«Η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να συμβάλλει στη διέξοδο απ΄την κρίση» (photos)

Όπως τονίστηκε απ΄τους ομιλητές, στην ενότητα «Κοινωνική Ένταξη και Ανάπτυξη»

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πρωτότυπες ιδέες αλλά και προβλήματα που συνεπάγεται η λειτουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι ακροατές της ενότητας «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ και ΑΝΑΠΤΥΞΗ» στη Διημερίδα του «Ομίλου Καρεκλίδη».

Ξεκινώντας τη συζήτηση στην ενότητα , η συντονίστρια της συζήτησης, Βίλλη Οικονόμου, οικονομολόγος – περιφερειολόγος με εξειδίκευση στο σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ανέφερε πως η ένταξη στην αγορά εργασίας όλο και περισσότερων κοινωνικών ομάδων καθίσταται σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται στο οικονομικό περιθώριο σε συνθήκες φτώχεια. Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία όπως ανέφερε η κα Οικονόμου, η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να συμβάλλει στη διέξοδο από την κρίση και να βοηθήσει την πορεία προς την ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, τόνισε την προστιθέμενη αξία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην κοινωνία με την επανεπένδυση μέρους των κερδών των επιχειρήσεων σε κοινωνικούς σκοπούς , γεγονός που προάγει μία άλλη κουλτούρα και ηθική στην επιχειρηματικότητα, ηθική που έχει ανάγκη τόσο η κοινωνία όσο και η οικονομία γενικότερα.

Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα
Στην ενότητα παρουσιάσθηκε το παράδειγμα του ΚΟΙΣΠΕ “Κλίμαξ plus” από τον κ. Χαράλαμπο Υφαντή, ο οποίος είναι μέλος του Κλίμαξ plus και μέλος του Δ.Σ της ΚΛΙΜΑΚΑΣ. Όπως ανέφερε ο κ. Υφαντής ο ΚΟΙΣΠΕ ήταν όνειρο του ψυχιάτρου κ. Κατσαδώρου και δημιουργήθηκε πριν 15 χρόνια, το 2005 με σκοπό να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα που βιώνουν τον εργασιακό και κοινωνικό αποκλεισμό.
Ο «Κλίμαξ plus» αποτέλεσε σε εθνικό επίπεδο την πρώτη προσπάθεια κοινωνικής επιχειρηματικότητας ατόμων
με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Οι δράσεις του “Κλίμαξ plus” συνέχισε ο κ. Υφαντής, αφορούν δράσεις πράσινης κοινωνικής οικονομίας μέσω της λειτουργίας
1)Μονάδας Ανακύκλωσης χαρτιού & άλλων ανακυκλώσιμων υλικών (συλλογή, διαλογή και μεταπώληση) η οποία είναι η μοναδική στην χώρα μας δράση κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην οποία απασχολούνται άστεγοι (με μηνιαίο εισόδημα και κοινωνική ασφάλιση)
2)Μονάδα Καταστροφής Εγγράφων
Ο ΚΟΙΣΠΕ συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με 225 καταστήματα & 48 κτήρια τραπεζών 160 επιχειρήσεις, Υπουργεία, ΔΕΚΟ, Πολιτικά Κόμματα, Πρεσβείες, Διαγνωστικά Κέντρα, Πανεπιστήμια , Μέγαρο Μουσικής, Συλλόγους- Ομοσπονδίες σε 800 σημεία (Αττική, Κορινθία, Βοιωτία) ενώ απασχολεί 21 εργαζόμενους από ευπαθείς ομάδες.

Το Δίκτυο Υποστήριξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας
Η συζήτηση συνεχίστηκε με την εισήγηση της κ. Χρυσαυγής Σέγγη από την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, υπεύθυνης τμήματος σχεδιασμού, μελετών και Υπηρεσιών ΟΤΑ, η οποία παρουσίασε το Δίκτυο Υποστήριξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Η κ. Σέγγη αναφέρθηκε στην θερμοκοιτίδα συνεργατισμού της ΑΝΚΑ, η οποία λειτουργεί από το 1994 και στα θέματα που είναι σημαντικά για τους συνεταιρισμούς και τις κοινωνικές επιχειρήσεις. Επίσης αναφέρθηκε στους κύριους στόχους του Δικτύου οι οποίοι είναι:
-Η ανάπτυξη ενός μοντέλου χρηματοδότησης για τη διευκόλυνση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων κάθε μορφής.
-Η βελτίωση και ενίσχυση της προσφοράς χρηματοδότησης προς τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ), άλλες κοινωνικές επιχειρήσεις και πιθανόν νέους που προτίθενται να ξεκινήσουν μικρές επιχειρήσεις.
-Η παρακίνηση υποψήφιων κοινωνικών επιχειρηματιών.
Αναφορά έγινε και στη ομάδα εργασίας του έργου, η οποία αποτελείται από την Αναπτυξιακή Καρδίτσας την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας την bvba Helde και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών (FEBEA) , την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε) , την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (Ε.Σ.Τ.Ε) και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, που υποστηρίζουν το έργο. Η πρωτοβουλία όλη αποτελεί μέρος του Social Enterprise Finance και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπηρεσίες δυσχεραίνουν το έργο των ΚΟΙΝΣΕΠ
Τον προβληματισμό της ενότητας έκλεισε ο κ. Κωνσταντίνος Δημητριάδης, πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ)
ΑΝΤΗΧΕΙΟ, ο οποίος αφού παρουσίασε την ΚΟΙΝΣΕΠ, η οποία απαριθμεί 10 μέλη διαφορετικών ειδικοτήτων λειτουργεί από το 2013 με τις δράσεις της να οργανώνονται σε 4 τομείς:
-Αντηχείο Μουσική-Παρέχει ολοκληρωμένη υλικοτεχνική κάλυψη εκδηλώσεων, δηλαδή μελέτη, μεταφορά, εγκατάσταση και χειρισμό του εξοπλισμού.
-Αντηχείο Παιδί- Δραστηριοποιείται στον χώρο της παιδικής ψυχαγωγίας σχεδιάζει και υλοποιεί εκδηλώσεις και παιδικά πάρτυ σε σχολεία και φεστιβάλ.
-Αντηχείο Εκδηλώσεις-Ασχολείται με τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση εκδηλώσεων.
-Αντηχείο Πολιτισμός-Ασχολείται με την υλοποίηση και προώθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΚΟΙΝΣΕΠ όπως καθυστερήσεις που οδηγούν σε πρόστιμα τα οποία δεν οφείλονται στις ΚΟΙΝΣΕΠ, η φορολογική αντιμετώπιση των ΚΟΙΝΣΕΠ σαν μία οποιαδήποτε κερδοσκοπική επιχείρηση, η έλλειψη πολλές φορές εξειδικευμένων ατόμων-επαγγελματιών στον τομέα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Τελειώνοντας δε ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο το ΙΚΑ αντιμετωπίζει τις ΚΟΙΝΣΕΠ και ο οποίος δυσχεραίνει πάρα πολύ το έργο τους αφού αυτό βασίζεται πολύ στην εθελοντική-αμισθί εργασία των μελών. Η αντιμετώπιση από το ΙΚΑ της ΚΟΙΝΣΕΠ ως μία κλασσική επιχείρηση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα ων κοινωνικών επιχειρήσεων.

IMG_9771

IMG_9782

IMG_9787

IMG_9793

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.