Ποιοι είναι οι νεκροί πιλότοι της 111 Π.Μ. που έπεσαν στην Ισπανία (video)

Από αριστερά ο σμηναγός Αθανάσιος Ζάγκας, δεξιά ο σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης
Παντρεμένοι με παιδιά και με εκατοντάδες ώρες πτήσης στα F16

Τα ονόματα των δύο πιλότων της 341 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης, που έπεσαν στη διάρκεια συμμαχικής άσκησης στην Ισπανία, χθες το μεσημέρι, έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Πρόκειται για τους σμηναγούς Παναγιώτη Λάσκαρη 35 χρονών, με καταγωγή από την Αττική και Αθανάσιο Ζιάγκα, 31 χρονών, με καταγωγή από την Πάτρα, παντρεμένους με παιδιά, που είχαν πάνω από 1200 ώρες πτήσης ο καθένας και σχεδόν τις μισές με αεροσκάφη F16. Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όσον αφορά στο μοιραίο αεροσκάφος, το είχε αγοράσει η Πολεμική Αεροπορία το Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει 4056 ώρες πτήσης.

Νέα στοιχεία για το δυστύχημα ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 11 (οι δύο Έλληνες και εννέα Γάλλοι τεχνικοί) και των τραυματιών σε 20 ακόμη (10 Γάλλοι και 10 Ιταλοί).

Βαρύ είναι το κλίμα, τόσο στην 341 Μοίρα, όσο και στην 111 Πτέρυγα Μάχης, για τη νέα απώλεια των δύο πιλότων που έπεσαν στην ώρα του καθήκοντος και προστέθηκαν στον Πάνθεον των ηρώων και στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων, που πέφτουν σε περίοδο ειρήνης.
Ήδη το ΓΕΑ, έστειλε από χθες το βράδυ ψυχολόγους για να στηρίξουν τις οικογένειες των δύο αδικοχαμένων σμηναγών.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, χθες Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 και ώρα Ελλάδας 16:16, διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, το οποίο συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό των δύο Ιπταμένων.

Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα νεογέννητο γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.

Στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση.
Λόγω ύπαρξης τοξικών – σύνθετων υλικών, η περιοχή του ατυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές και εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή.

Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ’ αριθμ. 93-1084, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεως.
Την ανακοίνωση υπογράφει ο Σμήναρχος (Ι) Αλέξανδρος Μαρίνος Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΑ.

Σημειώνεται ότι στην Ισπανία βρίσκονται άλλα τρία αεροσκάφη F-16 Block 50 και κλιμάκιο 39 ακόμη ατόμων της 341 Μοίρας, που εδρεύει στη Ν. Αγχίαλο, που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι καλά στην υγεία τους.

Τριήμερο πένθος
Με εντολή του απερχόμενου υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, και έπειτα από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, κηρύχθηκε τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 29 Ιανουαρίου 2015, για το τραγικό δυστύχημα.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων του τραγικού δυστυχήματος της 26ης Ιανουαρίου 2015, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, θα μεταβεί σήμερα Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015, στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας.

Καθηλωμένα για έλεγχο όλα τα F-16
Η συντριβή του ελληνικού F-16 στην Ισπανία αποτελεί μυστήριο που πρέπει να επιλυθεί. Για το λόγο αυτό και το ΓΕΑ έδωσε χθες το βράδυ εντολή καθήλωσης των μαχητικών F16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για προληπτικούς ελέγχους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στον κινητήρα και στα πηδάλια του αεροσκάφους θα επικεντρωθούν οι έρευνες. Το ενδεχόμενο κάποιο “ξένο αντικείμενο” να “τίναξε στον αέρα” τον κινητήρα είναι πιθανό. Όπως και η σοβαρή βλάβη στα πηδάλια, σαφώς πιο σπάνια περίπτωση.
Ωστόσο ιπτάμενοι της ΠΑ επισημαίνουν ότι ο τρόπος της ξαφνικής πτώσης μόλις 40 πόδια από τα έδαφος είναι κάτι που προκαλεί ερωτήματα πολλά. Το αεροσκάφος “έγειρε” προς δεξιά μόλις “ξεκόλλησε” από το έδαφος , και το φτερό του ακούμππησε στο έδαφος. Σ΄ αυτό το δεξί φτερό ήταν φορτωμένο ένα ακριβές ομοίωμα ενός πυραύλου αντιραντάρ τύπου Harm. Πιθανολογούν ότι μπορεί κάτι να μην έχει πάει καλά στην διαχείριση της φόρτωσης των όπλων του αεροσκάφους.

Συλλυπητήρια Αλ. Τσίπρα στις οικογένειες
Τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των μελών της κυβέρνησής του, τόσο προς τις οικογένειες των δύο Ελλήνων πιλότων που σκοτώθηκαν στην Ισπανία σε άσκηση του ΝΑΤΟ, όσο και προς τις Ένοπλες Δυνάμεις που έχασαν δύο από τα επίλεκτα στελέχη τους, μετέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς την παρουσίαση των ονομάτων που αναλαμβάνουν υπουργεία.

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης εξέφρασε εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου Αντ.Σαμαρά τη βαθύτατη οδύνη για την απώλεια των δύο πιλότων και όσων χάθηκαν κατά τη συντριβή του αεροσκάφους.
«Εκφράζουμε στις οικογένειες των θυμάτων τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τις οικογένειες των Ελλήνων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους και τους εξέφρασε τη θλίψη και τα συλλυπητήριά του» ανέφερε ο κ. Καραγκούνης.

Συλλυπητήρια Μεϊκόπουλου για το θάνατο των πιλότων
Συλλυπητήρια δήλωση έκανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, για τον θανάσιμο τραυματισμό των δύο πιλότων της 111 Πτέρυγας Μάχης κατά τη διάρκεια νατοϊκής άσκησης στην Ισπανία .
Όπως αναφέρει, «θέλω να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο πιλότων της 341 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης Ν. Αγχιάλου, που έχασαν τη ζωή τους χθες το απόγευμα, όταν το F16 Block 50 στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη κατά την απογείωση στην πίστα αεροδρομίου της αεροπορικής βάσης εκπαίδευσης του Λος Γιάνος στο Αλμπαθέτε κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι θα διερευνηθούν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν συνολικά 11 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 20.»

Ο Κ. Δελημήτρος
Ανακοίνωση για το τραγικό θάνατο των δύο σμηναγών που υπηρετούσαν στη Νέα Αγχίαλο, εξέδωσε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Κώστας Δελημήτρος.
Όπως αναφέρει, «με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα το ξαφνικό θάνατο , κατά τη διάρκεια Νατοϊκής Άσκησης στη βάση της Ισπανίας , των δύο αδικοχαμένων σμηναγών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Παναγιώτη Λάσκαρη 35 ετών και Αθανασίου Ζάγκα 31 ετών, οι οποίοι υπηρετούσαν στην 111ΠΜ της Ν. Αγχιάλου. Στο ίδιο τραγικό δυστύχημα, έχασαν τη ζωή τους συνολικά 11 άνθρωποι. Στις οικογένειές τους, τους δικούς τους ανθρώπους και τους συναδέλφους τους, εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την απώλεια και εύχομαι να βρουν το κουράγιο να την αντιμετωπίσουν. Επιβάλλεται η εις βάθος διερεύνηση της τραγωδίας και η απόδοση ευθυνών όπου και εάν αυτές υπάρχουν.».

Συλλυπητήρια του δημάρχου Βόλου
Από το δήμαρχο Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέο έγινε η ακόλουθη δήλωση:
“Διερμηνεύοντας την οδύνη όλων των πολιτών του Βόλου για τον τραγικό χαμό των δυο παλικαριών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, σμηναγών Παναγιώτη Λάσκαρη, 35 ετών, και Αθανάσιο Ζάγκα,31 ετών, που υπηρετούσαν στην 111 Π.Μ. της Νέας Αγχιάλου, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες τους και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

Έπεσαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των υψηλών καθηκόντων τους και η προσφορά τους θα μείνει για πάντα χαραγμένη με χρυσά γράμματα στην Ιστορία της πατρίδας, αλλά και στη μνήμη μας”.

Δείτε σχετικό βίντεο από την έκρηξη εδώ

B8SWouwIAAA6h2X

Los Llanos Air Base

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.