Μακρινίτσα: «Η φωνή μας θα συνεχίσει σε πείσμα όσων επιθυμούν σιωπή και υποταγή»

Κατά της ΔΕΥΑΜΒ στρέφονται με ανακοίνωσή τους κάτοικοι της Μακρινίτσας, με αφορμή τη διαχείριση του νερού, την κακή κατάσταση του δικτύου αμιαντοσωλήνων και των δεξαμενών ύδρευσης.
Οι κάτοικοι τονίζουν ότι επειδή η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ αρέσκεται στο να επιβάλει συνεχή τελεσίγραφα και παρατάσεις, ακούγοντας μόνο τον εαυτό της και τα λάθος εννοούμενα συμφέροντα που εκπροσωπεί, παρουσιάζοντας τα γεγονότα και τις καταστάσεις της διαχείρισης του νερού των τοπικών κοινοτήτων όπως το επιθυμεί η απόλυτη εξουσία που ασκεί – εξουσία που δεν αφουγκράζεται, δε βλέπει, δε συνομιλεί, είναι ανιστόρητη και βαθειά εκδικητική – η φωνή της αλήθειας και της διαμαρτυρίας τους θα εξακολουθήσει να υπάρχει, σε πείσμα όσων επιθυμούν σιωπή και υποταγή.

Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι είναι ενωμένοι να υπερασπιστούν το αυτονόητο, απέναντι σε όσους έλεγαν ψέματα, για να αρπάξουν την ψήφο τους και σε όσους θέλουν να καταδικάσουν τα αγροτικά νοικοκυριά και τους ορεινούς οικισμούς του Δήμου Βόλου, που εδώ και αιώνες διατήρησαν την ταυτότητά τους ανέπαφη.
Όπως αναφέρουν, ευθύνες για τον αφανισμό της Μακρινίτσας έχουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών και προσθέτουν ότι τα αγροτικά νοικοκυριά δεν μπορούν να ταυτίζονται με τα αστικά, διότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι εντελώς διαφορετικές και ταυτίζονται με τη διαχρονική ύπαρξη του νερού, που συνδέεται με όλες τις βιοποριστικές ασχολίες.

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που έστειλαν κάτοικοι της Μακρινίτσας, οι αγωγοί μεταφοράς πόσιμου νερού από τις πηγές είναι από αμίαντο που είναι καρκινογόνος, οι δεξαμενές ύδρευσης ακαθάριστες με διαβρωμένες σκάλες, ενώ ο χώρος των δεξαμενών θυμίζει «ζούγκλα» από τα χόρτα.
«Αγωγοί δικτύου βρίσκονται πάνω από τα καλντερίμια και δεν γίνεται να υπογειωθούν, κάτι που πρέπει να απασχολήσει την ΙΓ’ Εφορία Αρχαιοτήτων, διότι η Μακρινίτσα υπάγεται στο προεδρικό Διάταγμα Πηλίου, όπου όλα είναι διατηρητέα μνημεία», αναφέρουν οι κάτοικοι.

Η ΔΕΥΑΜΒ, αναφέρουν οι κάτοικοι, νομίζει ότι απέναντί της βρίσκονται πειραματόζωα και όχι ανθρώπους, που με τη χλωρίωση (σε συνδυασμό με τον αμίαντο) νομίζει ότι τους προστατεύει από ανύπαρκτα μικρόβια «που απειλούν μόνο την κατασκευασμένη φαντασία τους».
Οι κάτοικοι ζητούν να κατασκευαστεί το δίκτυο του οικισμού, βάσει των προγραμματικών συμβάσεων που είχαν υπογραφεί με την Κοινότητα το 2006, για μια σειρά έργων που δεν έγιναν ποτέ και κατηγορούν τη ΔΕΥΑΜΒ ότι πέτυχε το σκοπό της, κατασκευάζοντας υπερχείλιση για λογαριασμό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

Μέσω της ανακοίνωσης οι κάτοικοι της Μακρινίτσας ζητούν να πληροφορηθούν γιατί η ΔΕΥΑΜΒ απειλεί με πρόστιμα όποιον αδυνατεί να «συμμορφωθεί» και διερωτούνται αν πρόθεσή της είναι να καταργηθούν τα αγροτικά νοικοκυριά, να προετοιμαστεί ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης ή οι ορεινοί οικισμοί να γίνουν μουσεία, που θα διηγούνται το παρελθόν στους επισκέπτες.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν επίσης ότι σε σχέση με τα δικαιώματα της Μακρινίτσας και τις υποδομές, το ίδιο συμβαίνει στους αγροτικούς οικισμούς Λουζίνικο, Γκιώνη, Φυτόκο, Αγ. Ταξιάρχη και Κλήμα, που είναι ξεχασμένοι διαχρονικά.

Τέλος, οι κάτοικοι ζητούν να πάρουν θέση γι’ αυτά τα θέματα οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που ψήφισαν χωρίς να γνωρίζουν και να φέρουν ξανά το θέμα προς συζήτηση, που να καλύπτει όλες τις διατάξεις. Επίσης τονίζει ότι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας γνωρίζει εδώ και καιρό για τις συνθήκες ύδρευσης και οι κάτοικοι αναμένουν τις αντιδράσεις της, ενώ απευθυνόμενοι στους Βολιώτες λένε ότι πίνουν κι αυτοί νερό από αμιαντοσωλήνες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.