Η λιτότητα βλάπτει σοβαρά και το περιβάλλον

Αυτή η κυβέρνηση οφείλει να επενδύσει στην προστασία του

Των Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας

Με θλίψη παρακολουθήσαμε την εξέλιξη των πρόσφατων δασικών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα και την καταστροφή που συντελέστηκε σε φυσικό περιβάλλον και ανθρώπινες περιουσίες συνδυασμένη με την απώλεια δύο ανθρώπων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά ότι τα μνημονιακά μέτρα και οι χρόνιες δασοκτόνες πολιτικές κατέστησαν τα δασικά οικοσυστήματα ιδιαίτερα ευάλωτα σε καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές, η λαθροϋλοτομία, οι καταπατήσεις και η οικοπεδοποίηση, κ.ά. και πως η συνέχιση της λιτότητας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ένταση της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος. Αν, μάλιστα, αναλογιστούμε το χαμένο κεφάλαιο των καμμένων φυσικών πόρων, τη ζημία στην απασχόληση και τη δασική οικονομία, τη ζημία σε δραστηριότητες σχετικές με το δάσος (πχ τουρισμός, κτηνοτροφία, κ.ά.), αλλά και το τεράστιο κόστος αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών, είναι εύκολα κατανοητό ότι με μνημονιακή λιτότητα η οικονομική ζημία που επιφέρουν οι πυρκαγιές είναι ακόμα σοβαρότερη από ότι θα ήταν σε άλλες συνθήκες και μπορεί να καταστεί μη αναστρέψιμη.
Αυτή η κυβέρνηση, όμως, καλείται να αναστρέψει αυτή την κατάσταση επενδύοντας στην πρόληψη και προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ποιότητας της ζωής μας. Το οφείλει γιατί «έκανε σημαία της» την προστασία των συλλογικών αγαθών, γιατί υποσχέθηκε βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου, γιατί συμφώνησε προεκλογικά στα προγραμματικά σημεία των Οικολόγων Πράσινων για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, γιατί ξέρει ότι η πρόληψη κοστίζει λιγότερο από την αποκατάσταση και την αποζημίωση, γιατί πρέπει να δείξει την πολιτική βούληση να βάλει τέλος στα σχέδια και τις σκοπιμότητες των κυκλωμάτων που τόσα χρόνια καταστρέφουν τα δάση σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα είμαστε συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια συνεχίζοντας να καταθέτουμε την κριτική και τις προτάσεις μας στα αρμόδια υπουργεία και επιτροπές. Ιδιαίτερα για το νόμο Μαγνησίας καλούμε και τους τοπικούς βουλευτές να συνδράμουν σε αυτό, αναδεικνύοντας το θέμα της δασικής προστασίας σε θέμα προτεραιότητας για την τοπική οικονομία και τη ζωή των πολιτών στην περιοχή.