Σκηνές πανικού από πυρκαγιά στο 2ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας

Εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπρηστικής ενέργειας σε καράβι από φελιζόλ

Σκηνές πανικού επικράτησαν στις 11.40 σήμερα το πρωί, όταν ξέσπασε φωτιά στο ισόγειο του 2ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας, στο συγκρότημα του Πολυκλαδικού, ενώ στο σημείο της φωτιάς που ακούστηκε δυνατός κρότος και ξέσπασαν πυκνοί καπνοί αρκετοί μαθητές δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν, ενώ ο απεγκλωβισμός περίπου 20 μαθητών από τον πρώτο όροφο του σχολείου και η εκκένωση έγινε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από ένα καράβι από φελιζόλ που χρησιμοποιήθηκε για το θεατρικό του σχολείου και εξετάζεται το ζήτημα του εμπρησμού, καθώς, την ώρα του μαθήματος μαθητές πολλών τμημάτων άκουσαν έναν δυνατό κρότο και στη συνέχεια βρέθηκαν αντιμέτωποι με πυκνούς καπνούς. Μαθητές και καθηγητές προσπαθούσαν να ανοίξουν τις πόρτες και τα παράθυρα για να βγούνε έξω, ενώ οι δεύτεροι προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν μαθητές, οι οποίοι τρομοκρατημένοι, δεν μπορούσαν να βγουν έξω και άλλοι, λόγω των πυκνών καπνών, δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν.

Άμεση κινητοποίηση
Στο χώρο του σχολείου βρέθηκαν άμεσα τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής με 12 πυροσβέστες, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και περιπολικό της Αστυνομίας, ενώ, ευτυχώς, δεν χρειάστηκε μα μεταφερθεί κανείς στο Νοσοκομείο.

Οι πυροσβέστες, μετά την επέμβαση και την κατάσβεση της πυρκαγιάς, απεγκλώβισαν 20 μαθητές από τον πρώτο όροφο του σχολείου και συνέβαλαν στην εκκένωση των αιθουσών.

Ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου, αντιπύραρχος Χαρ. Πόζογλου, ανέφερε ότι η αρχική εστία της φωτιάς εντοπίζεται στον ισόγειο χώρο και στη συνέχεια λόγω των πυκνών καπνών χρειάστηκε να γίνει απεγκλωβισμός περίπου 20 μαθητών, ενώ διευκρίνισε ότι προανάκριση διενεργεί το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.

Στο σχολείο μετέβη και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και η αντιδήμαρχος Παιδείας Γεωργία Μποντού, με τον δήμαρχο να δίνει εντολή, αφού τα παιδιά να πάνε στα σπίτια τους, να μπουν συνεργεία του Δήμου μέσα άμεσα αν γίνεται και σήμερα προκειμένου να βάψουν το χώρο, για να αποκαταστήσουν το χώρο, ώστε να επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο.

«Ακούσαμε ένα «μπαμ» και μετά επικράτησε πανικός»
Την ώρα της πυρκαγιάς οι μαθητές του σχολείου βρισκόταν στις αίθουσες και έκαναν μάθημα.

Οι μαθητές δήλωσαν ότι την ώρα που έκαναν μάθημα άκουσας έναν ήχο σαν κάτι που σπάει και όταν άνοιξε η καθηγήτρια την πόρτα μπήκαν καπνοί. Αμέσως ξέσπασε πανικός και οι πιο ψύχραιμοι μαθητές προσπάθησαν να βοηθήσουν συμμαθητές τους να βγουν από τις αίθουσες. Μάλιστα ακούστηκαν μαθήτριες να ουρλιάζουν, υπήρξε πανικός και κάποιοι μαθητές εγκλωβίστηκαν στις τάξεις, ενώ υπήρχαν παιδιά που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν από τους πυκνούς καπνούς.

Η έξοδος κινδύνου που υπάρχει από το Ειδικό ΤΕΕ ήταν κλειδωμένη την ώρα της φωτιάς και πληροφορίες αναφέρουν ότι χρειάστηκε να σπάσει για να βγουν οι μαθητές.

Φόβος για τους μαθητές
Τους φόβους του για ενέργεια εμπρησμού τόνισε ο υποδιευθυντής του 2ου ΓΕΛ Βαγγέλης Αναστασίου, καθηγητής Πληροφορικής. Όπως ανέφερε, βρισκόταν στα γραφεία όταν ακούστηκε «μπαμ» και στη συνέχεια όλα βυθίστηκαν στο σκοτάδι.
«Φοβήθηκα για τα παιδιά και δεν μπορούσα να πλησιάσω γιατί όλα ήταν αποπνικτικά» δήλωσε ο υποδιευθυντής, που σημείωσε ότι έχουν τοποθετηθεί σίδερα στα παράθυρα για την ασφάλεια των μαθητών, και οι μαθητές στον πανικό τους προσπαθούσα να τα σπάσουν για να βγουν έξω.
Ερωτηθείς για τα συστήματα πυρασφάλειας που κατήγγειλαν οι μαθητές ότι δεν λειτουργούν, ο υποδιευθυντής, τόνισε ότι τα συστήματα αυτά δεν λειτουργούν εδώ και 20χρόνια και ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας, διότι είναι πολλά τα σχολεία που συστεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα.

Να επιστρέψουν οι σχολικοί φύλακες
Την ανάγκη άμεσης επαναπρόσληψης των σχολικών φυλάκων από την Πολιτεία, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ και διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ που συστεγάζεται στο πρ. Πολυκλαδικό Σωκράτης Σαβελίδης.

Ο κ. Σαβελίδης, εξήρε την αυταπάρνηση των εκπαιδευτικών που με κίνδυνο τη ζωής τους έκαναν τα πάντα για να προστατέψουν την υγεία και σωματική ακεραιότητα μαθητών. «Τιμούν την εκπαιδευτική κοινότητα αυτοί οι καθηγητές. Πάνω από 1,5 χρόνο λέμε ότι ήταν πολύ μεγάλο το λάθος που φύγανε οι σχολικοί φύλακες και μένει αφύλακτο ένα τέτοιο σχολικό συγκρότημα. Θα πρέπει η Πολιτεία να το δει σοβαρά το θέμα και να επαναπροσλάβει τους σχολικούς φύλακες», τόνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.