«Δήμητρα»: Απαγόρευση διακίνησης χύμα τσίπουρου και ιχνηλασιμότητα πρώτων υλών

Επιστολή στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς κομμάτων και βουλευτές

Τους προβληματισμούς του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» θέτει ο πρόεδρος Γιάννης Κίτσιος, με επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και τους βουλευτές Μαγνησίας, ια την Ευρωπαική Οδηγία, που εξομοιώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, που επιβάλλεται στο τσίπουρο με εκείνον των “σκληρών” αλκοολούχων ποτών.

Όπως αναφέρει η εξομοίωση αυτή θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα στη νόμιμη ντόπια παραγωγή τσίπουρου, υπέρ της παράνομης παραγωγής που αγγίζει το 70% της εγχώριας κατανάλωσης. Σύμφωνα με τον κ. Κίτσιο, η δυνατότητα παραγωγής τσίπουρου για ατομική χρήση κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, δίνει δυνατότητα σε αμπελουργούς να αποστάζουν μια μικρή ποσότητα (100 λίτρα τσίπουρου για ιδία ή συγγενική χρήση), αλλά, με την πάροδο του χρόνου, η αγορά να έχει κατακλυσθεί από λαθραία τσίπουρα τα οποία κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα σε ολόκληρη την χώρα, προϊόντα με εντελώς αμφίβολη ποιότητα και άγνωστη προέλευση.

Η «Δήμητρα» εκτιμά ότι οι ποσότητες του χύμα τσίπουρου που καταναλώνονται είναι υπέρ-πενταπλάσιες από εκείνες του εμφιαλωμένου, καθώς η παράνομη παραγωγή ανέρχεται σε 24.000.000 λίτρα ετησίως, τη στιγμή που οι επίσημα και ασφυκτικά φορολογημένοι αποσταγματοποιοί έχουν απομείνει 67 και αποστάζουν περίπου το 1/3 των «διήμερων» δηλαδή 2.800.000 λίτρα των 40 βαθμών ετησίως!

Ο Γιάννης Κίτσιος τονίζει ότι από την παράνομη απόσταση τσίπουρου σημαίνει για το κράτος φορολογική απώλεια 300 εκ. € ετησίως, ενώ απαξιώνονται πλήρως συγκροτημένες επιχειρηματικές μονάδες του Συνεταιριστικού αλλά και του Ιδιωτικού τομέα οι οποίες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και είναι έτοιμες για λουκέτο.

«Επιπλέον η Ελλάδα έχει κατακλυσθεί από παράνομο χύμα τσίπουρο προερχόμενο από Βαλκανικές όμορες χώρες σε ποσότητες που αγγίζουν τις 30.000.000 λίτρα προϊόν που δεν έχει υποστεί κανένα απολύτως έλεγχο», αναφέρει, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ Νίκο Κατσαρό είναι άκρως επικίνδυνο για την δημόσια υγεία.

«Η Δήμητρα» έστειλε για εξετάσεις στο Χημείο 147 δείγματα χύμα τσίπουρου, από τα οποία 22 βρέθηκαν μη ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση διότι ρυπάνθηκαν με φθαλικούς εστέρες, αναφέρεται στην επιστολή και συμπληρώνεται ότι από τις τρεις τελευταίες αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβλήθηκαν το 2010 στο τσίπουρο, μειώθηκαν οι πωλήσεις από 60 έως 80%.

Καταλήγοντας ο Γιάννης Κίτσος παρουσιάζει την πρόταση του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», σε τρία σκέλη:

1) Αναγόρευση του νόμιμου εμφιαλωμένου τσίπουρου σε Εθνικό προϊόν (εξομοίωση του με το ούζο, η χρήση του οποίου υποκαθίσταται από το τσίπουρο)
2) Άμεση απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης χύμα τσίπουρου στην Ελλάδα.
3) Καθιέρωση ιχνηλασιμότητας και ελέγχου στις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παρασκευή του τσίπουρου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.