Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας: «Ναι στο Καλλιτεχνικό αλλά όχι φέτος»

Θετική εμφανίζεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στην προοπτική ίδρυσης Καλλιτεχνικού Σχολείου στην πόλη του Βόλου, σε έκθεση που απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Ωστόσο θεωρεί ότι η λειτουργία Καλλιτεχνικού Σχολείου, είναι ανέφικτη για τη νέα σχολική χρονιά, διότι θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα και προτείνει να επανεξεταστεί η πρόταση με βάση το νόμο, τις πρακτικές ίδρυσης σχολικών μονάδων και διαβούλευση των φορέων και ειδικά της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Πρόταση του δημοτικού συμβουλίου
Στην έκθεση που υπογράφει ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης, αφού παρατίθεται το ιστορικό της υπόθεσης ακολουθούν οι διαπιστώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η ίδρυση Καλλιτεχνικού Σχολείου στο Βόλο αποτελεί πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου με θετική εισήγηση της ΔΔΕ Μαγνησίας (12/2014) και σχετικής πρότασής της (01/2016).
Όπως αναφέρει η Δευτεροβάθμια, δεν υφίσταται εισήγηση περί ίδρυσης ή μη καλλιτεχνικού σχολείου εκ μέρους των τοπικών παραγόντων – μελών της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το Ν.1566/1985 (ΦΕΚ 167/Α) άρθρο 50 (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπρόσωποι Γονέων, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Εκπρόσωποι Παραγωγικών Τάξεων, Εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων), καθώς δεν έχει ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία διαβούλευσης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 50 παρ.3 του Ν. 1566/1985, και δεν είναι εις γνώση μας ότι πραγματοποιήθηκε οποιαδήποτε άτυπη διαδικασία διαβούλευσης των τοπικών παραγόντων.
«Η εκπαιδευτική κοινότητα, όπως εκφράστηκε από σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και προφορικές παρεμβάσεις Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, έχει σοβαρές επιφυλάξεις για την ίδρυση Καλλιτεχνικού Σχολείου, για τους λόγους ότι υφίσταται η θεώρηση ότι η καλλιτεχνική παιδεία θα πρέπει να αποτελεί παροχή για όλους τους μαθητές, όλων των σχολείων και όχι ενός και μόνο, πιθανή ίδρυσή του θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην παροχή καλλιτεχνικής παιδείας στα υπόλοιπα σχολεία, θα αποδυναμώσει τα υπόλοιπα σχολεία και πιθανώς θα αποδυναμώσει και τη λειτουργία του υφιστάμενου Μουσικού Σχολείου», αναφέρει η έκθεση της Δ.Δ.Ε.

Ανεπαρκείς οι υποδομές
Αναφορικά με τις υποδομές που πρότεινε ο Δήμος Βόλου για να φιλοξενήσουν το Καλλιτεχνικό Σχολείο, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση τονίζει ότι επαρκούν μόνο για πολύ μικρό αριθμό μαθητών και σε καμιά περίπτωση δεν είναι κατάλληλες για πλήρη ανάπτυξη εξατάξιου, ούτε καν τριτάξιου Καλλιτεχνικού Γυμνασίου λαμβανομένου υπόψη των αναγκών λειτουργίας ενός τέτοιου σχολείου τόσο στο επόμενο διδακτικό έτος, όσο και στο μέλλον.
Η εκτίμηση ότι το προσφερόμενο κτίριο δεν είναι κατάλληλο, αναφέρει, βασίζεται κυρίως, στην ανεπάρκεια στεγασμένων χώρων στην απουσία σχετικών δομικών διαμορφώσεων στο κτίριο και η ολοκληρωτική έλλειψη, εκπαιδευτικού και διοικητικής χρήσεως, υλικού (Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές εργαστηρίου και διοίκησης, εργαστήριο φυσικής – χημείας, θρανία, γραφεία, ειδικός εξοπλισμός Καλλιτεχνικού Σχολείου).

Θετικό ενδιαφέρον των μαθητών
Στην έκθεση που απεστάλη στο υπουργείο τονίζεται ότι από την υλοποίηση διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος των μαθητών για φοίτηση σε Καλλιτεχνικό Σχολείο διαφαίνεται αρχικά ότι υπάρχει θετικό ενδιαφέρον πολλών μαθητών σχολείων του Δήμου Βόλου (106 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος).
Ωστόσο αναφέρεται ότι δε μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα, αφού δεν έχει εξαλειφθεί η πιθανότητα οι ίδιοι μαθητές να έχουν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Μουσικό Σχολείο Βόλου, καθώς η υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Καλλιτεχνικό Σχολείο πραγματοποιήθηκε πριν την έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στο Μουσικό Σχολείο (17/06/2016) και οι σχετικές δηλώσεις ενδιαφέροντος δεν προέβλεπαν τη δήλωση εναλλακτικών επιλογών εκδήλωσης ενδιαφέροντος τόσο για το Καλλιτεχνικό όσο και για το Μουσικό Σχολείο. Σημειώνεται ότι οι σχετικές αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο βόλου για φοίτηση το Σχολικό Έτος 2016-17, υπερέβαιναν τις 170.
Τέλος, η Δ.Δ.Ε. γνωστοποιεί ότι αναφορικά με την ίδρυση Καλλιτεχνικού Σχολείου στο Βόλο, δέχθηκε έντονη εκδήλωση θετικού ενδιαφέροντος από γονείς και κηδεμόνες, καλλιτεχνικούς παράγοντες της πόλης, εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. και εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων. Επίσης δέχτηκε πληθώρα αρνητικών παρεμβάσεων, οι οποίες κυρίως βασίζονται στην αναγκαιότητα καλλιτεχνικής παιδείας για όλους τους μαθητές και όχι για μαθητές μεμονωμένου σχολείου.
Οι προτάσεις
Με βάση τα παραπάνω και τις σχετικές νομικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις ορθών πρακτικών, τονίζοντας την άκρως θετική άποψη για την ανάπτυξη και διάχυση της καλλιτεχνικής παιδείας σε όλους τους μαθητές και σε όλα τα σχολεία, λαμβάνοντας υπόψη, τις ανάγκες σε στελέχωση, οργάνωση και υλικοτεχνική υποδομή για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία ενός σχολείου και θεωρώντας ως πρωταρχική την αναγκαιότητα αποφυγής βεβιασμένων κινήσεων οι οποίες θα έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας σε βάρος των μαθητών, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας προτείνει:
• Να θεωρηθεί ως ανέφικτη η λειτουργία Καλλιτεχνικού Σχολείου κατά το σχολικό έτος 2016-2017.
• Να επανεξετασθεί, η πρόταση ίδρυσης του Καλλιτεχνικού Σχολείου στο Βόλο, τηρουμένων απαρέγκλιτα των νομικών επιταγών, των ορθών πρακτικών ίδρυσης σχολείων και σχετικής διαβούλευσης των παραγόντων του τόπου και ιδιαιτέρως της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.