Απόπειρα χειροδικίας καταγγέλλουν καθαρίστριες …

Από φερόμενο ως εκπρόσωπο του πρώην εργολάβου. Από 500 μέχρι 2.500 οι οφειλές

Απόπειρα χειροδικίας καταγγέλλουν οι καθαρίστριες του Νοσοκομείου Βόλου, καθώς μετά την τριμερή σήμερα στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου φερόμενος ως εκπρόσωπος του πρώην εργολάβου, που τους οφείλει και χρήματα, προσπάθησε σύμφωνα με τις ίδιες, να χειροδικήσει σε βάρος του μέλους της Διοίκησης του Σωματείου Δέσποινας Κουρτέση. Οι καθαρίστριες καταγγέλλουν ότι με τη νέα σύμβαση καθαριότητας που υπογράφηκε για το Νοσοκομείο Βόλου, οι μισές (15 τον αριθμό) απολύθηκαν ήδη.

Οι απολυμένες καθαρίστριες του Νοσοκομείου Βόλου και το Σωματείο πήγαν σήμερα στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου είχε προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση για τις τρεις απολυμένες με την προηγούμενη εταιρία.

Σύμφωνα με το μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Δέσποινα Κουρτέση, πήγε κάποιος ως εκπρόσωπος του πρώην εργολάβου, μπήκε στην Επιθεώρηση και έκλεισε την πόρτα, ενώ ήταν με τον προϊστάμενο.
«Εγώ άνοιξα την πόρτα και ζήτησα να μιλήσουν και οι εργαζόμενες. Μου απάντησε «φύγε από δω μωρή, βρωμιάρα, αλήτισσα», επιχείρησε να με χαστουκίσει, αλλά τον έσπρωξα, επενέβησαν οι άλλοι και γλίτωσα το ξύλο», δήλωσε η κα Κουρτέση.

«Εμείς οι βρωμιάρες όμως τους καθαρίζουμε και οι ίδιοι τα οικονομάνε», ανέφερε . Το μέλος της Διοίκησης του Σωματείου τόνισε ότι επειδή πρόκειται για καθαρίστριες δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις εκμεταλλεύονται ούτε να δουλεύουν «μαύρα», αφού υπέγραφαν για τέσσερις ώρες και εργάζονταν οκτώ.

«Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν αναγνωρίζει τίποτα, λέει ότι τα χρήματα αυτά ήταν μαύρα και ας μην υπογράφατε», δήλωναν αγανακτισμένες οι καθαρίστριες.
Σύμφωνα με τις απολυμένες ο πρώην εργολάβος καθαριότητας του Νοσοκομείου οφείλει σε κάθε μια καθαρίστρια, ποσό από 500 μέχρι και 2.500 €.

Οι μισές μένουν απολύονται
Για σήμερα οι καθαρίστριες είχαν προγραμματίσει 24ωρη απεργία για τις εργαζόμενες στο Νοσοκομείο, αλλά δεν έγινε, όπως κατήγγειλαν, διότι «μέσα στη νύχτα καλέστηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρο, με τον διοικητή του Νοσοκομείου και την εταιρία και κάλεσαν τηλεφωνικά τις εργαζόμενες καθαρίστριες ποιες ήθελαν να εργαστούν, αφού υπογράφηκε η νέα σύμβαση με τον εργολάβο».

Η Δέσποινα Κουρτέση δήλωσε ότι «ο πρόεδρος του ΕΚΒ δεν κάλεσε το Σωματείο και καμία εργαζόμενη, πήγε μόνος του, τα βρήκαν μεταξύ τους και σύμφωνα με τη νέα σύμβαση μένουν εκτός εργασίας οι μισές καθαρίστριες 15 τον αριθμό». Μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχει έγκυος καθαρίστρια που δεν την ξαναπροσέλαβε ο νέος εργολάβος και μια άλλη που είχε άδεια γιατρού και απολύθηκε.

Οι καθαρίστριες ανέφεραν ότι είχαν επικοινωνία με τον διοικητή του Νοσοκομείου που τους είπε ότι δεν αναλαμβάνει ευθύνη, γιατί τα κανονίζει ο εργολάβος. Είπε ότι κάλεσε τον θεσμό, που είναι το Εργατικό Κέντρο. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 απολυμένες καθαρίστριες και γι’ αυτό ευθύνεται και το Εργατικό Κέντρο Βόλου», δήλωσε η κα Κουρτέση.

Το Σωματείο Καθαριστριών δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παλεύει για να προσληφθούν και οι άλλες 15 καθαρίστριες και θα αγωνιστεί για να μπουν καθαρίστριες αορίστου χρόνου στα Νοσοκομεία, τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία.

«Πεταχτήκαμε στο δρόμο»
Η Αλεξάνδρα Ακριτίδου, εκ των απολυμένων καθαριστριών από το Νοσοκομείο, τόνισε ότι χθες ενημερώθηκε ότι από τις 00.01 ξεκίνησε η νέα εργολαβία, ενώ τόνισε ότι «ενημερώθηκαν κάποιες τηλεφωνικά ότι συνεχίζουν και οι υπόλοιπες πεταχτήκαμε στο δρόμο, ενώ υπάρχουν οικογένειες που πρέπει να ζήσουν».

Όπως ανέφερε, είναι μια δύσκολη δουλειά που δεν την κάνει ο καθένας.«Επειδή είμαστε καθαρίστριες δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε σπουδάσει, δεν έχουμε κάποια αξία και κάποιο λόγο σ’ αυτή τη ζωή και δεν πρέπει να μας φέρονται έτσι», ήταν η δήλωση της κας Ακριτίδου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.