Με αποχώρηση από τον ΕΟΠΥΥ απειλούν οι γιατροί της Μαγνησίας

Αν το υπουργείο εφαρμόσει το προσχέδιο που έχουν απορρίψει

Με αποχώρηση από τον ΕΟΠΥΥ, με καταγγελία σύμβασης απειλούν οι γιατροί της Μαγνησίας, εάν το υπουργείο υγείας εφαρμόσει το προσχέδιο για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, το οποίο ήδη απορρίφθηκε από τον ιατρικό κόσμο. Οι γιατροί εκτιμούν ότι τα προβλήματα για τους ασφαλισμένους θα πολλαπλασιαστούν για το 2015, καθώς η Πολιτεία, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε, σκοπεύει να μειώσεις τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ στη Μαγνησία, από 146 σήμερα σε 108, οι οποίοι και θα πρέπει να εξετάζουν 177.654 ασθενείς, κάτω από ομιχλώδες τοπίο, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το πλαφόν ασθενών και εξετάσεων που θα επιβληθεί, ούτε και η αμοιβή τους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα, η νέα διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, γνωστοποίησε ότι σε γενική συνέλευση που έγινε χθες, εγκρίθηκε, υπό μορφή ψηφίσματος η πρόταση του ΙΣΜ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θα ζητηθεί η σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για το ζήτημα του ΕΟΠΥΥ.
Τη συνέντευξη παραχώρησαν ο πρόεδρος του ΙΣΜ Ευθύμιος Τσάμης, ο αντιπρόεδρος Πρόδρομος Χριστοφορίδης και ο γραμματέας Βαγγέλης Μαναβέλας που επισήμαναν ότι η υγεία στη χώρα μας νοσεί και ότι ο ιατρικός κόσμος εκτιμά ότι σε περιόδους κρίσης, η υγεία έπρεπε να θωρακιστεί με επιπλέον χρηματοδότηση και διοικητικές πράξεις.

«Ο ΙΣΜ βγάζει κραυγή για τα μεγάλα θέματα της υγείας, που αφορούν και ασφαλισμένους και ανασφάλιστους που είναι βραδυφλεγής βόμβα», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, προσθέτοντας ότι η νέα διοίκηση, που ανέλαβε τα καθήκοντά της προ 20ημέρου, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ενώ χθες συζητήθηκαν τα προβλήματα αυτά στη γενική συνέλευση του έγινε και λήφθηκαν αποφάσεις.
Οι γιατροί επισήμαναν ότι το ασφαλιστικό του ταμείο (ΤΣΑΥ), ενώ είναι βιώσιμο, με αναλογία 4,1 εργαζομένων ανά έναν συνταξιούχο, ακούγεται ότι θα ενταχθεί στο ΤΕΒΕ, μαζί με το ΕΤΑΑ, το ΤΣΕΔΕ και το ταμείο των δικηγόρων και εκτίμησαν ότι θα καταρρεύσει, για να καλυφθούν τα ελλείμματα του ΤΕΒΕ.

Ο κ. Τσάμης δήλωσε ότι οι γιατροί ανησυχούν από την υποχρηματοδότηση στα Νοσοκομεία, έκαναν λόγο για υποστελέχωση και ελλιπή προμήθεια υλικών και επισήμαναν ότι η πρόσληψη επικουρικών γιατρών είναι πρόσκαιρη και προσωρινή, ζητώντας μόνιμο προσωπικό σε γιατρούς, παραϊατρικό προσωπικό και νοσηλευτές. Τόνισε δε ότι οι γιατροί τάσσονται υπέρ του εξορθολογισμού των δαπανών και διαφωνούν με τις οριζόντιες περικοπές.

«Θέλουμε υγιείς Έλληνες»
Αναφερόμενος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο πρόεδρος του Ι.Σ.Μ. δήλωσε ότι στήθηκε χωρίς πρόγραμμα, υποχρηματοδοτείται και η Πολιτεία δεν φροντίζει να είναι δίκαιο, ενώ δε λαμβάνει υπόψη της τις προτάσεις του ιατρικού κόσμου.
«Εδώ έχουμε να κάνουμε με ασθενείς και όχι με αριθμούς. Θέλουμε Έλληνες υγιής για να μπορέσουν να ξαναστήσουν τη χώρα και η Πολιτεία οφείλει να το κάνει», δήλωσε ο Μάκης Τσάμης, που ανέφερε ότι το προσχέδιο που κατατέθηκε για τον ΕΟΠΥΥ απορρίφθηκε, ενώ η πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου είναι ρεαλιστική, λειτουργική και δίκαιη.
Αναφερόμενος στη υποχρηματοδότηση τόνισε ότι για το 2015 προβλέπονται δαπάνες 4,9 δις € για νοσοκομειακές δαπάνες, νοσηλεία και πληρωμή γιατρών, ενώ για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις με συμβεβλημένους γιατρούς ανέφερε ότι από 633 εκ. φέτος, το 2015 θα πέσουν σε 526 εκ. €.
«Φορτωνόμαστε εμείς αυτό που έπρεπε να κάνει το υπουργείο και καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες του», ανέφερε ο πρόεδρος των γιατρών, που έκανε λόγο για πρακτικές που προσβάλουν και διαπομπεύουν τους συμβεβλημένους ιατρούς. Τόνισε δε ότι, σύμφωνα με το προσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται οι γιατροί να εξετάζουν τους ασθενείς και να πληρώνουμε όσα έχουν από τον κλειστό προϋπολογισμό.

«Θα αποχωρήσουμε από τον ΕΟΠΥΥ»
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση που το υπουργείο αποφασίσει να εφαρμόσει τον ΕΟΠΠΥ που προτείνει θα καταγγείλουμε τη σύμβαση και θα αποχωρήσουμε από τον ΕΟΠΥΥ».
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα που ενέκρινε η γενική συνέλευση του ΙΣΜ σε περίπτωση εφαρμογής της νέας πρότασης για σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που είναι απορριπτέα από το σύνολο του ιατρικού κλάδου, οι συμβεβλημένοι ιατροί μέλη του Ι.Σ.Μ. θα καταγγείλουν την σύμβασή τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ο γραμματέας του ΙΣΜ Βαγγέλης Μαναβέλας επισήμανε ότι, σύμφωνα με μελέτη, για το Ν. Μαγνησίας, από τους 146 συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ σήμερα, πρόκειται να μειωθούν σε 108, σύμφωνα με μελέτη. Η μελέτη προβλέπει για τους 177.654 ασφαλισμένους της Μαγνησίας, τις εξής ειδικότητες: 2 γαστρεντερολόγοι, 3 γυναικολόγοι, 4 δερματολόγοι, 3 ενδοκρινολόγοι, 8 καρδιολόγοι, 5 νευρολόγοι, 9 ορθοπεδικοί, 4 ουρολόγοι, 6 οφθαλμίατροι, 26 παθολόγοι – γενικοί γιατροί, 7 παιδίατροι, 1 πνευμονολόγος, 2 ρευματολόγοι, 2 φυσίατροι, 4 ψυχίατροι και 2 ΩΡΛ.
Τα μέλη του ΙΣΜ κατήγγειλαν ότι οι περισσότεροι γιατροί θα κλείνουν τις πρώτες 4 ημέρες κάθε μήνα και γενικότερα θα υπάρξει πρόβλημα.

Η πρόταση του Ι.Σ.Μ.
Η πρόταση – ψήφισμα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, προτείνει ελεύθερη επιλογή του ιατρού από τον ασθενή, σύμβαση όλων των ιατρών που επιθυμούν με τον ΕΟΠΥΥ με συλλογική σύμβαση εργασίας, δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας ασθενούς με το ιστορικό του, που θα είναι και πιστωτική από την οποία θα αμείβεται ο κάθε ιατρός, πίστωση στην ηλεκτρονική κάρτα του ασθενούς συγκεκριμένου ποσού ανά έτος (πλαφόν), με το οικονομικό πλαφόν να αφορά τον ασθενή και όχι τον ιατρό και επανακαθορισμό τιμής ιατρικών επισκέψεων και πράξεων σε αξιοπρεπή επίπεδα.
Επίσης ζητούν ελεγκτικούς μηχανισμούς δίκαιους και αυστηρούς που να αποτρέπουν την διαπόμπευση των ιατρών, με σοβαρές ποινές για παραβάτες ιατρούς, ασθενείς και διασφάλιση Ιατρικού απορρήτου και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων, ατομικό όριο (πλαφόν) διενέργειας εξετάσεων ανά ειδικότητα και όχι ανά ιατρό (πάροχο) για το έτος 2015.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.