«Βουτιά» 20-30% έκανε η εμπορική αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2016

Η αύξηση της φορολογίας θα αυξήσει τη φοροδιαφυγή, εκτιμούν καταστηματάρχες

«Βουτιά» 20-30% έκανε η εμπορική αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και οι έμποροι ζητούν από τους καταναλωτές, να ενωθούν και να σώσουν την αγορά αφήνοντας τα χρήματά τους στη Μαγνησία, «διότι οι πολιτικοί δεν πρόκειται να μας σώσουν».
Τα παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας Κώστας Τσέλιος, που εκτίμησε ότι η αύξηση της φορολογίας όχι μόνο δεν θα καταπολεμήσει, αλλά θα αυξήσει τη φοροδιαφυγή.

Ο κ. Τσέλιος παραδέχτηκε ότι είμαστε σε κατάσταση φοροδιαφυγής, που πρέπει να καταπολεμηθεί και ζήτησε από τους καταστηματάρχες να κόβουν αποδείξεις. «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε υπέρ αυτού του μέτρου, όμως το υπουργείο Οικονομικών ξεχνάει ότι με την αύξηση της φορολογίας, γνωρίζει πολύ καλά ότι θα αυξηθεί η φοροδιαφυγή», τόνισε.
Όπως ανέφερε, αν η Πολιτεία έβαζε χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας και οι καταστηματάρχες είχαν αφορολόγητο (που είναι οι μοναδικοί που δεν έχουν), σίγουρα το κράτος θα είχε περισσότερα έσοδα.

«Εκβιαστικά μέτρα»
Ο πρόεδρος των εμπόρων, εκτίμησε ότι με τέτοια εκβιαστικά μέτρα, με πρόστιμα και αύξηση της φορολογίας, δεν αυξάνονται τα έσοδα του κράτους και οι κυβερνώντες δεν πρόκειται να μαζέψουν τα χρήματα που θέλουν. Οι έμποροι τάσσονται υπέρ μιας σωστής φορολογίας με πρόστιμο για όποιον δεν κόβει απόδειξη, όμως δεν γίνεται να πολεμηθεί η φοροδιαφυγή με 29% φόρο από το πρώτο Ευρώ, και 24% ΦΠΑ. Το έχουμε πει εδώ και χρόνια, δήλωσε.

Για το κλίμα που επικρατεί, ο κ. Τσέλιος ανέφερε ότι μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ είχαμε την περίφημη αξιολόγηση, που μέχρι να κλείσει, φόβισε τους καταναλωτές και «βύθισε» την αγορά. «Παράλληλα, κάθε μήνα «εφευρίσκονται» νέα μέτρα που τρομοκρατούν το αγοραστικό κοινό και σήμερα υπάρχει κίνδυνος να κοπούν τα δώρα. Επίσης η φημολογία ότι θα κοπούν οι συντάξεις, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, έχουν μειώσει το καταναλωτικό ενδιαφέρον», ανέφερε.

Νέα πτώση του τζίρου
Οι έμποροι εκτιμούν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016, θα κλείσει πτωτικά, με μια πτώση του τζίρου, της τάξης 20-30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
«Τις προσεχείς ημέρες, κλείνει ένας χρόνος από τα capital control, τα οποία αν και λεγόταν ότι θα διαρκούσαν μερικές μέρες, πάλι ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις πλήρωσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εμπόρων.

Εκπτώσεις από μέσα Ιουλίου
Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Και αυτή τη στιγμή όμως υπάρχουν προσφορές και οι καταναλωτές μπορούν να βρουν καλές τιμές σε είδη που τους ενδιαφέρουν και μπορεί ν’ αντέξει η τσέπη τους, σημείωσε ο έμπορος.
Σύμφωνα με τον κ. Τσέλιο, οι καταναλωτές πρέπει να μείνουν ενωμένοι και να καταλάβουν ότι πρέπει να ενισχύσουν την τοπική οικονομία, για να διατηρηθεί η αγορά και να σωθεί η κατάσταση διότι «οι πολιτικοί δεν πρόκειται να μας σώσουν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.