Με… «άρωμα» βιολογικού καθαρισμού θα κυλίσει το καλοκαίρι στο Βόλο!

Εκτός λειτουργίας τρεις μεγάλοι χωνευτές , λόγω συντήρησης

Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει φέτος το καλοκαίρι τους Βολιώτες και τους επισκέπτες, που θα έχουν την «τύχη» να κινούνται στην οδό Αθηνών, στο ύψος του Πεδίου Άρεως, καθώς, όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, η δυσοσμία από τις εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού θα γίνεται όλο και πιο έντονη, λόγω τεχνικού προβλήματος, που υπάρχει και για το οποίο τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ αναζητούν εναγωνίως λύση.

Ήδη υπάρχει δυσοσμία, σε μικρό ακόμη βαθμό στη γύρω περιοχή και το www.magnesianews.gr, αναζητώντας τα αίτια, επισκέφθηκε την πηγή του προβλήματος, που είναι οι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Βόλου, για να πληροφορηθεί τι μας περιμένει τους επόμενους μήνες… Πάντως, την κατάσταση επιβάρυνε νωρίς χθες το πρωί και η διαρροή λύματος στον Ξηριά, που σημειώθηκε λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της επίσκεψης, το πρόβλημα εντοπίζεται στη διαδικασία αερόβιας χώνευσης, που είναι μια διεργασία αποσύνθεσης της οργανικής ύλης, απουσία οξυγόνου και εφαρμόζεται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΜΒ για την παραγωγή βιοαερίου σε αεροστεγείς δεξαμενές που λειτουργούν ως αντιδραστήρες (χωνευτές).
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών εμπλέκεται στην αναερόβια διεργασία και έχει δύο κύρια τελικά προϊόντα: το βιοαέριο και το χωνευμένο υπόστρωμα. Το βιοαέριο είναι ένα καύσιμο αέριο το οποίο αποτελείται από μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα και μικρές ποσότητες άλλων αερίων και ιχνοστοιχείων, ενώ το χωνευμένο υπόστρωμα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και επομένως κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό λίπασμα στη γεωργία.

Εκτός λειτουργίας
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ και πρώην διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρης Κουτσιφέλης, στις εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού Βόλου υπάρχουν τρεις μεγάλοι χωνευτές, οι οποίοι, αυτή την περίοδο είναι εκτός λειτουργίας, λόγω συντήρησης, η οποία όμως καθυστερεί, «διότι υπάρχει περίπου 500 m3 σκληρό υπόλειμμα στον πυθμένα τους και η απομάκρυνσή του είναι πολύ δύσκολη».
Όπως εξήγησε, πρόκειται για λάσπη (βαριά στερεά), που έχει μείνει στον πυθμένα και είναι πολύ δύσκολη η απομάκρυνσή της, διότι άντληση δεν μπορεί να γίνει πλέον.
Αποτέλεσμα του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, είναι η λάσπη να μην περνά από χώνευση, για να σπάσουν τα πτητικά οξέα που έχει στη σύστασή της, με αποτέλεσμα όλα τα οσμηρά να εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Θα ενταθεί το πρόβλημα
«Βοηθούντος» και του καιρού, το φαινόμενο θα ενταθεί όσο πλησιάζουμε στην καλοκαιρινή περίοδο, προέβλεψε ο κ. Κουτσιφέλης, που τόνισε ότι το προσωπικό της εγκατάστασης, έχει χρησιμοποιήσει τις τεχνικές μεθόδους που έχει στη διάθεσή του και είναι εξαιρετικά δύσκολο να απομακρυνθεί η λάσπη που βρίσκεται στην επιφάνεια των χωνευτών εγκατάστασης.
«Εγώ προσωπικά δεν έχω τεχνική λύση, διότι το υπόλειμμα στους χωνευτές έχει ύψος από 1,75 μέχρι 2,5 μέτρα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κατέβει άνθρωπος για να τα απομακρύνει με φτυάρια και κουβάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσιφέλη, η είσοδος που μπορούν να μπουν οι άνθρωποι στους χωνευτές είναι μια θυρίδα με διατομή Φ60, αλλά η στάθμη του υπολείμματος είναι δύο μέτρα πιο κάτω και άλλα τόσα μέχρι τον πυθμένα του χωνευτή, που στην πράξη σημαίνει ότι δεν μπορεί να κατέβει άνθρωπος για να φτυαρίσει το υπόλειμμα και να καθαρίσουν οι χωνευτές.
Το φαινόμενο αυτό δεν έχει ξανασυμβεί, διότι, όπως ανέφερε ο κ. Κουτσιφέλης, στον προηγούμενο καθαρισμό των χωνευτών που έγινε το 2003, δεν υπήρχαν τέτοια υπολείμματα, οπότε αντλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος και έμεινε περίπου 50 εκ. στον πυθμένα που απομακρύνθηκε με τα χέρια.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ1

Δεν υπήρξε διέξοδος…
Όσον αφορά στα αίτια που δημιούργησαν το πρόβλημα, ο πρόεδρος των εργαζομένων τόνισε ότι ήταν το γεγονός ότι «δεν υπήρχε διέξοδος για τα επιπλέοντα της πρωτοβάθμιας καθίζησης, που επέστρεφαν στους χωνευτές και μεγάλωσαν το πρόβλημα των «κακών» υλών εντός του χωνευτή, σε βαθμό που πλέον κάνουν δυσχερή την απομάκρυνση».
Σημειώνεται ότι οι 14 εργαζόμενοι στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ, που πλέον έχουν… χάσει την αίσθηση της όσφρησης, δεν πληρώνονται ανθυγιεινό επίδομα.
Ντ. Στ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.