Αποφεύχθηκε ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ηλικιωμένου συμπολίτη …

Μαζική η αντίδραση και η συγκέντρωση συμπολιτών στα Δικαστήρια

ΠΑΝΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Δεν έγινε τελικά αργά το μεσημέρι, το δικαστήριο για τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας ηλικιωμένου Βολιώτη, που είχε βάλει υποθήκη την πρώτη κατοικία του στη Ν. Ιωνία, για να βοηθήσει το γιό του να πάρει καταναλωτικό δάνειο 27.000 € για να δημιουργήσει το δικό του ξυλουργείο.

Στο χώρο έξω από τα Δικαστήρια Βόλου, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, ενώ μετά και την αντίδραση και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ο εκκαθαριστής δεν προχώρησε τη διαδικασία και η υπόθεση δεν έφτασε στο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον γιό του ηλικιωμένου, ο ίδιος έλαβε καταναλωτικό δάνειο ύψους 27.000 €, που δεν μπόρεσε να πληρώσει και με τις προσαυξήσεις το ποσό έφτασε στις 51.000 €, από ιδιωτική τράπεζα. Μάλιστα, πριν το ειδοποιητήριο ότι το σπίτι εκπλειστηριάζεται, ο ίδιος τόνισε ότι δεν δέχτηκε όχληση από την τράπεζα.
Το σπίτι του πατέρα του, που βρίσκεται στη Ν. Ιωνία, έχει αντικειμενική αξία 180.000 € και αγοράστηκε προ μερικών ετών, καθώς η οικογένεια διέμενε για 30 χρόνια σε ενοίκιο, όπως ανέφερε.

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης
Έξω από τα Δικαστήρια, συγκεντρώθηκαν δεκάδες κόσμου, μεταξύ των οποίων στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής της παράταξης «Δρόμοι Συνεργασίας» Μαργ. Πατσιαντάς και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και αρκετός κόσμος. Στα κιγκλιδώματα έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, επί της Ιωλκού οι συγκεντρωμένοι ανήρτησαν πανό της Λαϊκής Συνέλευσης Αγ. Νεκταρίου που έγραφε «Τρόϊκα, τράπεζες και ΔΝΤ παίρνουν τα σπίτια του λαού. Όχι στους πλειστηριασμούς, Αλληλεγγύη Ταξική».
Εκπρόσωπος από το «Στέκι Αλληλεγγύης για όλους», δήλωσε ότι με την ενημέρωση που έγινε από την οικογένεια για τον πλειστηριασμό που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, οργανώθηκε άμεσα κινητοποίηση, ενώ ασκήθηκαν πιέσεις και προς την τράπεζα σε κεντρικό επίπεδο.
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος από το Στέκι αν και υπήρξε διαβεβαίωση ότι ο πλειστηριασμός δεν θα γινόταν, οργανώθηκε η κινητοποίηση μήπως συμβεί το αντίθετο. «Και οι τράπεζες είχαν υποσχεθεί στην κυβέρνηση ότι αφού έρχεται το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα προχωρούσαν σε πλειστηριασμού, αλλά δεν το τήρησαν. Η σημερινή περίπτωση είναι η δεύτερη μετά από προηγούμενη στις αρχές του μήνα στην Αθήνα που έσπασαν τη συμφωνία κυρίων. Αλλά και εκεί υπήρξαν αντιδράσεις και ματαιώθηκε, κάτι που συνέβη και σήμερα», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Στεκιού Αλληλεγγύης.

Η Ανοικτή Επιτροπή
Στο μεταξύ, μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα 102,5», ένας εκ των εκπροσώπων της Ανοικτής Επιτροπής για τους πλειστηριασμούς, κ. Ξηρομερίτης, τόνισε ότι η επιτροπή που έχει συσταθεί, μπορεί να παρεμβαίνει όποτε χρειαστεί στο μέλλον, αρκεί να γίνονται επώνυμες αναφορές σε κάποιο από τα μέλη, ώστε να γίνεται και η σχετική έρευνα και διαπίστωση της πραγματικής αναγκαιότητας.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι «η κινητοποίηση του κινήματος για την αποτροπή κατασχέσεων και πλειστηριασμών, συλλογικοτήτων και πολιτών και η παρέμβαση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και των πέντε βουλευτών του, ιδίως δε του Μάκη Μπαλλή που συμμετέχει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, υποχρέωσαν την τράπεζα να αναστείλει την διαδικασία.
Η τράπεζα παραβίασε την συμφωνία που είχε γίνει με το αρμόδιο Υπουργείο, η οποία προβλέπει την αναστολή των πλειστηριασμών ενόψει της κατάθεσης στην Βουλή και ψήφισης του νομοσχεδίου που προστατεύει την πρώτη κατοικία.
Για όσους η μνήμη τους δεν τους βοηθά, υπενθυμίζουμε ότι η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, άφησε ακάλυπτους τους πολίτες που αδυνατούν να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, (η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται από 1/1/2015) αφού προηγουμένως φρόντισε με την πολιτική που άσκησε, να οδηγήσει μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην φτώχεια και την εξαθλίωση».

Δήλωση Χρ. Μπουκώρου
Στο μεταξύ, σε δήλωσή του ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος, ασκώντας κριτική για το θέμα, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «είμαι υποχρεωμένος με τη συγκεκριμένη αφορμή να εκφράσω μια εύλογη ανησυχία: με τους ρυθμούς που προχωράει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει καταιγίδα πλειστηριασμών και στη συνέχεια να θεσπιστούν νομοθετικά μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ας μην ψάχνουν, λοιπόν, άλλοθι οι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, προκειμένου να «αθωώσουν» την καθυστέρηση παραγωγής έργου της κυβέρνησής τους».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.