Κ. Γαργάλας: Άνοιγμα της νέας αυτοδιοικητικής κίνησης, προς όλους

Ο Βόλος χρειάζεται κάτι άλλο, μια καινούργια έμπνευση, πνεύμα και ώθηση, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος

Άνοιγμα προς φορείς και τις άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα κάνει η αυτοδιοικητική κίνηση «Πάμε μαζί για το Βόλο», στην ιδρυτική της συνεδρίαση το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στο ΤΕΕ, όπως ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της κίνησης Κώστας Γαργάλας, που τόνισε την ανάγκη δημιουργίας του νέου σχηματισμού. Μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος τόνισε ότι υπάρχει έλλειμμα στο Βόλο, όπου η Δημοτική Αρχή «είναι έξω από τη λογική μας και έξω από το περιβάλλον της πόλης, για πολλούς λόγους, είτε για προγραμματικούς, είτε για διαχειριστικούς, είτε για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Δήμος και στις υπηρεσίες του και ως προς τις υπηρεσίες προς τον πολίτη».
Ο Κ. Γαργάλας εκτίμησε ότι ο σχηματισμός της Δημοτικής Αρχής, δεν καλύπτει πια μέρος του συνόλου της πόλης.

Ο Βόλος χρειάζεται κάτι νέο

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο σύμβουλο, υπάρχουν κάποιοι άλλοι σχηματισμοί που έχουν περατώσει, με τα θετικά και τα αρνητικά τους αποτυπώματα, τον χρόνο λειτουργίας τους. Όπως είπε ο Βόλος χρειάζεται κάτι άλλο, μια καινούργια έμπνευση, πνεύμα και ώθηση, που δεν μπορούν να έρθουν από έξι ανεξάρτητους συμβούλους, ούτε από μια παράταξη που έρχεται από τα προηγούμενα, ούτε και από παρατάξεις που όντως υπάρχουν, αλλά είναι οριοθετημένες.
Σύμφωνα με τον Κ. Γαργάλα οι παρατάξεις αυτές περιορίζονται κομματικά, έχουν λόγο που είχαν πριν από 15 χρόνια, οπότε πρέπει να μπούμε σε ένα καινούργιο πνεύμα και μια νέα συλλογιστική και κάποιος πρέπει να βγει μπροστά.
«Θεωρήσαμε ότι πρέπει να βγουν μπροστά οι έξι δημοτικοί σύμβουλοι, γιατί αυτοί υποτίθεται ότι είναι και οι αιρετοί και με βάση τον πυρήνα αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι είναι και ο κεντρικός πυρήνας, σκεφτήκαμε ότι επειδή υπάρχει αναγκαιότητα εμφάνισης και σχηματισμού ενός νέου αυτοδιοικητικού περιβάλλοντος, οι δέκα αρχές που αναφέρονται στο εισηγητικό κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης είναι αρχές που μπορούν και να συσπειρώσουν κόσμο και να ανοίξουν τον διάλογο για την πόλη και ταυτόχρονα να δώσουν το περιθώριο της συμμετοχής», δήλωσε ο ανεξάρτητος σύμβουλος.

«Ζούμε τραγικές καταστάσεις
επειδή χάθηκε η συμμετοχή»
Σύμφωνα με τον Κ. Γαργάλα, αν ζούμε σήμερα τραγελαφικές ή και τραγικές καταστάσεις, είναι ακριβώς γιατί έχει χαθεί η συμμετοχή και οι έξι θέλουν να την επαναφέρουν, αλλά όχι μέσα από ένα σύστημα μαριονέτας που κάποιος θα κουνάει τα νήματα, αλλά σαν ένα σύστημα που θα λειτουργεί παιδαγωγικά, συνθετικά και προγραμματικά. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, τόνισε ότι είναι κοινός τόπος, ότι ο Καλλικράτης έχει αποτύχει και οδηγεί τα πράγματα σε σημείο που δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενα διαχείρισης. Για το θέμα της απλής αναλογικής σημείωσε ότι εκφράζει με απόλυτο τρόπο και δίνει τη δυνατότητα σε ένα θεσμό, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο σε όλες τις φωνές, με τις οποίες διαμορφώνεται η τελική εικόνα. Όπως είπε, αυτό ήταν πάγιο αίτημα που κάποια στιγμή πρέπει να υλοποιηθεί και δεν πρέπει να φοβηθούμε την απλή αναλογική. Σύμφωνα με όσα είπε, το σημερινό σύστημα των εκλογών, αποκλίνει από τη λογική των συνεργασιών, καθώς ο πρώτος συνδυασμός έχει τα 2/3 του Δημοτικού συμβουλίου.

Άνοιγμα προς φορείς
και παρατάξεις του Δ.Σ.
Ο δημοτικός σύμβουλος, είπε ότι η πόλη δεν είναι κάτι απρόσωπο, αλλά αποτελείται από τους βασικούς άξονες που είναι φορείς, ανθρώπους, περιβάλλον και δραστηριότητες. Οι φορείς, ανέφερε ο Κ. Γαργάλας θα κληθούν στην ιδρυτική συνάντηση της κίνησης «Πάμε μαζί για το Βόλο», είναι σημαίνων και αναντικατάστατος ο ρόλος τους, έστω κι αν διαφωνούν με την κίνηση αυτή.
Ο ίδιος τόνισε ότι από τη συζήτηση που ξεκινά για την πόλη, δεν αποκλείεται κανένας, ο οποίος ασπάζεται τους προβληματισμούς, ενώ οι μόνες που δεν έχουν θέση διαλόγου είναι λογικές αυταρχικές, απολυταρχικές και γυρίζουν πίσω σε προηγούμενους αιώνες τα πράγματα.
Ο Κ. Γαργάλας τόνισε ότι οι εποχές αλλάζουν όπως οι άνθρωποι και οι χαρακτηρισμοί, αναφερόμενος στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες και αποσύνδεσε την αυτοδιοικητική ιδιότητα με την ιδιότητα μέλους ενός κόμματος που μπορεί να έχει κάποιος, ενώ πρόσθεσε ότι στην κίνηση χωράει κάθε φορέας που έχει να συνεισφέρει κάτι, ακόμη κι αν έχει αντίρρηση για κάποια πράγματα.

«Δε θα γίνει σχηματισμός
με ταμπέλα και σφραγίδα πολιτική»
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η κίνηση δεν είναι και δεν φιλοδοξεί να γίνει σχηματισμός με ταμπέλα και σφραγίδα πολιτική και τόνισε ότι το γεγονός ότι θα υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να είναι ενταγμένοι σε ένα οποιοδήποτε κόμμα, αυτό είναι επιθυμητό και αναδεικνύει την αξία του.
«Το αποτέλεσμα για ίδρυση της κίνησης είναι αποτέλεσμα σκληρής σκέψης, δουλειάς, φερεγγυότητας και ταυτόχρονα λειτουργίας. Η λειτουργία μιας παράταξης, είναι το πρόπλασμα για το τι ακριβώς θέλεις να κάνεις και – αν κάποτε ηγηθείς – πως θα διαχειριστείς τα πράγματα», ήταν η δήλωση του Κώστα Γαργάλα.

«Να ξεφύγουμε από την ονοματολογία»
Ο ίδιος τόνισε, ότι κάποια στιγμή πρέπει να ξεφύγουμε από την ονοματολογία δηλώνοντας ότι «είδαμε την κατάληξη που είχαμε όταν αφεθήκαμε σε σωτήρες», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται ότι μόνο τοπικά, αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η συλλογικότητα είναι αυτή που θα δημιουργήσει τις συνθήκες, ώστε να αποκτήσουν αξία τα πρόσωπα, εκτίμησε ο σύμβουλος.
Το μέλος της κίνησης, τόνισε ότι η πρόσκληση για το Σάββατο 21 Ιανουαρίου είναι ανοιχτή, αλλά θα κληθούν επισήμως οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου και διευκρίνισε ότι στην πρώτη ιδρυτική συνάντηση δεν θα ανοιχτεί η βεντάλια των επιμέρους θεμάτων, καθώς έχει τον χαρακτήρα έκφρασης της διάθεσης ενίσχυσης μιας τέτοιας κίνησης και στη συνέχεια θα συγκροτηθούν οι επιμέρους επιτροπές.
Τέλος, αναφερόμενος στη λογική της δημοτικής αρχής ότι “όποιος εργαζόμενος στο Δήμο με το μέρος της προχωράει και είναι καλός και οι υπόλοιποι μπαίνουν σε παροπλισμένες θέσεις ή στο «ψυγείο»”, ο Κ. Γαργάλας είπε ότι η άλλη λογική είναι ότι ο οποιοδήποτε εργαζόμενος θα αποδείξει εκεί που θα τοποθετηθεί με βάση τα προσόντα και την αξία του, που ακριβώς μπορεί να δώσει το καλύτερο και εκεί θα κριθεί, χωρίς να έχουν σημασία οι πολιτικές απόψεις του καθένα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.