25 εκατ. € για την έρευνα και την καινοτομία στη Θεσσαλία

«Μεγάλη μέρα για την έρευνα και την καινοτομία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», χαρακτήρισε την σημερινή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, καθώς δημοσιοποιήθηκε ο Οδικός Χάρτης των μεγάλων Ερευνητικών Υποδομών της Ελλάδας.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η εξέλιξη αυτή φέρνει για τη Θεσσαλία ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 25 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει μεγάλα έργα που θα λειτουργήσουν ως πόλοι αριστείας, εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας και υποδομές που αναμένεται να έχουν τεράστιο αντίκτυπο, όχι μόνο στην έρευνα αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Αυτά έγιναν γνωστά σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην έδρα της Περιφέρειας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Συνεργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα με το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και καταθέσαμε μια πρόταση, η οποία αφορά το παραγόμενο προϊόν της Θεσσαλία στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Πλέον, η Θεσσαλία μπαίνει στον οδικό χάρτη των ερευνητικών υποδομών της Ελλάδας. Ίσως είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα υποδομών που παίρνουμε ως Περιφέρεια τα τελευταία χρονιά, εδώ στην Θεσσαλία. Ένα πρόγραμμα σε βάθος τριετίας προϋπολογισμού 25εκατ. ευρώ, ένα πρόγραμμα το οποίο θα αξιοποιήσει το παραγόμενο προϊόν, που θα δημιουργήσει ερευνητικές αλλά και επενδυτικές θέσεις εργασίας, που αναβαθμίζει την έρευνα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο ήρθε μετά από συστηματική δουλειά, διαπραγμάτευση, πίεση, συνεργασία, ένα πρόγραμμα το οποίο πραγματικά δημιουργεί νέες προϋποθέσεις για την Θεσσαλία, αλλά και για την Ελλάδα γιατί είναι το μοναδικό πρόγραμμα για τον αγροτικό τομέα σε όλη την Ελλάδα, μέσα στον οδικό χάρτη των προγραμμάτων ερευνητικών υποδομών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το τμήμα Βιοτεχνολογίας, τους καθηγητές και ερευνητές, τα αλλά ερευνητικά κέντρα που εμπιστεύτηκαν να είναι επικεφαλής η Θεσσαλία με το τμήμα της και όλους τους ανθρώπους που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε ως εδώ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας σημείωσε τα εξής: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα γιατί πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας και της Θεσσαλίας κατ’ επέκταση, χρηματοδοτείται ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα ερευνητικών υποδομών, το οποίο αφορά όλη την χώρα. Στη Θεσσαλία χρηματοδοτείται η δημιουργία ερευνητικής υποδομής, για να γίνει η περιοχή μας μέσα από το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, το κέντρο αναφοράς για την αγροδιατροφή σε όλη την Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί ένα καινούριο περιβάλλον για την Περιφέρεια μας, για το Πανεπιστήμιο μας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι. Η επιτυχία στηρίζεται στην συστηματική δουλειά που έγινε από όλους τους συναδέλφους του τμήματος, από την πολύ σθεναρή υποστήριξη που είχαμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσωπικά από τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και πιστεύουμε ότι το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα θα δημιουργήσει καινούριες προϋποθέσεις ανάπτυξης για την Θεσσαλία και κυρίως στην δημιουργία βάσης επενδύσεων από το εξωτερικό πάνω στην αγροδιατροφή».

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβούλιου Καινοτομίας Δημήτρης Λεωνίδας δήλωσε: «Θα ήθελα και εγώ εκ μέρους του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για αυτή την μεγάλη επιτυχία, η οποία βάζει τα θεμέλια για να γίνει η Θεσσαλία και το τμήμα μας, το κέντρο της βιοτεχνολογίας στον αγροδιατροφικό τομέα σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο θέτει τα θεμέλια για την ίδρυση ενός ερευνητικού οργανισμού, που θα ασχοληθεί με την συνθετική βιολογία στον διατροφικό τομέα, θα χρησιμοποιήσει όλες τις τεχνολογίες, όλο το προσωπικό του τμήματος συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα, θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, απλά να αναφέρω ότι προβλέπονται γύρω στις 40 θέσεις νέων ερευνητών, είναι ύψους 25 εκατ. ευρώ. Θα ήθελα και εγώ εκ μέρους του τμήματος να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Θεσσαλίας που ήταν κοντά μας, στην διεκδίκηση αυτού του προγράμματος και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να είναι κοντά μας στην υλοποίηση του, γιατί χρειαζόμαστε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, χρειαζόμαστε όλες τις υποδομές, που μπορεί να μας προσφέρει και την βοήθεια και ευελπιστούμε ότι η Θεσσαλία θα αποτελέσει πόλο βιοτεχνολογίας στον τομέα της αγροδιατροφής, στα επόμενα χρόνια».

Όπως έγινε γνωστό, η Θεσσαλία θα είναι παρούσα στην προσπάθεια αυτή με τη δική της Ερευνητική Υποδομή, με συντονιστή το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συμμετοχή οκτώ άλλων εργαστηρίων και ερευνητικών κέντρων από την υπόλοιπη Ελλάδα. Με κέντρο τη Θεσσαλία, θα δημιουργηθεί μια, μοναδική για την Ελλάδα, Υποδομή Συνθετικής Βιολογίας με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα.

Η Συνθετική Βιολογία, αφορά το σχεδιασμό και την κατασκευή νέων, καινοτόμων βιολογικών συστημάτων (από βιομόρια έως κύτταρα) με χρήσιμες ιδιότητες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Με άλλα λόγια, επαναπρογραμματίζει τα κύτταρα, ώστε να παράγουν προϊόντα με συγκεκριμένες ιδιότητες. Για παράδειγμα:

• Νέα ένζυμα που καθαρίζουν το περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους από τοξικά απόβλητα
• Νέα, ‘πράσινα’ βιοκαύσιμαγια τα αυτοκίνητα
• ‘Πράσινες’ χημικές ενώσεις από γεωργικά απόβλητα
• Φάρμακα για στοχευμένες θεραπείες
• Φυτά με συγκεκριμένες ιδιότητες
• Συνθετικά ελαστικά και βιο-ακρυλικά

Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις εφαρμογές της Συνθετικής Βιολογίας. Η Ερευνητική Υποδομή αυτή, έχει έμφαση στην αγροδιατροφή, όπως και η Θεσσαλία είναι άρρηκτα δεμένη με τα προϊόντα της γης της και την επεξεργασία τους. Υπό αυτή την έννοια, η Συνθετική Βιολογία στη Θεσσαλία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για να βοηθήσει στην περαιτέρω αναγνώριση των προϊόντων της Θεσσαλίας και να συντελέσει στην ανάπτυξη καινοτόμων τομέων που σχετίζονται με αυτά.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε ακόμα, η καθηγήτρια του Τμήματος κα Καλλιόπη Παπαδοπούλου».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.