Στον «αέρα» περιουσίες Βολιωτών από την αλλαγή συντελεστών δόμησης

Στον «αέρα» τινάζονται περιουσίες Βολιωτών από την αιφνιδιαστική αλλαγή των συντελεστών δόμησης που έφερε η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και ήδη κατασκευαστές ακινήτων που είχαν αγοράσει οικόπεδα για αντιπαροχή, βλέπουν τα σχέδιά τους να ματαιώνονται, καθώς η Διεύθυνση Πολεοδομίας δεν μπορεί να εκδώσει οικοδομικές άδειες με βάση τον σχεδιασμό που είχαν κάνει.

Με το ΦΕΚ Φ.Ε.Κ. 237, στις 04-11-2016, η Πολιτεία νομοθέτησε την άμεση εφαρμογή του νέου ΓΠΣ, χωρίς μάλιστα να προηγηθεί διαβούλευση με τους Δήμους που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του ΓΠΣ και τους μηχανικούς να διαμαρτύρονται για τη μείωση των συντελεστών στο Πολεοδομικό Συγκρότημα.
Ο Δήμος Βόλου αν και είχε προτείνει συντελεστές δόμησης από 2,7 ως 2,2, με το νέο νόμο όμως, που έχει ισχύ από τις 4 Νοεμβρίου, πέφτει από το 1,7 ως 0,9%, που επί της ουσίας σημαίνει ότι οι κάτοχοι γης ζημιώνονται πάνω από 30%, καθώς μειώνονται κατά πολύ τα τετραγωνικά που μπορούν να χτίσουν.

Επιπτώσεις θα έχουν και όσοι ήθελαν να κάνουν προσθήκες στο ακίνητό τους και πλέον δεν μπορούν, πολλά ακίνητα θα έχουν υπερβάσεις σε τετραγωνικά μέτρα και θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα για να νομιμοποιηθούν.
Οι μηχανικοί χαρακτηρίζουν το νόμο κεραυνό εν αιθρία και αύριο αναμένονται οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους του φορέα τους που είναι το ΤΕΕ.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις κατασκευαστές, που αγόρασαν οικόπεδα ως αντιπαροχή για να χτίσουν οικοδομές και ήδη η Πολεοδομία τους επιστρέφει τα τοπογραφικά διαγράμματα, καθώς δεν μπορούν να οικοδομήσουν πλέον τα τετραγωνικά μέτρα και τους ορόφους που υπολόγιζαν.
Είναι περιττό να αναφερθούν οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ήδη δοκιμασμένη τοπική οικονομία από την ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη, για την οποία δεν γνώριζε κανείς, ούτε και υπήρξε προειδοποίηση από πλευράς του υπουργείου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.