Mετρητές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε έξι σημεία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος

Σε έξι σημεία του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, πρόκειται να τοποθετηθούν μετρητές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, θέμα το οποίο πρόκειται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, στην αυριανή συνεδρίαση.

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών, στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων δημιουργείται το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων με σκοπό την προστασία του πληθυσμού και του περιβάλλοντος από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Για το σκοπό αυτό τοποθετούνται σε Δήμους όλης της χώρας 500 σταθμοί μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Στη συνέχεια θα αναπτυχθεί ένα Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών στο οποίο θα προβάλλονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων, ενώ μέσα από μια διαδικτυακή πύλη οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν την πληροφορία σε απλουστευμένη μορφή, αλλά και να επικοινωνούν θέτοντας αιτήματα.

Στις 13.6.2014 με επιστολή του προέδρου της ΕΕΑΕ Δρ. Χρ. Χουσιάδα, προς τον δήμαρχο Βόλου, ζητήθηκε ο ορισμός ενός εκπροσώπου του Δήμου στις ομάδες διαχείρισης και εποπτείας του δικτύου, πράγμα που έγινε. Στυη συνέχεια ζητήθηκε από το Δήμο να αποστείλει προτεινόμενες θέσεις (τουλάχιστον 5) όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν σταθεροί σταθμοί μέτρησης ακτινοβολίας στην πόλη. Οι σταθμοί αυτοί θα πρέπει να τοποθετηθούν σε εξωτερικούς χώρους, κατά προτίμηση ταράτσα, ενώ ο χώρος που απαιτείται είναι ελάχιστος (1μ2) και η εγκατάστασή τους δεν απαιτεί πολεοδομική άδεια. Όλες οι εργασίες θα γίνουν από συγκεκριμένη εταιρία, η οποία είναι ανάδοχος του έργου, ενώ ο Δήμος δεν θα έχει καμία οικονομική επιβάρυνση.

Οι προτεινόμενες θέσεις (δημοτικά κτίρια) για την τοποθέτηση σταθμών μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι οι παρακάτω:
1. 37ο Νηπιαγωγείο Βόλου (Ρόδων – Χρυσανθέμων – Γαρδένιας, Αγιος Στέφανος)
2. Πολιτιστικό Κέντρο Νεάπολης (Φιλικής Εταιρείας 33-37)
3. 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας (Ελλησπόντου – Αδρομυτίου – Χαλκιδόνας)
4. Παλιά Ηλεκτρική (Κουταρέλια 80)
5. Πολιτιστικό Κέντρο Χρυσοχοϊδη (Ιατρίδη 28)
6. Παιδικός Σταθμός «Ιάσων» (28ης Οκτωβρίου 220)

Η υπηρεσία τονίζει ότι ήδη υπάρχει εγκατεστημένος σταθμός μέτρησης εδώ και χρόνια στο κτίριο Σκενδεράνη (Τοπάλη με Δημητριάδος) στα πλαίσια άλλου προγράμματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.