπος της εκκλησίας, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των επιμελητηρίων της Θεσσαλίας, εκπρόσωποι των Ενώσεων Ξενοδόχων και πολλοί φορείς».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.