Εν αναμονή της απόφασης για τις βρύσες της Πορταριάς

Ενωμένοι απέναντι στη Δημοτική Αρχή οι κάτοικοι Πορταριάς - Μακρινίτσας - Σταγιατών και Κατηχωρίου.
Ισχυρό μέτωπο των κατοίκων χωριών του Πηλίου με τη Δημοτική Αρχή Βόλου

Εν αναμονή της απόφασης για την αποσφράγιση των κοινόχρηστων βρυσών, βρίσκονται οι κάτοικοι της Πορταριάς. Πλήθος πολιτών από την Πορταριά, τη Μακρινίτσα, τις Σταγιάτες και το Κατηχώρι βρέθηκαν σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, όπου εκδικάστηκε η αίτηση προσωρινής διαταγής που κατέθεσαν οι κάτοικοι εναντίον της ΔΕΥΑΜΒ. Στην αίτησή τους υποστηρίζουν ότι η κίνηση της ΔΕΥΑΜΒ να σφραγίσει τις βρύσες, με τη συνδρομή μάλιστα της αστυνομίας, είναι νομικά έωλη, καθώς δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται γι’ αυτό. Η έκδοση της απόφασης αναμένεται να εκδοθεί έως αύριο το μεσημέρι.

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας από την πλευρά των αιτούντων την προσωρινή διαταγή, υποστήριξε ότι το νερό της Πορταριάς δεν είναι επιβαρυμένο μικροβιακά και ότι έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα από την πλευρά των κατοίκων προς τη ΔΕΥΑΜΒ ζητώντας ενημέρωση για το θέμα, ωστόσο η επιχείρηση δεν έχει ανταποκριθεί  σε αυτό. Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας το νερό από τις κοινόχρηστες βρύσες χρησιμοποιείται από όλους τους πολίτες της περιοχής και από τουρίστες, καθώς και από καλλιεργητές της περιοχής για πότισμα. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι οι πλάτανοι που βρίσκονται κοντά στις βρύσες που έχουν σφραγιστεί έχουν κιτρινίσει και φαίνονται άρρωστοι, ενώ οι άλλοι που είναι κοντά σε ανοιχτές βρύσες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Σύμφωνα με τον μάρτυρα οι ενέργειες της ΔΕΥΑΜΒ γίνονται επειδή υπάρχει σύγκρουση με τους πολίτες.

Ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ Αντώνης Ξηρός υποστήριξε ότι όλες οι ενέργειες γίνονται στο πλαίσιο της νομοθεσίας και ότι την σφράγιση των βρυσών επέβαλε η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Μαγνησίας, λόγω μικροβιακής επιβάρυνσης του νερού. Υποστήριξε επίσης ότι στην περιοχή έχει διαπιστωθεί υπερκατανάλωση, κάτι που αποτέλεσε ακόμη έναν λόγο για να προχωρήσει η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ στη σφράγιση κοινόχρηστων βρυσών.

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας από πλευράς της ΔΕΥΑΜΒ Βησσαρίων Γιαννακούλας, που εργάζεται στην επιχείρηση ως δειγματολήπτης-αναλυτής, υποστήριξε ότι το νερό της Πορταριάς χλωριωνόταν και στο παρελθόν και δεν είναι κάτι που γίνεται μόνο τώρα. Ωστόσο ο μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε πως δεν γνώριζε, πόσες δειγματοληψίες έγιναν στη διάρκεια του έτους και αν το νερό της Πορταριάς αυτή τη στιγμή είναι μικροβιακά επιβαρυμένο. Επίσης δεν θυμόταν πότε πήγε ο ίδιος τελευταία φορά για να πάρει δείγμα από τις βρύσες!

Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η νομική σύμβουλος των κατοίκων της Πορταριάς κ. Ελένη Κατσάρου, υποστήριξε ότι “οι κάτοικοι μετά την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων απευθύνθηκαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας τη συνδρομή της. “Πιστεύουμε ότι το νερό ανήκει σε όλους. Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για τη γλώσσα και το δημόσιο λόγο της ΔΕΥΑΜΒ, κάτι που θα το κρίνει βέβαια και η δικαιοσύνη. Έχω εντολή να ασκήσω όλα τα νόμιμα μέσα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κατοίκων. Αυτό που κάνουμε δεν αφορά μόνο την Πορταριά, αλλά όλη την περιοχή του Βόλου, καθώς η ΔΕΥΑΜΒ είναι διαχειριστής ολόκληρου του δικτύου ύδρευσης και όπως μαθαίνω θα είναι και ο εισπρακτικός μηχανισμός της άρδευσης. Για το τελευταίο ζήτημα υπάρχει εκκρεμοδικία καθώς οι κάτοικοι του Πηλίου έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της άρδευσης.”

Σε ερώτηση του magnesianews.gr για το επιχείρημα της ΔΕΥΑΜΒ ότι η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας επέβαλε το κλείσιμο των βρυσών η κα Κατσάρου δήλωσε πως “φέρεται να υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα στη ΔΕΥΑΜΒ και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και στο θέμα του ελέγχου υπάρχουν κάποια κενά. Είναι προς το συμφέρον όλων να μην υπάρχει κανένα κενό σε κανέναν έλεγχο.”

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.