Παραιτήσεις από τους Οικολόγους Πράσινους Μαγνησίας με αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Παρελθόν αποτελούν έξι στελέχη της Πολιτικής Κίνησης Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας και στο κείμενο παραίτησης κάνουν λόγο για προσχηματική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και για αναποτελεσματική στη συνδιαμόρφωση πολιτικής συμμετοχή των Γ. Δημαρά και Γ. Τσιρώνη, ενώ αφήνουν αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται για τους Τάκη Κολώνια, Βάσω Νάκου, Φίλιππο Φούντη, ΠάολαΜάγιερ, Έβελυν Κυραννού και Ρούσσο Κυραννό, που στο κείμενο παραίτησης τονίζουν ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν έχουν πια καμία ελπίδα να ξαναγίνουν αξιόπιστος φορέας πολιτικής οικολογίας, τόσο γιατί η εσωκομματική λειτουργία έχει φτάσει στο χειρότερο βαθμό αποδιοργάνωσής της, μεθοδευμένη σκόπιμα από μια μικρή ομάδα μελών που επένδυσαν στη διάλυση της σχέσης των οργάνων με τα μέλη και πέτυχαν την υπερσυγκέντρωση εξουσιών και την πλήρη αδιαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και στην οικονομική διαχείριση, όσο και γιατί έχουν επικρατήσει χυδαίες συμπεριφορές απέναντι σε ενεργότατα και ιστορικά μέλη που οδηγούνται ακόμα και με χλεύη στην παραίτηση ή την εισπράττουν μετά.
«Αυτή η απόσταση από τις αρχές και τις αξίες της οικολογίας, που πρακτικά απαντάται σε πλήθος ενεργειών στην καθημερινότητα του κόμματος, σε συνδυασμό με την απουσία πολιτικού λόγου, τη συνειδητή αποφυγή κριτικής της πολιτικής συγκυρίας και τη σπουδή για βόλεμα ανίκανων μεν χρήσιμων δε μελών σε ένα ιδιότυπο και ιδιωτικό τελικά πελατειακό σύστημα γύρω από τον αναπληρωτή υπουργό και όχι μόνο, αποτελούν ικανά χαρακτηριστικά για την κοινή μας πεποίθηση περί αναξιοπιστίας του φορέα ως πολιτικό φορέα και δη οικολογικό», τονίζουν οι έξι παραιτηθέντες.

Σύμφωνα με τους έξι, αποδείχτηκε στην πράξη ότι η προεκλογική συνεργασία των ΟΠ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν προσχηματική, τα 22 προγραμματικά σημεία συμφωνίας δεν μπήκαν ποτέ στις προτεραιότητες της κυβέρνησης (και η δυσκολία της επίτευξης συμφωνίας δεν αποτελεί δικαιολογία για αυτό), ενώ ακόμα και το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για να σχεδιάσουμε μαζί την περιβαλλοντική πολιτική ήταν κενού περιεχομένου, αφού ο αναπληρωτής υπουργός μας δεν έχει τον πρώτο λόγο ή δέχεται πιέσεις στη χάραξη και άσκηση πολιτικής. Όπως αναφέρουν, το πιο απογοητευτικό είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάλαβε ποτέ ότι οι προτάσεις των Οικολόγων, δεν αφορούν μόνο στο περιβάλλον, αλλά στην οικονομία, ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση που επικαλείται, δεν θα γίνει ποτέ χωρίς την υλοποίηση των προτάσεών τους και ότι η αναπόφευκτη τελικά υπογραφή του νέου μνημονίου υποσκάπτει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα όσο και την οικονομία.
«Επομένως, η ενεργειακή πολιτική Λαφαζάνη, ο δισταγμός στην επίλυση της υπόθεσης των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική και οι διαφαινόμενοι κίνδυνοι αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων με το νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια, δεν είναι τυχαία δείγματα και φοβόμαστε ότι θα περάσουν στην ιστορία ως πολιτικές κυβέρνησης που συνεργάστηκε με οικολόγους», σημειώνουν τα πρώην στελέχη της Μαγνησίας.

Τέλος, τα έξι στελέχη που παραιτούνται τονίζουν ότι και τοπικά τη σχέση τους με το ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε η έλλειψη ουσιαστικής συνεργασίας και σε κομματικό επίπεδο και σε αυτοδιοικητικό. Ιδιαίτερα στο τελευταίο, αναφέρουν ότι είχαν διαμαρτυρηθεί ως και εγγράφως από το Φεβρουάριο στους «Δρόμους Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης» για την απαξίωση της προγραμματικής μας συμφωνίας, χωρίς η διαμαρτυρία τους να αλλάξει τα πράγματα.

«Αρνούμαστε, λοιπόν, να ακολουθήσουμε τη φθορά και το συμβιβασμό που η τωρινή ηγεσία του κόμματος με τον αναπληρωτή υπουργό μας επιβάλλουν σε συνεργασία με το κυβερνών κόμμα. Θα παραμείνουμε στις επάλξεις του οικολογικού κινήματος και στις θέσεις του, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και θα συμβάλλουμε στη διαμόρφωση νέων εναλλακτικών διεξόδων σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας σε έναν αδιάκοπο αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη», καταλήγει το κείμενο παραίτησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.