Συνεχίζεται ο οικονομικός εκβιασμός Μπέου στη “Μαγνησία”

Αποκαλυπτικά τα οικονομικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα

Τον οικονομικό εκβιασμό που συνεχίζει να υφίσταται από την Δημοτική Αρχή Βόλου και τον δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο, αποδεικνύουν τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Μαγνησία» και προέρχονται από την επίσημη απάντηση που έδωσε η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου σε σχετική ερώτηση που υπέβαλλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιάσονας Αποστολάκης και Ελένη Ανδρέου – Μεϊκοπούλου. Η ερώτηση των δύο ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων (με αριθμό πρωτοκόλλου 90766/21-09-2015) αφορούσε στις δαπάνες δημοσιεύσεων που έχουν γίνει στον τοπικό Τύπο από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, ημέρα ανάληψης της δημοτικής αρχής Μπέου έως και την ημέρα υποβολής της ερώτησης.

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των λογιστηρίων του Δήμου Βόλου, της ΔΕΥΑΜΒ και του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ (το ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ δεν παρείχε στοιχεία παρότι υποχρεούται) η κατανομή των δημοσιεύσεων γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να θιγεί οικονομικά η «Μαγνησία» με απώτερο σκοπό να κλείσει, ώστε να πάψει να «ενοχλεί» τον κ. Μπέο με την κριτική που του ασκεί σε πολιτικό επίπεδο.

Με φράσεις του τύπου «δεν θα πάρουν ευρώ» και «τα ταμεία του Δήμου έκλεισαν για εκείνους» ο κ. Μπέος προσπάθησε να πείσει τους πολίτες του Βόλου ότι θα εξοικονομήσει χρήματα από δημοσιεύσεις στον τοπικό Τύπο και θα χτυπήσει το υποτιθέμενο «σύστημα» των ΜΜΕ το οποίο σε συνεργασία με το «σάπιο πολιτικό σύστημα» το οποίο κατηγορεί, δεν αφήνουν να φανεί το μεγαλειώδες έργο του και η μεταμόρφωση του Βόλου σε Μονακό στους πολίτες και στην κοινωνία του Βόλου.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική, καθώς φαίνεται πως ο κ. Μπέος χρησιμοποιεί τα χρήματα του δημοτικού ταμείου κατά το δοκούν και όπως τον συμφέρει, προκειμένου να πλήξει οικονομικά Μέσα Ενημέρωσης που δεν τον αποθεώνουν.

Να σημειωθεί ότι οι δημοσιεύσεις που γίνονται στον τοπικό Τύπο αφορούν διαγωνισμούς έργων και προμηθειών, προκηρύξεις θέσεων εργασίας κλπ. και είναι υποχρεωτικές όπως ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία. Νόμος ορίζει επίσης ότι θα πρέπει να γίνεται ίση κατανομή των δημοσιεύσεων ώστε να μην καλλιεργούνται πελατειακές σχέσεις μεταξύ αιρετών και εφημερίδων, κάτι που όμως δεν φαίνεται να λογαριάζει ο κ. Μπέος.

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου εκδικάστηκε χθες η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης εφημερίδας «Μαγνησία» Αρχιμήδης Καρεκλίδης δια του νομικού του συμβούλου Χρήστου Γούσιου, προκειμένου να υποχρεωθεί ο Δήμος Βόλου και τα Νομικά Πρόσωπα τα οποία τελούν υπό τον έλεγχό του, να κατανείμουν ίσα τις δημοσιεύσεις υποστηρίζοντας ότι τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της επιχείρησης και οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν σε αυτή. Η πλευρά του Δήμου Βόλου και των Νομικών Προσώπων μέσω των 4 δικηγόρων χωρίς ουσιαστική επιχειρηματολογία κατέθεσαν ενστάσεις αναρμοδιότητας του δικαστηρίου και παθητικής νομιμοποίησης των φυσικών προσώπων που διοικούν τα ΝΠΔΔ, καθώς και άλλες νομικής φύσεως ενστάσεις, αποδεχόμενοι σιωπηρά το βασικό επιχείρημα του αιτούντος, περί άνισης κατανομής.

Αντίστοιχες υποθέσεις έχουν κριθεί βέβαια στα Πρωτοδικεία Καρδίτσας και Ξάνθης εις βάρος των αιρετών οι οποίοι ασκούσαν τον ανάλογο οικονομικό εκβιασμό σε εκδότες. Η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος του χρόνου.

Για την ίδια υπόθεση έχει κατατεθεί και μήνυση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου κατά των Αχιλλέα Μπέου, Αναστασίας Μορφογιάννη και Γιώργου Βλιώρα για παράβαση καθήκοντος, έχει σχηματιστεί δικογραφία και αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία εκδίκασής της.

Παρακάτω βρίσκονται οι πίνακες με τις δαπάνες, ανά φορέα, που έχουν γίνει στις τοπικές εφημερίδες και αφορούν στην περίοδο από 1/1/2014 έως 23/9/2015. Να σημειωθεί ότι ο Νέος Τύπος επανακυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2015 μετά από πολύμηνη διακοπή της κυκλοφορίας του.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ – 21.733 ευρώ
ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ – 13.471 ευρώ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ – 2.296 ευρώ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ – 2.207 ευρώ

ΔΕΥΑΜΒ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ – 8.355 ευρώ
ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ – 2.720 ευρώ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ – 1.939 ευρώ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ – 1.321 ευρώ

ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ – 10.047 ευρώ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ – 602 ευρώ
ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ – 578 ευρώ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ – 184 ευρώ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.