Προς παράδοση η νέα είσοδος του λιμανιού στη Μπουρμπουλήθρα

Σύσκεψη στο Δημαρχείο για τη σήμανση και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Την παράδοση της νέας εισόδου του εμπορικού λιμένος Βόλου, από τη Μπουρμπουλήθρα (απέναντι από τον βιολογικό καθαρισμό) όπου θα διοχετεύονται τα βαρέα οχήματα, με στόχο να αποσυμφορηθεί η είσοδος της πόλης από την κυκλοφορία, συμφώνησαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα στα γραφεία του ΟΛΒ ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος με τον πρόεδρο Γιάννη Πρίγκο. Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι μέχρι τέλος του μήνα, θα λυθεί το θέμα των δικαστικών εκκρεμοτήτων μεταξύ ΟΛΒ και Δήμου, ενώ αναφορικά με τη ρύπανση της συνοικίας Παλιού Λιμεναρχείου, τόνισε ότι Δήμος και ΟΛΒ θα κοιτάξουν τους πολλούς και όχι τους λίγους για να πάει μπροστά η πόλη και το λιμάνι.

Σε συνάντηση που έγινε μεταξύ δημάρχου και προέδρου ΟΛΒ σήμερα το μεσημέρι, έλαβαν μέρος ο Σ. Αναγνώστου, μέλος της διοίκησης του ΟΛΒ, ο αντιδήμαρχος τουρισμού Θάνος Θεοδώρου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και του Οργανισμού.
Ο δήμαρχος επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα με το λιμάνι, αλλά θεωρώ ότι ξεκινάμε μια νέα εποχή, γυρίζουμε σελίδα και αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα, ενώ δε μας χωρίζει τίποτα».

Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, ανέφερε ο Αχιλλέας Μπέος, αποφασίστηκε την επόμενη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου να γίνει μια ολοκληρωμένη σύσκεψη στο Δημαρχείο, με όλους τους φορείς της πόλης, για να δοθεί στην κυκλοφορία η νέα είσοδος του εμπορικού λιμανιού, ώστε να αποσυμφορηθεί λίγο η πόλη από την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων. Εκτίμησε δε ότι την επόμενη Δευτέρα θα ληφθεί οριστική απόφαση. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάσης Σταυρίδης, ο πρόεδρος του ΟΛΒ Γιάννης Πρίγκος, η επιτροπή κυκλοφοριακών θεμάτων, η Τροχαία και η Πυροσβεστική, προκειμένου να αποφασιστούν νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη λειτουργία νέας εισόδου του λιμανιού, από την Μπουρμπουλήθρα.

Σε ότι αφορά τη χερσαία ζώνη, τις λειτουργίες του λιμανιού και τη συνύπαρξη Δήμου και ΟΛΒ, καθώς και τις δικαστικές διαμάχες ο δήμαρχος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν δοθεί λύσεις, ώστε να σταματήσει κάθε δικαστική διαμάχη και όλα τα ζητήματα, για τα οποία ξεκίνησε ήδη συζήτηση με τον πρόεδρο του ΟΛΒ κ. Πρίγκο, θα τεκμηριωθούν, θα ολοκληρωθούν και «μαζί θα πάμε να διεκδικήσουν ότι χρειάζεται για το καλό της πόλης και του λιμανιού στην Αθήνα, στα αρμόδια υπουργεία».

«Θα κοιτάξουμε τους πολλούς»
Αναφερόμενος στο θέμα των περιβαλλοντικών όρων του λιμανιού και την όχληση των κατοίκων του Π. Λιμεναρχείου, ο δήμαρχος ανέφερε ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας των δύο φορέων και τόνισε ότι οι εποχές αλλάζουν.
«Ο Βόλος δεν φιλοξενεί 200 οικογένειες και κοιτάμε μπροστά. Εδώ υπάρχει ανεργία και προβλήματα. Θα κοιτάξουμε τους πολλούς και όχι τους λίγους. Αν κάποιοι δυσαρεστήθηκαν για κάποιο λόγο, λυπάμαι, αλλά εμείς πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Να φτιάξουμε το λιμάνι, την πόλη, να συνεργαστούμε για ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι υπάρχει ανταπόκριση και από την πλευρά του προέδρου του ΟΛΒ και από τη Δημοτική Αρχή «να προχωρήσουμε μπροστά δυναμικά, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς σκοπιμότητας, κομματισμούς και πολιτικές βλέψεις. Λειτουργούμε αφήνοντας πίσω οτιδήποτε παλιό υπάρχει».

Συνεργασία για να πάμε μπροστά
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Γιάννης Πρίγκος επιβεβαίωσε το καλό κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση και επισήμανε ότι το πνεύμα θα είναι και για την πόλη και για το λιμάνι να πάμε μπροστά και να προχωρήσουμε θέματα. «Δε μας χωρίζει τίποτα, σε όλα, αν υπάρχει διάθεση βρίσκεται λύση και αν κάτι μας υπερκεράζει, υπάρχουν άλλοι πιο πάνω μας στους οποίους θα θέσουμε τα προβλήματα. Έτσι θα κινηθούμε και αυτό είναι το στίγμα», ανέφερε.
Ο δήμαρχος έθεσε το θέμα της εισόδου του εμπορικού λιμένα και ο ΟΛΒ είναι έτοιμος εδώ και ένα μήνα και απομένει η σύσκεψη αυτή για να δρομολογηθεί η σήμανση που απαιτείται έξω από το λιμάνι και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν πριν δοθεί σε κυκλοφορία, τόνισε.

Αναφορικά με το επιβατικό τέρμιναλ, στην κεντρική προβλήτα ο κ. Πρλιγκος τόνισε ότι αφού αποφασίστηκε η έγκριση της δαπάνης για την κατασκευή του υποσταθμού, όσο και για τη σύνδεση με τη ΔΕΗ, διότι υπάρχουν ακόμη γραφειοκρατικές διαδικασίες με τους διαγωνισμούς, πιθανότητα θα είναι έτοιμο εντός δύο μηνών.

Η υποδοχή κρουαζιερόπλοιων έχει σχέση με το σύστημα ασφάλειας ISPS του οποίου ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη. «Επειδή πρόκειται για πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ο σύμβουλος λέει ότι ο ανάδοχος θα αναδειχτεί σε τρεις μήνες. Από τη στιγμή που αναδειχτεί ο ανάδοχος, ο χρόνος περαίωσης του έργου είναι περίπου οκτώ μήνες και υπάρχει αισιοδοξία ότι για το επόμενο καλοκαίρι να ολοκληρωθεί το έργο», τόνισε ο Γ. Πρίγκος.

Για τα περιβαλλοντικά μέτρα, ο πρόεδρος του ΟΛΒ ανέφερε ότι ο δήμαρχος θα είναι απολύτως ενήμερος για τις αποφάσεις και τις ενέργειες που έχουν γίνουν και γίνονται, ενώ στο υπουργείο υπάρχει πλήρης ενημέρωση.

Για μετακίνηση του σκραπ
Ο πρόεδρος του ΟΛΒ επισήμανε ότι ολοκληρώθηκαν οι ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν εκ μέρους του Οργανισμού και παραμένει μόνο η κατασκευή των έργων για τη μεταφορά του σκραπ, καθώς το σιλό έχει αδρανοποιηθεί.

Πρέπει συνεπώς να κατασκευαστούν οι δεξαμενές καθίζησης για το σκραπ και ο ΟΛΒ θα πάει τις μελέτες στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο από το ΕΣΠΑ. Το υπουργείο, ανέφερε, έδωσε και δεύτερη παράταση μέχρι το 2016 που σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και γνωρίζει τους χρόνους που μπορούν αυτά να υλοποιηθούν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.