Ξεκίνησε το πρωί η 2η Διημερίδα διαλόγου για τη Μαγνησία απ΄τον Όμιλο Καρεκλίδη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις, τα συμπεράσματα, καθώς και η έκδοση για την Βιομηχανία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις, τα συμπεράσματα, καθώς και η παρουσίαση της έκδοσης για την ιστορία της Βιομηχανίας που θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά από πρωτοβουλία του «Ομίλου Καρεκλίδη» και τη συμμετοχή, σημαντικών ομιλητών.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, νέες προκλήσεις, τοπική οικονομία και εξωστρέφεια, περιβάλλον, κοινωνική οικονομία και τουρισμός, είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν ομιλητές και εκπροσώπους φορέων που θα παρευρεθούν, όπως και συμπολίτες οι οποίοι και προσκαλούνται να συμμετέχουν ελεύθερα, τόσο σήμερα Σάββατο, όσο και αύριο Κυριακή.
Ουσιαστικά, ο «Όμιλος Καρεκλίδη» παρεμβαίνει με την 2η διημερίδα στον τομέα της τοπικής ανάπτυξης και θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, 28 και 29 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ.


Οι ενότητες
Την διημερίδα θα απασχολήσουν πέντε θεματικές ενότητες:
1. «Νέες πολιτικές με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη», με συντονιστή, τον Δημήτρη – Αρχιμήδη Καρεκλίδη εκδότη και Δημοσιογράφο.
2. «Τοπική οικονομία και εξωστρέφεια», με συντονιστή τον κ. Δημήτρη Πιτσιώρη , πρ. Υπουργό Βιομηχανίας, βουλευτή Μαγνησίας και δήμαρχο Βόλου
3. «Περιβάλλον: Προϋπόθεση ή τροχοπέδη ανάπτυξης» με συντονιστή τον Ηλία Κουτσερή δημοσιογράφο και μέλος της ΕΣΘΣτΕΕ
4. «Κοινωνική ένταξη και ανάπτυξη» με συντονίστρια την Βίλλη Οικονόμου σύμβουλο επιχειρήσεων
5. «Τουρισμός και προοπτικές στο Νομό Μαγνησίας», με συντονιστή τον Γιάννη Αναστασίου, δημοσιογράφο και μέλος της ΕΣΘΣτΕΕ

Η διημερίδα είναι ανοιχτή σ’ όλους τους πολίτες, ξεκινά στις 10.30 το πρωί, και στην πρωϊνή συνεδρίαση, θα συμμετέχουν οι έξι βουλευτές της Μαγνησίας, κατά αλφαβητική σειρά, Κώστας Δελημήτρος, Αλέξανδρος Μεικόπουλος, Μάκης Μπαλλής, Χρήστος Μπουκώρος, Κατερίνα Παπανάτσιου, Δανάη Τζήκα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, και η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Σήμερα Σάββατο 28 Μαρτίου, από τις 5.30 το απόγευμα, (στην έναρξη της απογευματινής συνεδρίας), θα διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ η πολυτελής έκδοση, 150 σελίδων, της εφημερίδας «Μαγνησία» με τίτλο « Η βιομηχανία του Βόλου, το χθες και το σήμερα».
Θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση για την τοπική οικονομία και την εξωστρέφεια. Η ημερίδα θα συνεχιστεί και αύριο Κυριακή 29 Μαρτίου με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμα.

Συζήτηση για την ανάπτυξη της Μαγνησίας
Με την συμμετοχή των πολιτικών του νομού

Η Θεσσαλία, η Μαγνησία, ο Βόλος, βρίσκονται μπροστά σε νέες προκλήσεις, με νέες πολιτικές και κύριο «εργαλείο» το νέο ΣΕΣ (ΕΣΠΑ), με το οποίο πρέπει να μπουν οι νέες βάσεις της ανάπτυξης, όχι μ όνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την κοινωνική ένταξη στα διάφορα προγράμματα συνεταιρισμών (ΚΥΝΣΕΠ) και απασχόλησης.

Στη συζήτηση, που θα γίνει το Σάββατο 28 Μαρτίου, στις 11 π.μ., στο «Ξενία» Βόλου, θα συμμετέχουν οι έξι βουλευτές της Μαγνησίας, κατά αλφαβητική σειρά, Κώστας Δελημήτρος, Αλέξανδρος Μεικόπουλος, Μάκης Μπαλλής, Χρήστος Μπουκώρος, Κατερίνα Παπανάτσιου, Δανάη Τζήκα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, και η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Στόχος του Ομίλου Καρεκλίδη είναι με την δεύτερη διημερίδα «Μαγνησία 2015» να συνεχίσει ν’ ανοίγει δρόμους διαλόγου και συναίνεσης και να προωθεί νέες καινοτόμες ιδέες, ώστε να προωθήσει την τοπική οικονομία.

Παρουσίαση της έκδοσης «Η Βιομηχανία του Βόλου»

Μια ιδιαίτερα επιμελημένη και πολυτελής έκδοση με περιεχόμενο που αφορά στη βιομηχανία του Βόλου θα παρουσια- στεί στις 6 μ.μ. του Σαββάτου και θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να την πάρουν δωρεάν όλοι όσοι παρευρεθούν, στην δεύτερη Διημερίδα Ανάπτυξης «Μαγνησία 2015».

Η βιομηχανική ανάπτυξη αλλά και η αποβιομηχάνιση, περνά στα μάτια του αναγνώστη, μέσα από σημαντικά φωτογραφικά ντοκουμέντα προερχόμενα κυρίως από τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, αλλά και από επιμελημένα κείμενα, που αναδεικνύουν την ιστορία μεγάλων βιομηχανιών που έγραψαν τη δική τους ιστορία αφήνοντας αναλλοίωτο το «αποτύπωμά τους».

Σημαντικοί συνεργάτες στην έκδοση, στάθηκαν οι: Αννίτα Πρασσά Δρ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Προϊσταμένη Γενικών Αρχείων Κράτους Ν. Μαγνησίας, Κώστας Αδαμάκης Δρ. Αρχιτέκτων και αναπλ. Καθηγητής του Π.Θ. , όπως και ο Πρόεδρος της Ε.Ε. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κ. Ελλάδος Απ. Παπαδούλης.
Για την εξέλιξη της βιομηχανίας στο Βόλο θα μιλήσει η Αννίτα Πρασσά Δρ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.

Τοπική Οικονομία και εξωστρέφεια

Στη συνέχεια της παρουσίασης της έκδοσης η διημερίδα θα ασχοληθεί με την Τοπική Οικονομία και την εξωστρέφεια.

Η βιομηχανία σήμερα και οι προοπτικές της

Ομιλητής: Δρ. Απόστολος Παπαδούλης.

Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.

Με ποιους τρόπους θα είμαστε ανταγωνιστικοί στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Ομιλητής: Νικόλαος Μπόζος.
Διευθυντής του εργοστασίου της ΑΓΕΤ – ΗΡΑΚΛΗΣ.

H Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Γαλάζια Ανάπτυξη, ως μοχλός Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ομιλητής: Δρ Εμμανουήλ Νικολαΐδης.
Οικονομολόγος, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος εταιρείας Μελετών και Συμβούλων Επιχειρήσεων «Premium Consulting».

Εξωστρέφεια καινοτόμων επιχειρήσεων.
Από το Βόλο σε όλο τον κόσμο.
Το παράδειγμα της Ιncrediblue.
Ομιλητής: Αντώνης Φιοράκης. Συνιδρυτής-Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Incrediblue».

Περιβάλλον : Προϋπόθεση ή τροχοπέδη ανάπτυξης;

Το Περιβάλλον ως βασική παράμετρος της βιώσιμης ανάπτυξης θα είναι μία από τις πέντε θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν την 2η διημερίδα . Η συζήτηση για το περιβάλλον θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαρτίου από τις 11 το πρωΐ και οι καταξιωμένοι ομιλητές, ο καθένας στον τομέα του θα προσεγγίσουν ειδικότερα θέματα που αφορούν την αστική ανάπτυξη.

Αναλυτικότερα, η εθνική εκπρόσωπος του URBACT – Υπουργείο Οικονομίας– Υποδομών- Ναυτιλίας –Τουρισμού Ματθίλδη Κωνσταντοπούλου θα αναφερθεί στο Πρόγραμμα URBACT, το οποίο είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής γνώσεων και καλών πρακτικών για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των πόλεων για την εξεύρεση λύσεων σε μείζονα αστικά θέματα, επιβεβαιώνοντας τον πρωταρχικό ρόλο που κατέχουν οι πόλεις στην αντιμετώπιση ολοένα και πιο σύνθετων κοινωνικών αλλαγών.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κοζάνης και Πρόεδρος του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων Λευτέρης Ιωαννίδης θα αναφερθεί στη λειτουργία του Δικτύου με στόχο
• την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των Τοπικών Αρχών γύρω από τα Πράσινα θέματα
• την ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας γύρω από την Πράσινη Διαχείριση μεταξύ των ελληνικών Πόλεων / Δήμων
• τη συμβολή στην ανάπτυξη Πράσινων Πρακτικών & & Πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο.

Σημαντική συμβολή στη συζήτηση θα έχουν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κομποστοποίησης, Δημήτριος Κανακόπουλος, καθώς και ο Ιδρυτής και Τεχνικός Σύμβουλος της ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ και υπεύθυνος εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος στο τμήμα περιβάλλοντος και τοπικής οικονομικής ανάπτυξης καθώς επίσης και πρόεδρος της Δημοτικής επιτροπής παιδείας Δ. Σπάρτης , Σταύρος Αργυρόπουλος.
Ο Δημήτρης Κανακόπουλος θα θέσει το έναυσμα για συζήτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των Μεγάλων μονάδων και της Αποκεντρωμένης Διαχείρισης στη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων.
Ο Σταύρος Αργυρόπουλος θα αναφερθεί στο παράδειγμα της ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ – Ένα μοντέλο εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμά- των.

Κοινωνική Ένταξη και απασχόληση

Η Κοινωνική ένταξη ως απαραίτητη προϋπόθεση της ανάπτυξης θα απασχολήσει την 2η διημερίδα. Η ενότητα « Κοινωνική ένταξη και Ανάπτυξη» θα είναι μία από τις πέντε θεματικές ενότητες της Διημερίδας και θα προκαλέσει το έναυσμα για συζήτηση την Κυριακή 29 Μαρτίου από τις 11 το πρωΐ.

Στην ενότητα επιχειρείται να αποτυπωθεί η προστιθέμενη αξία της κοινωνικής ένταξης στην ανάπτυξη. Σε περιόδους δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, η κοινωνική οικονομία συμβάλλει στη διέξοδο από την κρίση ενώ σε μια Ευρώπη που θέλει να δει την ανταγωνιστικότητά της να ενισχύεται ,η ένταξη στην αγορά εργασίας όλο και περισσότερων κοινωνικών ομάδων, αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Το παράδειγμα του ΚΟΙΣΠΕ ΚΛΙΜΑΞ Plus , o οποίος είναι η μονάδα Ψυχικής Υγείας και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα παρουσιασθεί από τον Μπάμπη Υφαντή, μέλος του ΚΛΙΜΑΞ Plus.

Στην ίδια ενότητα, η KOINΣΕΠ ΑΝΤΗΧΕΙΟ θα παρουσιάσει μέσω του εκπροσώπου και προέδρου της κ. Κωνσταντίνου Δημητριάδη, τις δυσκολίες στην πράξη της λειτουργίας των ΚΟΙΝΣΕΠ στην Ελλάδα. Επίσης, η Χρυσαυγή Σέγγη, Υπεύθυνη Τμήματος Σχεδιασμού, Μελετών και Υπηρεσιών ΟΤΑ από την Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε θα παρουσιάσει το Δίκτυο Υποστήριξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, το οποίο έχει σαν βασική στόχευση την ανάπτυξη ενός κοινωνικού χρηματοοικονομικού εργαλείου με σκοπό την χρηματοδότηση των κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Ο Τουρισμός και οι προοπτικές του στη Μαγνησία
Συζήτηση για το Μουσείο και το Θεματικό Πάρκο της Αργούς

Ο Τουρισμός και οι προοπτικές του στο Βόλο και γενικότερα στη Μαγνησία θα απασχολήσουν επίσης την 2η διημερίδα . Η συζήτηση για τον τουρισμό θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαρτίου από τις 11.00 το πρωί και θα επικεντρωθεί σε δύο θέματα που απασχολούν την περιοχή μας. Πρώτον το αεροδρόμιο της Κ. Ελλάδας και δεύτερο της πολιτιστικής και τουριστικής ταυτότητας της πόλης που είναι η Αργώ.

Το αεροδρόμιο είναι η πύλη όχι μόνο της Μαγνησίας αλλά και της Θεσσαλίας και της Κ. Ελλάδας από και προς το εξωτερικό οπότε ως τέτοιο «εργαλείο» θα πρέπει να το εξετάσουμε. Το αεροδρόμιο θα πρέπει όμως να το εξετάσουμε με ποια μορφή θα πρέπει να λειτουργεί ώστε να είναι αποδοτικότερο. Ως κρατικός αερολιμένας, ως ιδιωτικός ή με την μορφή μιας μεικτής επιχείρησης κράτους και φορέων της περιοχής.

Για το θέμα θα μιλήσουν ο Παύλος Αρβανίτης ,Συντάκτης Διεθνούς Περιοδικού Αir Transport News και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδας κ. Κώστας Λεβέντης.
Η Αργώ είναι η ταυτότητά μας για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Στην διημερίδα θα συζητήσουμε δύο θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν την βολιώτικη κοινωνία, το Μουσείο της Αργούς για το οποίο έγινε πρόσφατα διαγωνισμός από το Δήμο Βόλου και το θεματικό πάρκο της Αργούς. Για το θεματικό πάρκο ο Αθανάσιος Αργυρίου, Σύμβουλος Επενδύσεων και Πρόεδρος Planning Kεντρικής Ελλάδας θα παρουσιάσει μελέτη που έγινε από την εταιρεία του και θα μας δώσει παραδείγματα και πρακτικές ανάδειξης θεματικών πάρκων στην Ευρώπη. Το Μουσείο της Αργούς με τη ματιά ενός Αργοναύτη, του Σωτήρη Γιαμάκου – Αρχιτέκτονα Μηχανικού. Η παρουσίαση θα είναι η αφορμή για τη συνέχιση του διαλόγου που γίνεται στην πόλη για την κατασκευή του. Με την υλοποίηση των δύο σχεδίων του Μουσείου και του Θεματικού Πάρκου θα ανοιχθούν μεγάλες προοπτικές για το Βόλο διότι το μυθικό ταξίδι της Αργούς είναι παγκόσμια γνωστό και αναδεικνύει την πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της πόλης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.