Πληρωμές στο δημόσιο με Pos, αλλά… πώς;

ΑΔΕΔΥ : Ελλείψεις μηχανημάτων καρτών στις δημόσιες υπηρεσίες. Αντίδραση στη λειτουργία των ΚΔΑΠ στα σχολεία

Το γεγονός ότι ούτε οι δημόσιες υπηρεσίες είναι έτοιμες να υποδεχτούν ηλεκτρονικές πληρωμές, καθώς δεν έχουν προμηθευτεί τα POS, που είναι απαραίτητα για το σκοπό αυτό, επισήμανε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Φίλιππος Κωνσταντινίδης, που επίσης αναφέρθηκε σε δηλώσεις της αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, για λειτουργία των σχολείων και απογευματινές ώρες.
Ο κ. Κωνσταντινίδης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα με τα POS και στις υπηρεσίες του Δημοσίου και τόνισε ότι στο κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ για παράδειγμα, υπάρχει αλλά όχι και στα περιφερειακά, όπως και σε άλλες υπηρεσίες, για παράδειγμα όπως η ΔΕΗ.
Η Διοίκηση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας συζήτησε με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ Τρύφωνα Πλαστάρα και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των επαγγελματιών με τον ακατάσχετο λογαριασμό και αν δεν λυθεί το πρόβλημα, είναι αμφίβολο αν μπορέσουν να τοποθετήσουν μηχανήματα τις επιχειρήσεις τους, ανέφερε.
Ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι τα POS είναι υποχρεωτικά για το πρώτο εξάμηνο του 2017 για τα καταστήματα εστίασης και σε μεγάλο φάσμα επαγγελματιών όπως γιατρούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κλπ. και ο ίδιος εξέφρασε απορία πότε και πως θα προμηθευτούν τα μηχανήματα όλοι οι επαγγελματίες, ώστε ο κάθε μισθωτός και ο κάθε συνταξιούχος ξα μπορέσουν να χτίσουν το αφορολόγητο. Ο ίδιος είπε ότι το αφορολόγητο μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά κρύβει πολλές παγίδες και πολλοί θα πέσουν από τα σύννεφα όταν έρθουν τα εκκαθαριστικά της Εφορίας.
Ο Φιλ. Κωνσταντινίδης είπε ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες και πολλές ιδιωτικές, δεν έχουν προμηθευτεί τα μηχανήματα που είναι υποχρεωμένες. Όπως ανέφερε, τα μηχανήματα μηχανοργάνωσης στο δημόσιο έχουν βαλτώσει εδώ και πολλά χρόνια και αυτό δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που δείχνει ότι το Δημόσιο είναι πίσω σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό «όταν συζητάμε ακόμη και για τις συντάξεις και που ένα ασφαλιστικό ταμείο δεν ξέρει τι κάνει το άλλο, αλλά και στον ίδιο φορέα οι υπηρεσίες μεταξύ τους δεν μπορούν να συντονιστούν».
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δήλωσε ότι το Δημόσιο έπρεπε να έχει εξοπλισμό που θα έδινε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει με το μηχανήματα POS που έπρεπε να είχε ήδη προμηθευτεί, από τη στιγμή που εδώ και 17 μέρες έχει ξεκινήσει το μέτρο του χτισίματος των αποδείξεων μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμής με κάρτες. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα.

Για λειτουργία των σχολείων το απόγευμα
Σχολιάζοντας δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας για τη λειτουργία το απόγευμα σχολείων και ένταξη δομών όπως τα ΚΔΑΠ, ο Φιλ. Κωνσταντινίδης είπε ότι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης των Δήμων είναι μια δραστηριότητα που πρέπει να υπάρχει και πρέπει να επεκταθεί, αλλά το δημόσιο σχολείο είναι κάτι άλλο.
Όπως ανέφερε, στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς η κυβέρνηση «κουτσούρεψε» το ολοήμερο σχολείο κόβοντας ειδικότητες και ώρες από το δημόσιο σχολείο, με αποτέλεσμα το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο να είναι πολύ μικρότερο.
Πλέον, τόνισε η κυβέρνηση έρχεται να πει ότι θα λειτουργούν τα ολοήμερα σχολεία και απόγευμα, τη στιγμή που η ίδια «κουτσούρεψε» το δημόσιο σχολείο που ήδη λειτουργούσε.

«Σκέψεις για αλλαγή στον τρόπο
πρόσληψης των εκπαιδευτικών»
«Εδώ υπάρχουν πολλά ερωτηματικά, όπως γιατί έρχεται η κ. Φωτίου να ζητήσει τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου και απόγευμα και μάλιστα μέσα από τους Δήμους», είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ που εκτιμά ότι παίζεται ένα παιχνίδι προσλήψεων, εργασίας με ελαστικούς όρους και προσωπικού που με 300 και 500 € θα καλύψει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.
Ο Φιλ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή στον τρόπο που θα προσλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί και εκτίμησε ότι θα περάσουμε σε ένα άλλο σχολείο που δεν θα είναι το δημόσιο σχολείο. Όπως είπε οι εκπαιδευτικοί είναι απέναντι σε τέτοιες στοχεύσεις και ζήτησε ο υπουργός να διευκρινίσει τις σκέψεις που έχει για τη λειτουργία των σχολείων.
Οι εκπαιδευτικοί έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την επαναφορά του ολοήμερου σχολείου, όπου θα δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να έχουν όλες τις ειδικότητες (θεατρολόγους, νέες τεχνολογίες, μουσικούς) και να μη χρειάζεται να πηγαίνουν σε ιδιωτικούς φορείς και όλες οι ευκαιρίες να παρέχονται σε όλα τα Ελληνόπουλα και εκτός αστικών περιοχών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.