Μ. Μπαλλής: Χωρίς εγγύηση και με επισφάλεια η δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ

Για το έργο και τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, ενημέρωσε τους Βολιώτες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Μάκης Μπαλλής σε εκδήλωση που έγινε απόψε στη Ν. Ιωνία, από τα οποία προκύπτει ότι οι τράπεζες δάνειζαν στα πολιτικά κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), καθώς και στα ΜΜΕ χωρίς εγγυήσεις και με μεγάλη επισφάλεια.
ΜΠΑΛΛΗΣ - ΒΟΓΙΑΤΖΗΣΟ βουλευτής Καρδίτσας Σπύρος Λάππας, που είχε προγραμματιστεί να παραβρεθεί στην εκδήλωση δεν ήρθε τελικά στο Βόλο, λόγω ίωσης, ενώ παραβρέθηκε ο βουλευτής Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Όπως ανέφερε ο Μάκης Μπαλλής, τα δάνεια που οφείλουν οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ που αγγίζουν το 1,3 δις €, ενώ οι οφειλές των κομμάτων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια, με τις τράπεζες να γνωρίζουν ότι δύσκολα θα τους επιστραφούν τέτοια ποσά και τους δανειολήπτες να ξέρουν ότι δεν μπορούν να τα εξοφλήσουν.

Περιγράφοντας την κατάσταση των δανείων σε ΜΜΕ ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η πορεία δανεισμού τους, ήταν αντίστροφη προς την πορεία συρρίκνωσης των εσόδων, πτώσης της ακροαματικότητας, χαμηλότερης διαφημιστικής δαπάνης, γενικά με την σε όλα τα επίπεδα χειροτέρευση της οικονομικής τους θέσης. Όπως εξήγησε, ενώ το σύνολο των επιχειρήσεων ΜΜΕ από το έτος 2009 και μετά άρχισαν να εμφανίζουν σταθερά πτώση στους τζίρου τους, αρνητικά ίδια κεφάλαια, ζημιές, αδυναμία καταβολής δόσεων έναντι τόκων και κεφαλαίου δανείων, ενώ έντονη και πανταχού παρούσα υπήρξε για τα περισσότερα η αμφιβολία για τη συνέχιση της επιχειρηματικής τους λειτουργίας, όπως έκριναν επανειλημμένα Ορκωτοί Λογιστές, οι τράπεζες εξακολούθησαν να τις δανειοδοτούν σαν να μην συνέβαινε τίποτα και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ευρωπαϊκή και διεθνής οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίστηκε ήδη από το 2008 ως παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των Διευθυνόντων Συμβούλων των Τραπεζών, η συνολική έκθεση που έχουν οι Τράπεζες σε ΜΜΕ, ανέρχεται σε 1.270.000 € με την Εθνική και Πειραιώς να έχουν χορηγήσει δάνεια άνω από 400 εκ. €, εκ των οποίων ποσοστό άνω του 40% είναι ληξιπρόθεσμα.

Ο δανεισμός των κομμάτων
Σχετικά με τον δανεισμό των κομμάτων, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων δέχθηκαν ως εγγύηση την εκχώρηση προσδοκίας στη κρατική χρηματοδότηση, δηλαδή μελλοντικό περιουσιακό στοιχείο. Μάλιστα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προέβαιναν στην ταυτόχρονη εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης των ιδίων ετών σε περισσότερες της μίας τράπεζας, παρά την έγγραφη κάθε φορά διαβεβαίωση ότι ούτε έχουν προβεί ούτε θα προβούν σε μία τέτοια παράλληλη εκχώρηση, τόνισε.

Στη συνέχεια υπήρξε έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελέστηκε το αδίκημα της απιστίας από στελέχη των τραπεζών. Τις ευθύνες τους ανέδειξε κατ’ αρχήν, έστω και όψιμα, απόρρητη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας το 2013. Σε αυτήν την έρευνα εντοπίζεται η αδυναμία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθούν στις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους, παρά το γεγονός ότι είχαν εκχωρήσει την προσδοκία κρατικής χρηματοδότησης έως και το 2020.

Η έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα κατέληξε στη σύνταξη έκθεσης με πρόταση την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τραπεζικών στελεχών που χορήγησαν τα δάνεια προς τα δύο αυτά κόμματα και σε βάρος των οικονομικών υπευθύνων των κομμάτων αυτών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.