Με την εγγραφή νέων μελών επιχειρούν να «αλώσουν» το Ορφανοτροφείο

Όψιμο το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής Βόλου για τα προβλήματα του ιδρύματος - Καταγγελίες περί «κυκλώματος» που διοικεί το ίδρυμα από τον Τάσο Μπατζιάκα

Τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης του Ορφανοτροφείου Βόλου επιχειρεί να αναλάβει η Δημοτική Αρχή Βόλου, δια της μεθόδου εγγραφής δεκάδων νέων μελών, τα οποία στις επερχόμενες εκλογές της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Βόλου, θα εκλέξουν την διοίκηση της αρεσκείας της.

Παρά το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετώπισε παραμονές Χριστουγέννων το Ορφανοτροφείο Βόλου, λόγω της κατάσχεσης που έγινε στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδρύματος εξαιτίας οφειλών σε εργαζόμενους, η δημοτική αρχή παρέμεινε άπραγη. Εκδήλωσε ωστόσο το φιλανθρωπικό της… αίσθημα μόλις προκηρύχθηκαν εκλογές στο σωματείο της Φιλοπτώχου, το οποίο θα αναδείξει τα τρία από τα πέντε μέλη της νέας διοίκησης του ιδρύματος. Σκοπός είναι πέρα από τα δύο μέλη που ορίζει εκ του καταστατικού ο Δήμος Βόλου, να εκλέξει άτομα της αρεσκείας της νέας δημοτικής αρχής τα οποία στη συνέχεια θα ορίσει στο δ.σ του ιδρύματος και να το ελέγχει απόλυτα.

Το Ορφανοτροφείο Βόλου, ταλανίζεται εδώ και χρόνια από οικονομικά προβλήματα, λόγω κυρίως της αδυναμίας καταβολής των μισθωμάτων από πλευράς των ενοικιαστών για τα ακίνητα που είναι στην ιδιοκτησία του ιδρύματος και αποτελούν την βασική πηγή εσόδων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών και την κάλυψη άλλων λειτουργικών αναγκών του ιδρύματος.

Στη χθεσινή γενική συνέλευση του σωματείου, έδωσαν το παρών ο τελών σε αργία Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο εκτελών χρέη δημάρχου Βόλου Θάνος Θεοδώρου, ο αντιδήμαρχος Τάσος Μπατζιάκας και άλλοι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που εγγράφηκαν ως νέα μέλη. Ωστόσο με βάση το καταστατικό δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, παρά μόνον μετά την παρέλευση έξι μηνών, καθώς θεωρούνται δόκιμα μέλη.

Αυτό ήταν κάτι που εξόργισε τον αντιδήμαρχο κοινωνικής μέριμνας, ο οποίος ζήτησε μάλιστα επιτακτικά ακόμη και την τροποποίηση του καταστατικού προκειμένου να νέα μέλη να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου!

Για το θέμα μίλησαν στο «Ράδιο Ένα 102,5» η πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ., που όρισε το Ειρηνοδικείο κα Χαρανά, που ξεκαθάρισε ότι τα νέα μέλη θα γίνουν δεκτά στο Ίδρυμα, αλλά δεν έχουν δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι αν δεν περάσει περίοδος έξι μηνών, καθώς και ο αντιδήμαρχος Τάσος Μπατζιάκας, που κατήγγειλε ότι το Ορφανοτροφείο διοικείται από κλειστό κύκλωμα και τόνισε ότι πρόθεση της επιβλέπουσας αρχής, που είναι ο Δήμος Βόλου, είναι να βοηθήσει, ώστε το Ίδρυμα να ανοιχτεί στην κοινωνία και να λειτουργήσει σωστά.

Στη συνέλευση του Ορφανοτροφείου παραβρέθηκαν ο εκτελών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου μαζί με όλους τους αντιδημάρχους, προέδρους οργανισμών και δημοτικούς συμβούλους, αλλά και ο Αχ. Μπέος, που βρίσκεται σε αργία.
Η δημοτική αρχή Βόλου, επιτέθηκε στην προσωρινή διοίκηση, υποστηρίζοντας ότι δεν έκανε αποδεκτές τις νέες εγγραφές, καταγγέλλοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν σε «στενό κύκλο».
Κατά τη γενική συνέλευση ελήφθη απόφαση ορισμού εφορευτικής επιτροπής για τη διενέργεια εκλογών για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

«Δεν θα λειτουργήσουμε αντικαταστατικά»

Η πρόεδρος της προσωρινής Διοίκησης του Ορφανοτροφείου Σόνια Χαρανά ανέφερε ότι υποχρέωση της προσωρινής διοίκησης, είναι να πάει σε γενική συνέλευση, σε διάστημα 30 ημερών, με βάση το καταστατικό και την απόφαση του Ειρηνοδικείου Βόλου και να γίνουν εκλογές, για την ανάδειξη αρχικά του εννεαμελούς Δ.Σ. της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Βόλου και στη συνέχεια τρία άτομα από το Δ.Σ. προτείνονται για τη Διοίκηση του Ορφανοτροφείου, ενώ άλλους δύο ορίζει η εποπτεύουσα αρχή, που σήμερα είναι ο Δήμος Βόλου. Στη γενική συνέλευση, που έγινε χθες, ανέφερε, παραβρέθηκε σχεδόν το σύνολο της Δημοτικής Αρχής.

Νέες αιτήσεις μελών

Σύμφωνα με την κα Χαρανά, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ο αντιδήμαρχος Βόλου κ. Μπατζιάκας, που ορίζει δύο από τα πέντε μέλη του Δ.Σ. του ιδρύματος, έφερε στο ίδρυμα 55 αιτήσεις για εγγραφή νέων μελών στο σωματείο και ποσό 550 € που αντιστοιχούσαν στις συνδρομές τους. Ζήτησε από την πρόεδρο του Ιδρύματος, την κα Ιωάννου να τα παραλάβει, όπως και έγινε, κι εγώ ενημερώθηκα την επόμενη μέρα το πρωί, πρωτοκολλήθηκαν οι αιτήσεις και επικοινώνησα με τον αντιδήμαρχο, ζητώντας του μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., για να εγκριθούν οι αιτήσεις, βάσει του καταστατικού, να μην έχω την ευθύνη των χρημάτων.

Ο αντιδήμαρχος, σύμφωνα με την κα Χαρανά, ζήτησε να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., για να περάσουν τα μέλη. «Καλή τη πίστη, το απόγευμα της Παρασκευής ανακοινώθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. με μοναδικό θέμα την έγκριση των νέων μελών. Δυστυχώς, όμως τα μέλη του Δ.Σ. αδυνατούσαν να παραβρεθούν και δεν υπήρξε απαρτία», τόνισε η κα Χαρανά, που διευκρίνισε ότι δεν θέλει να υπάρχει καμία σκιά ανάμεσα στο Ίδρυμα και στην εποπτεύουσα αρχή.

Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν είχε καμία αντίρρηση να εγκριθούν ακόμη και την ίδια μέρα και, βάσει του καταστατικού δεν είχαν δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, αν δεν συμπληρωθεί ένα εξάμηνο.
Στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει κάτι λιγότερο από 200 μέλη, ενώ ζητήθηκε να αλλάξει το καταστατικό για να μπορέσουν να ψηφίσουν και τα νέα μέλη.

«Στη γενική συνέλευση είπαν ότι επειδή πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, ήθελαν να βοηθήσουν με την εγγραφή μελών και η απάντηση προς τον κ. Μπατζιάκα ήταν ότι δεν είναι μόνο οι εγγραφές αλλά και οι επιχορηγήσεις από το Δήμο. Συμφώνησαν να είναι μαζί μας και ότι το Ορφανοτροφείο θα πρέπει να σταματήσει να είναι «κλειστό κλαμπ», όπως ανέφεραν», σημείωσε η προσωρινή πρόεδρος του Φιλόπτωχου.

Η προσωρινή Διοίκηση, θα συνεδριάσει μέχρι αύριο Τρίτη που θα κάνει αποδεκτά τα νέα μέλη, τόνισε η κα Χαρανά, που συμπλήρωσε ότι το καταστατικό δεν μπορεί ν’ αλλάξει σε καμία περίπτωση και το ίδρυμα να λειτουργήσει αντικαταστατικά. Μάλιστα τόνισε ότι τα μέλη της Δημοτικής Αρχής προθυμοποιήθηκαν και είπαν ότι θα φέρουν άλλα 200 μέλη.
Οι εκλογές για ανάδειξη νέας Διοίκησης στο Ορφανοτροφείο έχουν οριστεί για τις 14 Φεβρουαρίου 2016 και δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν όσα μέλη είναι ταμειακά τακτοποιημένα και έχει παρέλθει το εξάμηνο από την εγγραφή τους.

«Πήγαμε για να βοηθήσουμε»
Ο αντιδήμαρχος Βόλου Τάσος Μπατζιάκας, τόνισε ότι επιβλέπουσα αρχή του Ορφανοτροφείου είναι ο Δήμος Βόλου, που υπογράφει τον προϋπολογισμό και τους απολογισμούς.
«Με όσα ακούγονται και γράφονται για διαγκωνισμούς και κατηγορίες μεταξύ μελών της Διοίκησης, είναι προσβολή για την πόλη του Βόλου και για τη Δημοτική Αρχή, η οποία είναι επιβλέπουσα», ανέφερε και τόνισε ότι το Ορφανοτροφείο είναι σε άθλια κατάσταση και δεν έχει να πληρώσει ούτε καν το φυσικό αέριο.

Το Ίδρυμα πρέπει να ανοιχτεί στην κοινωνία και να είναι καθαρό όταν γίνει, ανέφερε ο αντιδήμαρχος που πρόσθεσε ότι «εμείς πήγαμε να βοηθήσουμε, συγκεντρώσαμε χρήματα και θα συγκεντρώσουμε και άλλα».

Ο αντιδήμαρχος είπε ότι τα νέα μέλη που θα εγγραφούν δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές, γιατί πρέπει να είναι δόκιμα για έξι μήνες, ενώ οι εκλογές θα γίνουν τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Μπατζιάκας δήλωσε ότι ο Δήμος ζήτησε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης καταγραφή της περιουσίας του Ορφανοτροφείου, με διερεύνηση αξιοποίησής της και να αλλάξει το καταστατικό, ώστε το Ίδρυμα να ανοιχτεί στην κοινωνία του Βόλου, ενώ διερωτήθηκε ποιος θα ελέγξει το ευδόκιμο ενός μέλους για έξι μήνες, καθώς δεν υπάρχει καμία επιτροπή.

«Κύκλωμα 20 ατόμων»

«Εγώ τους είπα ότι πρέπει να γίνει καταγραφή της περιουσίας, γιατί δεν ξέρουν τι περιουσία έχουν, για να έχει εικόνα η επιβλέπουσα αρχή, που θέλει να λειτουργήσει σωστά και να μην το διοικεί κύκλωμα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος.

Ο κ. Μπατζιάκας κατήγγειλε ότι στο Ορφανοτροφείο υπάρχει κύκλωμα 20 ατόμων, που δεν αφήνουν κανέναν άλλο να μπει, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν στην Εξελεγκτική Επιτροπή να βρίσκεται ο σύζυγος της προέδρου ή εργαζόμενος να είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.

«Ενώ το Ειρηνοδικείο αποφάσισε όταν συγκροτηθεί σε σώμα το προσωρινό Δ.Σ., πρέπει να γίνουν εκλογές σε ένα μήνα, αποφάσισαν, αφού πέρασε ένας μήνας, να κάνουν εκλογές τον Φεβρουάριο. Ακόμη και ένας Εξωραϊστικός Σύλλογος της γειτονιάς, όταν κάνει εκλογές κάνει διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, ενώ κάτι αντίστοιχο δεν έγινε στο Ορφανοτροφείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Βόλου για το θέμα, αναφέρονται τα εξής: Σχετικά με το θόρυβο που επιχειρείται να προκληθεί μέσω των γνωστών δημοσιογραφικών σκουπιδιών της πόλης για το θέμα της διοίκησης του Ορφανοτροφείου Βόλου και περί δήθεν ωμής παρέμβασης από πλευράς της Δημοτικής Αρχής του Βόλου και άλλων τέτοιων γελοιοτήτων, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

Η παρέμβαση του Δήμου Βόλου ούτε ωμή, ούτε αναίτια είναι, ούτε έχει κίνητρα άλλα από τη διασφάλιση τις διαφανούς και εύρυθμης λειτουργίας ενός Ιδρύματος, για το οποίο εκ του Νόμου έχει οριστεί ελέγχουσα αρχή, δια της αντιδημαρχίας Κοινωνικών Θεμάτων, και που έχει μια ανεκτίμητη κοινωνική σημασία για την πόλη μας. Και αυτή συνίσταται αποκλειστικά και μόνο στην τήρηση της νομιμότητας. Θα πρέπει όλοι αυτοί που τώρα κραυγάζουν να απαντήσουν στην ίδια την κοινωνία πως είναι δυνατόν ένα Ίδρυμα με μια τόσο σημαντική ακίνητη περιουσία να είναι ελλειμματικό και κάθε λίγο και λιγάκι να απευθύνει εκκλήσεις στα φιλάνθρωπα αισθήματα συμπολιτών, υποβαθμίζοντας το κύρος και την αποδοχή που θα έπρεπε να έχει από το ρόλο που επιτελεί.

Τέλος θα πρέπει η ίδια η κοινωνία να απαντήσει εάν θέλει το Ορφανοτροφείο ένα κλειστό κλαμπ που θα το ελέγχει μια χούφτα ανθρώπων και θα το διοικεί κατά το δοκούν, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα, ή θα είναι ένα Ίδρυμα ανοιχτό στους πολίτες, με κοινωνική λογοδοσία και με δυνατότητες προσφοράς με όρους διαφάνειας και νομιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η εν κρυπτώ διαχείριση του Ιδρύματος και όσα αυτή συνεπάγεται έχει, μαζί με αυτούς που την επέβαλαν, ημερομηνία λήψης, αυτή της 15ης Φεβρουαρίου, ημερομηνία εκλογών για την ανάδειξη νέας Διοίκησης. Το Ορφανοτροφείο θα ανακτήσει και πάλι τη χαμένη του αξιοπρέπεια και θα επιτελέσει με ευαισθησία και σοβαρότητα το έργο που έχει ως προορισμό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.