Προχειρότητα, βιασύνη, έλλειψη νομιμότητας…

Σύμφωνα με μέλη της Διοικούσας του ΤΕΕ για το θέμα των πεζοδρομίων

ΚΑΠΟΥΛΑΤο γεγονός ότι υπάρχει ζήτημα διοικητικής διαδικασίας (κατάθεση μελέτης και έγκρισης από την αρμόδια αρχή), ότι δεν έγινε καμία ενημέρωσή του για το έργο που πρόκειται να γίνει και ότι μειώνεται το πλάτος του 1,5 μέτρου πεζοδρομίου, όπως ορίζει η νομοθεσία, επισημαίνει η Διοικούσα Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας που συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι για το ζήτημα των εσοχών επί της Ιάσονος και της Δημητριάδος, που ξεκίνησε η Δημοτική Αρχή. Το μέλος του ΤΕΕ στην Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας Τ. Σαλίων κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για προχειρότητα, βιασύνη και έλλειψη νομιμότητας.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, αφού ενημερώθηκε από τους μηχανικούς που είναι και εκπρόσωποί της σε επιτροπές του Δήμου Βόλου που ασχολήθηκαν με το θέμα, από τον πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Παναγιώτη Γιόλα και τον γραμματέα του Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Ιππόκαμπο» Πέτρο Μπέλλο, συζήτησε το θέμα διεξοδικά και αύριο Παρασκευή αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση για το ζήτημα που από το πρωί απασχολεί την τοπική κοινή γνώμη.

Το μέλος του ΤΕΕ στην Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας Τάσος Σαλίων δήλωσε ότι στην Επιτροπή που συζητήθηκε το θέμα δεν προσκομίστηκε μελέτη σκοπιμότητας του έργου, ούτε κατατέθηκε ο κυκλοφοριακός φόρτος των λεωφορείων και σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, ενώ απλά έγινε μια παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο κ. Σαλίων έκανε λόγο για προχειρότητα και βιασύνη που δεν δικαιολογείται, με πολλά ερωτηματικά και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «με πολύ ελαφρά τη καρδία σκάβονται τα πεζοδρόμια και η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά ζητήματα».

Η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νάνσυ Καπούλα δήλωσε ότι για να γίνει το έργο με τη νόμιμη διαδικασία έπρεπε να είχε κατατεθεί συγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη με φόρτο κυκλοφορίας και διελεύσεις λεωφορείων, καθώς και μελέτη σκοπιμότητας. «Με τις εσοχές παρατηρείται ότι δεν τηρείται το απαραίτητο πλάτος του πεζοδρομίου, κυρίως σε τρία σημεία της οδού Ιάσονος», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ, με τη σειρά του Παναγιώτης Γιόλας, επισήμανε ότι η εταιρία που εκπροσωπεί είναι υπέρ των λεωφορειολωρίδων και για την προσπελασιμότητα των πεζοδρομίων, ανέφερε ότι δεν φταίνε οι εσοχές, αλλά η παιδεία των Βολιωτών, που βάζουν στα πεζοδρόμια ποδήλατα, δίκυκλα, αυτοκίνητα κλπ. Επίσης ανέφερε ότι τα ΑμεΑ δεν μπορούν να ανέβουν στα λεωφορεία, όχι λόγω του πλάτους των πεζοδρομίων, αλλά λόγω του όχι στις στάσεις παρκάρουν αυτοκίνητα.

Ο Γραμματέας του «Ιππόκαμπου» Πέτρος Μπέλλος, τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση εκ μέρους του Δήμου και τόνισε την αντίθεση του Συλλόγου σε κινήσεις που εμποδίσουν την απρόσκοπτη κίνηση ατόμων που κινούνται με αμαξίδια και γενικά των ατόμων με αναπηρία. Ο κ. Μέλλος ζήτησε να τηρηθεί η νομοθεσία για τα πεζοδρόμια.

Το μέλος του Δ.Ε. του ΤΕΕ και σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Βόλου Κώστας Γαργάλας επισήμανε ότι στην Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας , επιφυλάχτηκε η Τροχαία για τις νέες ρυθμίσεις που σκοπεύει να κάνει η νέα Δημοτική Αρχή, ενώ υπήρξε δέσμευση για παρουσίαση της μελέτης στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, κάτι που δεν έγινε. Στις 11.40 σήμερα ενημερώθηκε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες και πήγε στα Γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για να ζητήσει αν κατατέθηκε η μελέτη και αν δόθηκε η έγκριση. Μετά από υπηρεσιακή επικοινωνία με τη Λάρισα, ο κ. Γαργάλας δήλωσε ότι πληροφορήθηκε ότι ο φάκελος του Δήμου Βόλου έφτασε με courier στις 12.45 και περιείχε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τις λεωφορειολωρίδες, τις διαγώνιες θέσεις στάθμευσης στη Δημητριάδος και την απόφαση για τη φορτοεκφόρτωση. Μάλιστα ανέφερε ότι ο φάκελος είχε σταλεί σε αναρμόδιο τμήμα, θα επιστραφεί στο Δήμο και πρέπει να πάει στην αρμόδια υπηρεσία που είναι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Στη συνέχεια ο κ. Γαργάλας δήλωσε ότι επισκέφθηκε, ως σύμβουλος της μειοψηφίας, την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας και σε συζήτηση που είχε με τον επικεφαλής του είπε ότι δεν γνώριζε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες και έδωσε προφορική εντολή στις 12.40 για να διακοπούν οι εργασίες που είχαν ξεκινήσει.

Ο κ. Γαργάλας διερωτήθηκε αν έπρεπε να υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία ή αυτεπιστασία για την ανάθεση του έργου, ωστόσο τίποτα δεν τηρήθηκε, ενώ καταλόγισε προχειρότητα στη Δημοτική Αρχή και τόνισε ότι ισοπεδώνει τα πάντα.
Κλείνοντας τη συζήτηση η πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα, παρουσίασε το ΦΕΚ για την ελεύθερη διακίνηση των πεζών που επισήμανε ότι ο Δήμος πρέπει να εφαρμόσει όσα ορίζει ο Νόμος βιώσιμης κινητικότητας.

Μετά από συζήτηση, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ αποφάνθηκε ότι αύριο Παρασκευή θα εκδώσει ανακοίνωση με ερωτηματικά στο ζήτημα της διοικητικής διαδικασίας (έκδοση και έγκριση οικοδομικής άδειας, υπογράμμιση στο ζήτημα της εφαρμογής του νόμου για το πλάτος του πεζοδρομίου και την επισήμανση ότι το ΤΕΕ δεν ενημερώθηκε και στις επιτροπές που συζητήθηκαν τα θέματα οι εκπρόσωποι που φορές εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.