«Πρόταση αξίας» για την πόλη η μελέτη για το «Μουσείο Αργούς» (video)

Την παρουσίασε ο αρχιτέκτονας Σωτήρης Γιαμάκος στην ενότητα «Προοπτικές του τουρισμού» στη Διημερίδα Ανάπτυξης

Πρόταση αξίας θα μπορούσε να είναι για την πόλη του Βόλου, η μελέτη για το Μουσείο Αργούς, που παρουσίασε ο αρχιτέκτονας και αργοναύτης Σωτήρης Γιαμάκος, στην ενότητα «Τουρισμός και προοπτικές» για το Ν. Μαγνησίας, στη 2η Διημερίδα του «Ομίλου Καρεκλίδη», με τον τίτλο «Βιώσιμη Ανάπτυξη και νέες προκλήσεις». Η πρόταση, ανέφερε, είναι αποτέλεσμα της δουλειάς μιας μεγάλης ομάδας, με επικεφαλής την αρχιτέκτονα Φωτεινή Γιαμάκου και συμμετείχαν πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως η κα Βάσω Αδρύμη, σύμβουλος για θέματα αρχαιολογίας, η κα Νάσια Χουρμουζιάδου επιμελήθηκε τη μουσειολογική μελέτη, ενώ υπήρξαν συνεργασίες με επιστήμονες από την Αθήνα.

Μια σύνθεση με κοίλες επιφάνειες
Το Μουσείο δομήθηκε και κατασκευάστηκε στον υπολογιστή, ώστε να μπορεί κανείς να περιηγηθεί, να το ελέγξει και να είναι έτοιμο να κατασκευαστεί. Όπως ανέφερε ο κ. Γιαμάκος, η πρόταση για κατασκευή μουσείου της Αργούς, δεν έχει καμία ευθεία γραμμή και καμία παράλληλη επιφάνεια, εκτός από λίγες στους βοηθητικούς χώρους, αλλά είναι μια σύνθεση με κοίλες επιφάνειες, που μάλιστα δεν ακολουθούν τη συμμετρία, για να επιτευχθεί η διάσταση του μύθου. Το κέλυφος του Μουσείου, είναι στην ουσία ένα κινηματογραφικό στούντιο, ανέφερε και το χαρακτήρισε ένα ζωντανό κτίριο, που εσωτερικά λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τη στόχευση που θα προκύψει στην πορεία των χρόνων.
Επειδή πρόκειται για μεταλλικές (και κατά συνέπεια ελαφρές κατασκευές), η πρόταση είναι ταυτόχρονα και οικονομική, υπογράμμισε ο αρχιτέκτονας, που υπολόγισε το κόστος σε 4,5 εκ. Ευρώ.
Η πρόταση κατασκευής του Μουσείου, έχει πολλούς συμβολισμούς, όπως το κατάρτι, τα δώματα, που ακολουθούν τις μορφές των πανιών, δήλωσε και πρόσθεσε ότι από την πλευρά της θάλασσας η όψη του Μουσείου είναι σημαντική, απ’ όπου φαίνονται τα πέντε ιστία των πέντε θαλασσών των Αργοναυτών.
«Εκτός από τις εξωτερικές κινήσεις του κτιρίου υπάρχουν δημόσιοι άξονες που διέρχονται μέσα από το Μουσείο, δηλαδή μπορεί κάποιος, ερχόμενος από το Βόλο να περάσει από «στοές» με καταστήματα που υπάρχουν για την εξυπηρέτηση του Μουσείου ή εισόδους για τους χώρους υποδοχής, με κατεύθυνση προς το πάρκο του Πεδίον Άρεως», ανέφερε ο Σωτήρης Γιαμάκος.

Πλατείες, δεξαμενή, έκθεση και χώροι εστίασης
Προς την πλευρά του πάρκου, εξήγησε, υπάρχουν ράμπες, για να μπει το σκάφος της Αργούς στο Μουσείο, ενώ ο χώρος στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την κίνηση των επισκεπτών, υπάρχουν πλατείες και μια υδάτινη δεξαμενή, για να δοθεί για να δοθεί έντονη αίσθηση του υγρού στοιχείου, δίπλα στην Αργώ. Όπως ανέφερε ο αρχιτέκτονας «επειδή δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν θα κατασκευαστεί και πως θα λειτουργεί το Μουσείο, έγινε πρόβλεψη για χώρους εστίασης με κατασκευή μπαλκονιών».
Στη μελέτη του Μουσείου υπάρχει πρόβλεψη κατασκευής πολλών ραμπών περιμετρικά του κτιρίου για την περίπτωση μαθητικών προγραμμάτων και για διευκόλυνση πρόσβασης του κόσμου. Η έκθεση ξεκινάει από τον εξωτερικό χώρο του Μουσείου, όπου υπάρχουν τα κουπιά που συμβολίζουν τη συγκέντρωση των Αργοναυτών, στη συνέχεια ο επισκέπτης περνά στην είσοδο, όπου αντικρίζει το φουαγιέ με τις πληροφορίες και ακολουθεί ο χώρος υποδοχής.
«Το πρώτο επίπεδο είναι ένας χώρος που αφιερώνεται σε περιοδικές εκθέσεις. Η ιδέα είναι, ότι όπως το Μουσείο ολόκληρο φιλοξενεί το μύθο της Αργούς, μπορούσε με μικρά κουβούκλια που μοιάζουν με κεραμικά ή φυσαλίδες, να αντιπροσωπεύουν τις διάφορες εκδοχές της Αργοναυτικής Εκστρατείας και αποδίδεται σε δωμάτια που κάποιος παρακολουθεί την ιστορία με ηλεκτρονικά μέσα», ανέφερε ο Σωτήρης Γιαμάκος.

Σύστημα κίνησης σπείρα
Το σύστημα κίνησης εντός του Μουσείου είναι μια σπείρα που ανεβαίνει και φιλοξενεί διάφορες θεματολογίες (αναφορές στους ποιητές, στη λειτουργία του καραβιού), ανέφερε ο κ. Γιαμάκος.
Το Κοσμόραμα, ανέφερε, είναι ενταγμένο μέσα στο Μουσείο, που είναι τοποθετημένο στην απέναντι πλευρά του καραβιού και με σύστημα που να μπορεί να ανοίγει και να ενσωματώνεται στο χώρο, ώστε να μπορεί κάποιος να καθίσει εκεί και να βλέπει την Αργώ, να ακούει μια ιστορία από τους Αργοναύτες ή να κλειστεί σε μια σφαίρα και να βλέπει τρισδιάστατες παρουσιάσεις.

Στους σύγχρονους αργοναύτες
Ένα μεγάλο κομμάτι του Μουσείου, τόνισε ο κ. Γιαμάκος, είναι αφιερωμένο στους σύγχρονους αργοναύτες που σήκωσαν στην πλάτη τους την αναβίωση του μύθου και μπορούν να υπάρχουν αναφορές από το πειραματικό ταξίδι, ενώ προτείνεται το τελευταίο «δαχτυλίδι» στο πιο ψηλό τμήμα του κτιρίου, η δυνατότητα καταγραφής απ’ όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει αναφορά σχετική με τον μύθο, ως περιοδική έκθεση. Οι δημιουργοί της πρότασης έκαναν πειραματισμούς, για μουσική κονσέρτου δίπλα από το σκάφος και το πανί να προβάλλονται στιγμιότυπα από το ταξίδι ή ολόκληρο το Μουσείο να λειτουργεί ως κινηματογραφικό στούντιο, με τρισδιάστατη προβολή σε όλες τις πλευρές.

2

3

4

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.