Εφικτή η δημιουργία θεματικού «Πάρκου της Αργούς» στο Βόλο

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στην ενότητα για τον τουρισμό για την ΑΡΓΩ

Εφικτή είναι η δημιουργία θεματικού πάρκου Αργούς στο Βόλο, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της τότε Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης Βόλου (ΔΗΤΕΒ), την οποία και παρουσίασε στη Διημερίδα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που οργάνωσε ο «Όμιλος Καρεκλίδη» και στην ενότητα τουρισμός και προοπτικές για το Ν. Μαγνησίας, ο κ. Θανάσης Αργυρίου σύμβουλος επενδύσεων και πρόεδρος Planning Κεντρικής Ελλάδος.

Στην εισήγησή του με θέμα ανάδειξη της Αργούς και δημιουργία θεματικού πάρκου, ο κ. Αργυρίου τόνισε ότι έγινε διερεύνηση της αγοράς, οικονομοτεχνική ανάλυση της δημιουργίας θεματικού πάρκου σε στρατηγικό επίπεδο, ενώ το έργο θα αποτελείται από την κατασκευή νεώσοικου και Μουσείου.

Το θεματικό και ψυχαγωγικό πάρκο, σύμφωνα με τη μελέτη, θα δημιουργηθεί στο πάρκο του Πεδίον Άρεως που είναι έκτασης 75 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη ζώνη διαχωρισμού των λειτουργιών του λιμανιού από αυτές της πόλης και στο οποίο περιλαμβάνονται λίμνη με νησάκι και μικρές κτιριακές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για προσβάσιμο, ανοιχτό χώρο πρασίνου, με ενδιαφέρουσα διαμόρφωση, που είναι αναξιοποίητος και μπορεί να φιλοξενήσει το Πάρκο Αργοναυτικής Εκστρατείας, ανέφερε.

Θετικοί σε έρευνα αγοράς
Σε έρευνα αγοράς που είχε γίνει, ελήφθησαν 113 συνεντεύξεις ανδρών και 98 γυναικών και με δείγμα μεγάλου εύρους ηλικιών οι εντυπώσεις για τα θεματικά πάρκα ήταν θετικές, με τη συντριπτική πλειοψηφία θα θεωρεί αρκετά, ως πολύ ελκυστική τη δημιουργία ενός πάρκου στο Βόλο και εξίσου υψηλά ποσοστά αποδοχής ενός Πάρκου με θέμα την Αργοναυτική Εκστρατεία.
Στην έρευνα καταγράφηκε υψηλή πρόθεση για επισκεψιμότητα και για τα προτεινόμενα είδη Πάρκων και σε όλες τις περιπτώσεις η ύπαρξη «πακέτων προσφοράς» επηρεάζει τη συχνότητα επισκέψεων.
Η επιτυχία του Πάρκου, εξαρτάται από το «στήσιμο» και την προώθηση του θέματος, ενώ οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται γύρω από το νερό, αλλά και εκείνες που βασίζονται σε μέσα υψηλής τεχνολογίας (όπως οι προβολές εικονικής πραγματικότητας) φαίνεται να ελκύουν περισσότερο το κοινό. Οι δε συμπληρωματικές/ εμπορικές χρήσεις είναι αποδεκτές από το κοινό ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη παραμονή τους για αρκετές ώρες στο Πάρκο και να μπορούν να προμηθευτούν αναμνηστικά, δώρα και βιβλία.

Το βέλτιστο σενάριο
Αφού παρουσίασε πέντε εναλλακτικά σενάρια, ο κ. Αργυρίου κατέληξε στο γεγονός ότι το σενάριο ξεχωριστής διαχείρισης του Μουσείου και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι το βέλτιστο. Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε, το κόστος των επενδύσεων ανέρχεται σε 19.139.605 € (διαμόρφωση Νεόσοικου 887.457 €, Κοσμοράματος 6.642.528, Μουσείου 1.512.711 € και διαμόρφωση πάρκου 10.096.907 €), με έσοδα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας 4.458.007 €, κόστος λειτουργίας 3.793.661 € και καθαρά κέρδη προ φόρων 664.346 €, ενώ στο Δήμο Βόλου θα αποδίδεται ενοίκιο 100.000 € ετησίως.
Σύμφωνα με τη μελέτη ο ανάδοχος θα έχει την ευθύνη κάλυψης των πιθανών ζημιών των αποτελεσμάτων, αν παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του συμβολαίου, εφ’ όσον έχει και τη συνολική επιχειρηματική ευθύνη της λειτουργίας του χώρου. Το βέλτιστο σενάριο, έχει επιπλέον τρία πλεονεκτήματα που είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη του Θεματικού Πάρκου (από μέρους επενδυτή), μηδενικό ρίσκο από τη Δημοτική Αρχή και ελκυστικότητα του όλου εγχειρήματος.

Οι επόμενες ενέργειες
Οι επόμενες ενέργειες, σύμφωνα με τον σύμβουλο επενδύσεων, πρέπει να είναι το αναλυτικό επιχειρηματικό σχέδιο του θεματικού πάρκου (περιγραφή προτεινόμενων χρήσεων και θεμάτων εντός του Θεματικού Πάρκου, αναλυτικά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα, καθορισμός παραμέτρων υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και καθορισμός όρων και προδιαγραφών λειτουργίας του Θεματικού Πάρκου). Ακόμη, πρέπει να γίνει σχεδιασμός και προγραμματισμός των διαδικασιών που οδηγούν στην επιλογή αναδόχων (ανάπτυξη του γενικού πλαισίου των όρων και της στρατηγικής βάσει του οποίου θα γίνει η προκήρυξη, ευαισθητοποίηση της αγοράς, καθορισμός των όρων και των κριτηρίων επιλογής των αναδόχων και συγγραφή τευχών του διαγωνισμού).
Τέλος, θα πρέπει να γίνει υποστήριξη κατά την αξιολόγηση των προφορών και τη σύνταξη/υπογραφή των τελικών συμβάσεων (Υποστήριξη κατά την αξιολόγηση των υποβληθέντων προσφορών, υποστήριξη κατά τις πιθανές διαπραγματεύσεις και υποστήριξη κατά την κατάρτιση των συμβάσεων).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.