Πανευρωπαϊκή διάκριση για Βολιώτισσα σχεδιάστρια

Η Ζωή Κατσιγιάννη από τον Αλμυρό κατέκτησε κορυφαίο βραβείο για τα γραφήματά της

Με το κορυφαίο βραβείο των 17ων Πανευρωπαϊκών Βραβείων Εφημερίδων, στην κατηγορία “Infographics”, βραβεύτηκε η Βολιώτισσα σχεδιάστρια-γραφίστρια Ζωή Κατσιγιάννη. Πρόκειται για ακόμη μία διάκριση οι οποία έρχεται να προστεθεί σε αυτές που η γνωστή γραφίστρια έχει κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια με την εκπληκτική δουλειά της. Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στον Αλμυρό Μαγνησίας η Ζωή Κατσιγιάννη ακολούθησε τη μεγάλη της αγάπη, τη γραφιστική προσπαθώντας με τα γραφήματά της να μεταδώσει με τρόπο απλό και κατανοητό, όσα κάποιες φορές, οι λέξεις είναι δύσκολο να περιγράψουν.

Η Βολιώτισσα σχεδιάστρια ήταν η μόνη Ελληνίδα που βραβεύτηκε στα συγκεκριμένα βραβείβα εφημερίδων, για δύο γραφήματά της. Το ένα σχεδιασμένο για την εφημερίδα “Επένδυση” όπου εργάζεται τώρα και το άλλο για τον “Ελεύθερο Τύπου” όπου εργαζόταν στο παρελθόν.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της “Επένδυσης”, “το βραβευμένο infographic απεικονίζει το θέμα της επαγγελματικής μετανάστευσης, σε δημοσιογραφική επιμέλεια της Δήμητρας Αθανασοπούλου, καθώς η Ζωή με περίτεχνο τρόπο και δημιουργική πινελιά, δημιούργησε ένα γράφημα σε ολόκληρο δισέλιδο.” Όπως σημειώνει η εφημερίδα “ο θεσμός των European Newspaper Awards βραβεύει τις δουλειές που υλοποιούνται από τους γραφίστες στις εφημερίδες με άξονα περισσότερο της δημοσιογραφική απόδοση και κατά δεύτερο ρόλο το ντιζάιν”.

Η Ζωή Κατσιγιάννη, με πλούσια και σημαντική εμπειρία στον σχεδιασμό της εφημερίδας, όπου εργάζονταν τα τελευταία 27 χρόνια, είχε ένα σπουδαίο αβαντάζ: Τη μεταπήδησή της στον τομέα των γραφημάτων και την παράλληλη μαθητεία δίπλα σε Ισπανούς σχεδιαστές της INNOVATION την εποχή του επανασχεδιασμού του “Ελεύθερου Τύπου”. Κατάφερε μόνη της να διατηρήσει το στυλ των Ισπανών, να το επιβάλει και να διαμορφώσει μια καινούρια γραμμή infographics, κάνοντας τη δική της “σχολή”, με εξαιρετικές δουλειές. Η τεχνοτροπία της στη δημιουργία γραφημάτων εμπεριέχει ζωντάνια σχεδιασμού, αρκετό χρώμα, συχνή χρήση εικονογραμμάτων, εικονογράφηση εννοιών, άριστη ανάδειξη της είδησης χωρίς εντυπωσιασμό και εφέ.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο για τα δύο infographics στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Εφημερίδων.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο για τα δύο infographics στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Εφημερίδων.

Η Ζωή Κατσιγιάνη γεννήθηκε στο Βόλο και σπούδασε στο Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας. Από το 1987 και για 27 χρόνια εργάστηκε στο ατελιέ της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. Αρχικά ασχολήθηκε με το σχεδιασμό σελίδων, το στήσιμο των ενθέτων και των περιοδικών της εφημερίδας. Αργότερα με την πρώτη σελίδα, όπου είχε την επιμέλεια για 15 χρόνια. Τον τελευταίο χρόνο εργάζεται για την εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Από το καλοκαίρι του 2006 ασχολείται κυρίως με τα γραφήματα (infographics). Εχει σχεδιάσει εταιρικά και εμπορικά γραφιστικά προϊόντα για ελληνικές εταιρείες, έχει σχοληθεί με την έκδοση καθώς και με τον σχεδιασμό εφημερίδων για δήμους της Αττικής. Για γραφήματα της έχει διακριθεί στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια βραβεύεται από τα European Newspapers Awards. Είναι υπεύθυνη του Τομέα γραφιστικής στα ΙΕΚ ΞΥΝΗ και μέλος της ομάδας των greekinfographics.

Δείτε δύο από τα βραβευμένα γραφήματα που έχει δημιουργήσει

"Τα αλλαντικά στην Ελλάδα" - Κατηγορία: Διατροφή, Βραβεία 2014 - European Newspaper Award.
“Τα αλλαντικά στην Ελλάδα” – Κατηγορία: Διατροφή, Βραβεία 2014 – European Newspaper Award.
Ημερομηνία: 6 Νοεμβρίου 2013 Σχεδιαστής: Ζωή Κατσιγιάννη Έντυπο: Ελεύθερος Τύπος Κατηγορία: Διεθνή, Σελίδες, Βραβεία 2013 - ΕΒΓΕ
Ημερομηνία: 6 Νοεμβρίου 2013 Σχεδιαστής: Ζωή Κατσιγιάννη Έντυπο: Ελεύθερος Τύπος Κατηγορία: Διεθνή, Σελίδες, Βραβεία
2013 – ΕΒΓΕ

 

Δείτε περισσότερα γραφήματα από την ομάδα infographics στην οποία ανήκει η κα Ζωή Κατσιγιάννη πατώντας εδώ.

Πηγή: Εφημερίδα Επένδυση

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.