Αλαλούμ με τα παλιά «χαράτσια»!

Βολιώτες που καταθέτουν δηλώσεις, διαπιστώνουν «φέσια» απ΄το παρελθόν

Μια κατάσταση «αλαλούμ», φαίνεται ότι επικρατεί με τα παλιά «χαράτσια» φορολογουμένων, η οποία δεν ήταν ευρέως γνωστή, αλλά τελικά, βολιώτες που καταθέτουν τώρα τις φορολογικές τους δηλώσεις, διαπιστώνουν «φέσια» απ΄το παρελθόν!
Πιο συγκεκριμένα, εκατοντάδες φαίνεται ότι είναι οι συμπολίτες, οι οποίοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως, όταν επισκεπτόμενοι τους λογιστές τους, διαπίστωσαν ότι έχουν οφειλές από το ΕΕΤΑ (το παλιό «χαράτσι»), που ωστόσο, δεν τους είχαν βεβαιωθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ανέλπιστο έσοδο για το κράτος,
ανέλπιστο… έξοδο για τους πολίτες

Όπως λένε στο magnesianews.gr, πηγές απ΄ την τοπική εφορία, ένα ανέλπιστο φορολογικό έσοδο ανακάλυψαν στο υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται για το ποσό των περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων.
Το αναδρομικό χαράτσι, αφορά κατά κύριο λόγο ποσά του έκτακτου τέλους ακινήτων, τα οποία όμως, είτε δεν είχαν βεβαιωθεί καθόλου, είτε είχαν βεβαιωθεί σε λανθασμένο όνομα ή λανθασμένο ποσό ανά σπίτι, είτε οι φορολογούμενοι δεν είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα κάποια δόση ή δόσεις του χαρατσιού, να μεταφερθούν στην εφορία.
Το αναδρομικό χαράτσι αφορά περισσότερα από ένα σχεδόν εκατομμύριο ακίνητα, πολλά εκ των οποίων στη Μαγνησία και οι ιδιοκτήτες τους λαμβάνουν τους τελευταίους μήνες (χωρίς πολλοί να το γνωρίζουν, καθώς τα οικονομικά τους τα χειρίζονται οι λογιστές τους) σχετική ειδοποίηση μέσω email από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Το ποσό που τους έχει βεβαιωθεί θα μπορούν να το πληροφορηθούν μέσω του taxisnet στην υπηρεσία «Στοιχεία οφειλών» όπου θα του δίνονται και πληροφορίες για τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο που του βεβαιώθηκε στο χαράτσι.

Ένταξη στις 100 δόσεις

Σύμφωνα με κύκλους της τοπικής ΔΟΥ, όσοι φορολογούμενοι διαπιστώνουν απλήρωτο ολικά ή μερικά το χαράτσι ακινήτων, θα πρέπει να αναζητήσουν το εκκαθαριστικό τους στο taxisnet και να το εξοφλήσουν ή εναλλακτικά να το εντάξουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων με ελάχιστη μηνιαία δόση 20 ευρώ. Στο μεταξύ, όσον αφορά το ζήτημα των εμφανιζόμενων απλήρωτων ποσών που εισπράττονταν μέσω της ΔΕΗ του 2013, το γνωστό χαράτσι, μιλώντας στο «Ράδιο- Ένα 102,5» ο υπ. δημοσίων σχέσεων κ. Αλέκος Κεχαγιάς προτρέπει στον εκάστοτε φορολογούμενο να ζητήσει από την ΔΕΗ μια κίνηση του λογαριασμού, ώστε να φανεί τι πληρώθηκε και τι όχι. Όπως σχολίασε ο ίδιος, ο ΕΝΦΙΑ που ακολούθησε, το ΕΕΤΑ, δεν έχει εμφανίσει ακόμα παρόμοια προβλήματα, καθώς ακολουθεί διαφορετική λογική, ενώ οι όποιες οφειλές, αφορούν το χρόνο πριν το 2013.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.