Πρέσβης Γερμανίας: Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πάει σε ανάπτυξη και απασχόληση

Βρέθηκε στο Βόλο στο πλαίσιο του Θεολογικού συνεδρίου για τις σχέσεις των δύο χωρών

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και θα οδηγηθεί στην ανάπτυξη, χωρίς όμως να το προσδιορίσει χρονικά, εξέφρασε από το Βόλο ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Δρ. Πέτερ Σόοφ, για την θεολογική προσέγγιση των σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας που σήμερα το πρωί βρέθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Ι.Μ.Δ. στα Μελισσάτικα, με αφορμή ειδικό Συνέδριο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών με τη συμμετοχή 50 ανθρώπων από τη Βαυαρία.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ1ΠΡΕΣΒΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ1
Ο κ. Σόοφ χαρακτήρισε σημαντική τη συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών τονίζοντας ότι οι σχέσεις δύο χωρών εξαρτώνται από τη συνεργασία των ανθρώπων. Όπως ανέφερε «η πολιτική γίνεται από τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις, αλλά το σημαντικό είναι σε όλες τις περιοχές να γίνονται προσπάθειες για τη συνεργασία των ανθρώπων».
Αναφερόμενος στην επένδυση της Fraport στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, ο Γερμανός πρέσβης δήλωσε ότι επισήμανε πως η Γερμανική εταιρία έχει μισθώσει το αεροδρόμιο για χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται από τη σύμβαση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι βελτιώσεις που θα επέλθουν στο αεροδρόμιο, θα το βοηθήσουν για την τουριστική ανάπτυξη τοπικά και πανελλαδικά.

Θα έρθουν νέες επενδύσεις
Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν και άλλες επενδύσεις από Γερμανικές εταιρίες στην Ελλάδα, ο πρέσβης απάντησε πως η Γερμανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εμπορική παρουσία στην Ελλάδα, καθώς δραστηριοποιούνται 130 εταιρείες που δίνουν δουλειά 30.000 Έλληνες και κατά την περίοδο της κρίσης δεν εγκατέλειψαν την Ελλάδα, ενώ θέλουν να βοηθήσουν τη χώρα.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί Γερμανοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα διαθέτει πολλά προνόμια για επενδύσεις, όπως η καλή στρατηγική θέση μεταξύ δύο ηπείρων, τα πολύ καλά Πανεπιστήμια, οι καλές προϋποθέσεις για ενέργεια και το υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό», δήλωσε ο κ. Σόοφ, που πρόσθεσε ότι όλα αυτά είναι βασικές προϋποθέσεις για να έρθει σε βάθος χρόνου η ανάπτυξη και απασχόληση, ενώ συνεργαζόμαστε για την ανάπτυξη αυτών των πλαισίων συνεργασίας.
Στο ερώτημα, αν βλέπει έξοδο της Ελλάδας από τη κρίση στα επόμενα χρόνια, απάντησε πως η Ελλάδα θα βγει από την κρίση αν και δεν τον προσδιόρισε χρονικά.
Η έναρξη του συνεδρίου έγινε με χαιρετισμό από το διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Μητρόπολης κ. Παντελή Καλαιτζίδη.

Οι σχέσεις έχουν επίδραση στην ομογένεια
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος χαρακτήρισε τη συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών ως πολύ σημαντική.
«Είναι μια αρχή και επιδιώκουμε να μην τελειώσει σήμερα, αλλά να συνεχιστεί η ανταλλαγή επισκέψεων που θα εμβαθύνουν τις σχέσεις μας με την Ακαδημία του Μονάχου αλλά και το γερμανικό λαό», τόνισε και πρόσθεσε ότι, παρά τις δυσκολίες θα πρέπει να διατηρηθούν οι γέφυρες και να γίνονται συζητήσεις με εχέφρονες, που βιώνουν τα δικά τους προβλήματα και μπορούν να συμβάλλουν ση διευθέτηση των μεταξύ μας διαφορών.
Γι’ αυτό και η θεματολογία του συνεδρίου, δεν είναι μόνο θεολογική, αλλά άπτεται όλων των ζητημάτων που σχετίζεται με τις διακρατικές σχέσεις.

Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε και στις επιδράσεις που μπορεί να έχουν οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στην ελληνική ομογένεια στη Γερμανία και τόνισε ότι ανάλογα με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η γερμανική κυβέρνηση την Ελλάδα, διαμορφώνεται και η προσέλευση ή μη των γερμανών πελατών στα Ελληνικά εστιατόρια.
«Είναι δυνατό ένα ελληνικό μαγαζί να χάσει τους πελάτες του, γιατί ελέχθη κάτι αρνητικό από τη γερμανική κυβέρνηση κατά της Ελλάδας ή μπορεί να γεμίσει από κόσμο όταν οι σχέσεις είναι ομαλές. Γι’ αυτό και εμείς θέλουμε να συμβάλλουμε πάντοτε στο διάλογο και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών αυτό εξυπηρετεί», δήλωσε ο Μητροπολίτης.
Τέλος, ο διευθυντής της καθολικής Ακαδημίας του Μονάχου Μπέρνχαρντ Πιντλ, ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας είναι λίγο δύσκολες αυτή την περίοδο «αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και από τις δύο πλευρές που μπορούν να τις κάνουν καλύτερες. Έχουμε καλές πιθανότητες στο μέλλον να βελτιωθούν αρκετά πράγματα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.