Ρεπουμπλικάνοι ζητούν έρευνα για τις διαρροές που οδήγησαν στην παραίτηση Φλιν

Ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ ζητούν έρευνα για τις διαρροές που οδήγησαν στην παραίτηση του συμβούλου για ζητήματα εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικλ Φλιν.

Οι επικεφαλής επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων ανησυχούν ότι πιθανώς να δημοσιεύτηκαν απόρρητες πληροφορίες.

Ο Μ.Φλιν φέρεται να συζήτησε το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων με ρώσους αξιωματούχους σε τηλεφωνικές επαφές που είχε πριν τον διορισμό του -σημειώνεται ότι είναι παράνομο για ιδιώτες να πραγματοποιούν διπλωματικές επαφές εκ μέρους των ΗΠΑ.

Σε επιστολή τους στον ερευνητή του υπουργείου Δικαιοσύνης, επικεφαλής επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων είπαν ότι οι πληροφορίες για την παρακολούθηση των επαφών του Μ.Φλιν από τις υπηρεσίες πληροφοριών ήταν πιθανότατα απόρρητες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δέχεται επίσης επικρίσεις για τις σχέσεις του με τη Ρωσία, κατηγόρησε τις υπηρεσίες πληροφοριών ότι έδωσαν στη δημοσιότητα απόρρητες πληροφορίες. «Το πραγματικό σκάνδαλο εδώ είναι ότι απόρρητες πληροφορίες δόθηκαν παράνομα από τις υπηρεσίες “πληροφοριών” σαν γλύκισμα. Πολύ αντι-αμερικανικό» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε αναρτήσεις του στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για την πιθανή ανεπαρκή προστασία απόρρητων πληροφοριών εδώ» έγραψαν οι Τζέισον Τσάφετς και Μπομπ Γκουντλάτε και σημειώνουν ότι η δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών θα μπορούσε να έχει «σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια».

Ενώ η επιστολή μοιάζει να ρίχνει το βάρος στην ίδια τη φύση των πληροφοριών, άλλοι στρέφονται κατά των υπηρεσιών πληροφοριών. Ο πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής είπε σε δημοσιογράφους ότι πρέπει να εξηγήσει το FBI τους λόγους για τους οποίους ηχογραφούνταν οι συνομιλίες του Μ.Φλιν.

Ο Τζον Κόρνιν, γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, ζήτησε ευθέως έρευνα για τις επαφές του Φλιν με τη Ρωσία.

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων χωρών
Η Ρωσία δεν επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, δήλωσε την Πέμπτη ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην αρχή της συνάντησής του με τον αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την πρόσφατο σάλο που δημιουργήθηκε στην Ουάσινγκτον.

«Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι δύο χώρες έχουν «άφθονα θέματα για να συζητήσουν» και είπε πως ελπίζει ότι θα θέσει τις «παραμέτρους για τη μελλοντική δουλειά μας».

Η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας έλαβε χώρα στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Βόννη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.