ANSY: Δεν υφίσταται υγειονομικός κίνδυνος στον ΧΥΤΑ Βόλου

Το γεγονός ότι από την απόρριψη των επεξεργασμένων αποβλήτων στον ΧΥΤA Βόλου, δεν υφίσταται κανένας υγειονομικός κίνδυνος, καθώς εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία και ότι ανάλογη εταιρία που εδρεύει στη Μαγνησία εναποθέτει στο σημείο τα επεξεργασμένα απόβλητά της, τονίζει σε απάντησή της, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, η «Συστήματα αντιρύπανσης Α.Ε. – ANSY».

Όπως αναφέρει, το τελευταίο χρονικό διάστημα η εταιρία ANSY A.E. βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών για τη νομιμότητα της αποδοχής από τον ΣΥΔΙΣΑ αποβλήτων που παράγονται στο εργοστάσιό της στην Τρίπολη.
Η εταιρία τονίζει ότι η παραπληροφόρηση που ξεκίνησε από ανώνυμη καταγγελία, δημιούργησε σειρά από παρενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία της εταιρίας, που δηλώνει ότι αντιπαρέρχεται τα κίνητρα των καταγγελιών και την ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια.
Η εταιρία αναφέρει ότι εναποθέτει τα απόβλητα στο ΧΥΤΑ από 10 Φεβρουαρίου 2016 έως 2 Ιουνίου 2016 κατόπιν της αναστολής που επεβλήθη με έγγραφο του ΣΥΔΙΣΑ. Σύμφωνα με την Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του ΧΥΤΑ Π.Σ. Βόλου, δεν αναφέρει ότι στον ΧΥΤΑ γίνονται δεκτά απόβλητα από τους Δήμους (Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου εκτός Δ.Σ. Μουρεσίου και του Δ.Σ. Μηλεών) και μόνο , αλλά ότι στον ΧΥΤΑ γίνονται δεκτά απόβλητα από τους ανωτέρω Δήμους, χωρίς όμως να απαγορεύει ρητά την μεταφορά αποβλήτων κι από άλλες περιοχές.

Επιπλέον, βάσει του Ν.4389/2016, δεν αναφέρεται στον τρόπο διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων των Δήμων αλλά των αστικών στερών αποβλήτων των Δήμων, δηλαδή οικιακών αποβλήτων και άλλων αποβλήτων που προσομοιάζουν με αυτά, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός, σχετικά με το αν παράγονται ή όχι από ιδιωτικούς φορείς. Πουθενά δεν αναφέρει ο Νόμος για διαχωρισμό μεταξύ αποβλήτων Δήμων και ιδιωτών, αυτό είναι μια ερμηνεία της υπηρεσίας η οποία νομικά είναι αστήρικτη».

Σύμφωνα με την ANSY, τα απόβλητα που προέρχονται από την επεξεργασία των ιατρικών αποβλήτων με τη τεχνολογία της αποστείρωσης είναι προσομοιωμένα αστικά απόβλητα, σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ και αυτό «διασφαλίζεται αφενός με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση του ειδικού μηχανήματος, αφετέρου με εργαστηριακό έλεγχο που διενεργεί ο ΧΥΤΑ».

Όπως αναφέρει «η ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ Βόλου αναφέρει ρητά ότι δέχεται προαναμεμειγμένα απόβλητα, που αποτελούνται μόνο από μη επικίνδυνα απόβλητα. Άλλωστε τα τελευταία πέντε χρόνια στο ΧΥΤΑ εναποτίθενται τα ίδια απόβλητα από ιδιωτική εταιρεία που εδρεύει στη ΒΙΠΕ Βόλου με ακριβώς την ίδια γαλλική τεχνολογία ECODAS που κατέχει και η εταιρία ANSY A.E..

«Κατόπιν αυτών καθίσταται σαφές ότι, δεν υφίσταται περιβαλλοντικός υγειονομικός κίνδυνος ενώ δεν παραβιάζεται ούτε η ΑΕΠΟ ούτε η ελληνική και κοινοτική νομοθεσία», αναφέρεται στην απάντηση της εταιρίας.

Τέλος όσον αφορά στη βιωσιμότητα του ΧΥΤΑ η εταιρία τονίζει ότι, αρκεί και μόνο η παράθεση των ποσοτήτων για να καταστεί σαφές ότι εν προκειμένω δεν πλήττεται στο ελάχιστο η βιωσιμότητά του και καταλήγει, επισημαίνοντας ότι, ο ΧΥΤΑ δέχεται μηνιαίως 9.000 τ. ενώ η ποσότητα που μεταφέρεται από την μονάδα της εταιρείας μας κυμαίνεται στο 1% της ποσότητας αυτή.
Όσον αφορά στο κόστος διαχείρισης των μη επικίνδυνων στερών αποβλήτων που παράγεται από την εταιρεία βαρύνει την ίδια, διότι η μεταφορά των αποβλήτων βαρύνεται με 20 €/τόνο σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΣΥΔΙΣΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.