ΠΑΜΕ: Υψώνουμε δικό μας τοίχο, στο μαύρο μέτωπο του μνημονίου

Μαχητική η απογευματινή συγκέντρωση στον Βόλο

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, νεολαίας, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε η σημερινή συγκέντρωση της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Κώστας Στεργίου. Μετά την ομιλία ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου.

Στην ομιλία του ο Κ. Στεργίου ανέφερε τα εξής: «είμαστε σήμερα εδώ, όπως και σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα για να υψώσουμε τον δικό μας τοίχο, την δική μας κοινωνική συμμαχία απέναντι στο μαύρο μέτωπο εργοδοσίας, κουαρτέτου, κυβέρνησης και των κομμάτων που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και τα προηγούμενα.
Είμαστε εδώ σήμερα γιατί ξέρουμε καλά για ποιανού συμφέροντα διαπραγματεύονται να κλείσουν την αξιολόγηση.
Γιατί νοιώθουμε στη ζωή μας τι σημαίνουν τα μνημόνια και οι αξιολογήσεις τους, όσο και αν πασχίζουν να μας λένε ότι είναι για το καλό μας.
Εχθές στη συνεδρίαση του γιούρογκρουπ η κυβέρνηση συμφώνησε στην άμεση νομοθέτηση του πακέτου των μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά το 2018.
Δηλαδή:
• Μεγάλη μείωση του αφορολόγητου για όλους από τα 8.600 στα 6.000
• Νέα μεγάλη μείωση στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές, επιδόματα πρόνοιας.
• Εδραιώνονται και επεκτείνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η δουλειά με μισθούς 100 και 200 ευρώ.
• Νέα μείωση στο κατώτατο μισθό των 586.
• Απελευθέρωση απολύσεων.
• Πλήρη επικράτηση των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων άρα μεγαλύτερη μείωση μισθών.
Και επειδή ξέρουν πολύ καλά ότι σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες, παίρνουν τα μέτρα τους.
Ετοιμάζουν νέο συνδικαλιστικό νόμο για να περιορίσουν και να απαγορεύσουν και άλλο την συνδικαλιστική δράση. Στην ουσία όμως θέλουν να περιορίσουν τη δράση του ταξικού κινήματος, γιατί τους εργοδοτικούς – κυβερνητικούς συνδικαλιστές τους έχουν στο τσεπάκι τους.
Και ενώ αυτά συμφώνησαν εχτές, οι μαέστροι της εξαπάτησης και του ψέματος βγήκαν και είπαν ότι για κάθε ευρώ που θα μας παίρνουν θα μας επιστρέφουν ένα.
Και αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες κάνουν όπως λένε ότι μπορούν για να σώσουν τη χώρα και να έρθει η ανάπτυξη. Δίνουν σκληρές μάχες για τη ρύθμιση του χρέους που για άλλη μια φορά βροντοφωνάζουμε ότι δεν είναι δικό μας, δεν είναι του λαού, δεν το αναγνωρίζουμε, να το πληρώσουν αυτοί που το δημιούργησαν, ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.
Για ποιον και γιατί όμως παίρνονται αυτά τα μέτρα;
Είναι απαίτηση των βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, γενικότερα της εργοδοσίας – που μένει καλά κρυμμένη πίσω από την προπαγάνδα της κυβέρνησης – για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση δηλαδή τζάμπα χρήμα από την ποσοτική χαλάρωση, καθώς και την φτηνή εργατική δύναμη στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που την έχουν άγιο δισκοπότηρο και κατά πως λένε όταν έρθει θα φάμε και εμείς ένα ψίχουλο.
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι και αυτά τα νέα μέτρα είναι <<εθνικός στόχος>> και να στρατευθούμε μαζί τους στη δύσκολη μάχη που δίνουν.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνει προς το παρόν ψήφο εμπιστοσύνης από το κεφάλαιο, τους εταίρους της σε ΕΕ-ΔΝΤ-ΗΠΑ γιατί αποδεικνύεται ικανή να περνά αντιλαϊκά μέτρα έχοντας την μαεστρία να τα βαφτίζει φιλολαϊκά. Εξάλλου γι αυτό τους εμπιστεύτηκε η αστική τάξη: να κάνουν όλη τη βρώμικη δουλειά.
Αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης από το κεφάλαιο αναζητούν να πάρουν η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, για αυτό κατηγορούν τη κυβέρνηση για ολιγωρία και λάθος χειρισμούς συμφωνώντας όμως απόλυτα στην πολιτική της.
Για αυτό λοιπόν εμείς στέλνουμε τούτο το μήνυμα που έχει πολλούς αποδέκτες.
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΠΛΑΤΗ, ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΦΑΓΗ.
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ.
Αυτό συνάδελφοι είναι το σύνθημα και μόνο αυτή η γραμμή πάλης, μπορεί να φέρει τους εργαζόμενους, τον λαό στο προσκήνιο για να τους εμποδίσουμε να τους σταματήσουμε.
Και με το σύνθημα αυτό να βγούμε μπροστά, θαρραλέα, αποφασιστικά, να πείσουμε τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, να οργανωθούν στα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα και παραμερίζοντας τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές να διεκδικήσουμε:
• Την αναπλήρωση όλων των απωλειών που είχαμε. Δεν είναι περασμένα ξεχασμένα.
• Να δυναμώσουμε την πάλη μας για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.
• Βασικό μισθό 751 ως βάση για αυξήσεις.
• Επαναφορά και υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ με καθολική εφαρμογή τους.
• Μέτρα προστασίας των ανέργων, επίδομα ανεργίας σε όλους 600 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Να σταματήσει η φορολήστεια των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων.
• Να σταματήσουν οι διώξεις και οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας. Να μην παραδοθούν τα κόκκινα δάνεια στις χρηματαγορές.
• Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, τραπεζίτες και εφοπλιστές.
• Να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις. Να μην περάσουν τα σχεδιαζόμενα μέτρα απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης.
• Σύγχρονες δημόσιες δωρεάν παροχές υγείας, παιδείας, πρόνοιας.
Με αυτό το πλαίσιο αιτημάτων προσαρμοσμένο στα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε χώρου, κάθε κλάδου επιβάλλεται σήμερα να παλέψουν οι εργαζόμενοι.
Δηλαδή οι εργαζόμενοι στα μάρκετ Μαρινόπουλου να διεκδικήσουν την καταβολή δεδουλευμένων, κανένα κλείσιμο καταστήματος, καμία απόλυση, καμία μείωση μισθών.
Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με ελαστικές μορφές, μπλοκάκι, εργολαβικοί, εκ περιτροπής, με ατομικές συμβάσεις να οργανωθούν και να απαιτήσουν την σταθερή και μόνιμη εργασία.
Οι εκατοντάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.
Συνάδελφοι – σες
Με βάση όλα όσα τραβάμε αλλά και τη συσσωρευμένη πείρα ρωτάμε καθαρά και παστρικά.
• Μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική χωρίς σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους πολιτικούς τους εκφραστές, χωρίς αμφισβήτηση της κερδοφορίας τους;
• Μπορούν οι εργάτες να ΈΧΟΥΝ ΜΌΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΊΑ, αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, χωρίς ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου;
• Μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση μέσα στην λυκοσυμμαχία της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ;
Κανένας εργαζόμενος νέος, συνταξιούχος δεν πρέπει να πιστέψει λέξη από όσα λέει η κυβέρνηση.
Βροντοφωνάζουμε. Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΑ ΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος. Κανένας να μην αποδεχθεί νέα βάρβαρα μέτρα, νέες θηλιές, με αντάλλαγμα δήθεν τις καλύτερες μέρες και το ξέφωτο που θα ρθει!
Η περίφημη ανάπτυξη που λένε, ακόμα και να έρθει, όχι απλά δεν θα φέρει μείωση της ανεργίας, αλλά και όσες θέσεις δημιουργηθούν μέσα στην σημερινή εργασιακή ζούγκλα, θα κυριαρχούνται από την εργασιακή περιπλάνηση, την εντατικοποίηση, την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, την ανυπαρξία δικαιωμάτων.
Για το ξεπέρασμα της κρίσης και την κερδοφορία τους δεν διστάζουν να σχεδιάζουν και να προκαλούν ακόμα και πολέμους ματώνοντας τους λαούς. Το Αιγαίο έχει γίνει ΝΑΤΟική θάλασσα με την τουρκική προκλητικότητα να κορυφώνεται αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Με την πάλη μας να μην επιτρέψουμε και να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς τους ούτως ώστε τα παιδιά μας να μην γίνουν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.
Ήρθε όμως συνάδελφοι και η ώρα για να κάνουμε πιο αποφασιστικά βήματα στη λειτουργία και τη δράση των ΔΣ των σωματείων. Ιδιαίτερα τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πρέπει να είναι υπόδειγμα λειτουργίας και δράσης. Μέσα από ΓΣ να ενημερώνουμε ουσιαστικά και να δραστηριοποιούμε συνεχώς νέες εργατικές δυνάμεις. Να γίνεται υπόθεση πάλης όλο και περισσότερων εργαζομένων το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Να μονιμοποιήσουμε πρωτοβουλίες για όλα τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα όπως:
• διεκδίκηση ΣΣΕ στη γραμμή που συνυπέγραψαν τα 530 συνδικάτα απ όλη τη χώρα
• το πρόβλημα της ανεργίας και η διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς
• την προστασία των ανέργων που πρέπει να γίνει υπόθεση πρώτα και κύρια των ίδιων των ΔΣ των σωματείων
• οι μεγάλες και σοβαρές ελλείψεις στο χώρο της υγείας – πρόνοιας
• να δώσουμε συνέχεια στη δράση μας ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και άλλα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.