Ένας μήνας με Κυβέρνηση της Αριστεράς

Η διαπραγμάτευση, τα φιλολαϊκά μέτρα και οι προσδοκίες

Πριν σχεδόν ένα μήνα οι πολίτες αυτής της χώρας, με την επιλογή τους στις εκλογές της 25η ς Ιανουαρίου, αποφάσισαν να βάλουν ένα οριστικό τέλος στα σκληρά μέτρα λιτότητας των μνημονιακών κυβερνήσεων . Επέλεξαν την αλλαγή. Πίστεψαν στην ελπίδα ,υπερασπιζόμενοι την λαϊκή κυριαρχία , ότι για αυτή τη χώρα υπάρχει και άλλος δρόμος μακριά από την ανθρωπιστική κρίση και την εξαθλίωση ,αυτών τελευταίων χρόνων της οικονομικής ύφεσης. Ψήφισαν για τις ζωές και το μέλλον αυτών και των παιδιών τους.

Ένα μήνα σχεδόν μετά και προς μεγάλη απογοήτευση πολλών και διαφόρων συστημικών «σειρήνων» , αυτή η Ελπίδα γίνεται πραγματικότητα. Η σκληρή διαπραγμάτευση με τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις , την αδιάλλακτη για μέρες στάση των οικονομικών και πολιτικών Ελίτ της Ευρώπης προεξεχούσης της Γερμανίας , τα προκλητικά και αναληθή τις περισσότερες φορές δημοσιεύματα του Διεθνούς Τύπου κατέληξε με ένα μεγάλο συν για την Ελλάδα. Η πατρίδα μας από απλώς αποδέκτης των εφαρμοστικών αντιλαϊκών μέτρων που έπρεπε απαρέγκλιτα να εφαρμόσει υπό το άγρυπνο βλέμμα της εξωθεσμικής Τρόικα, η οποία είχε καταστεί υπερεξουσία γίνεται ισότιμος συνδιαμορφωτής των εξελίξεων μέσα στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Προτείνει και διαπραγματεύεται τις επιλογές που αντιμετωπίζει τις ανάγκες του Ελληνικού λαού . Ανακτά την αξιοπρέπεια της.

Αλλάζει σελίδα. Καταφέραμε να ανατρέψουμε τον μηχανισμό παγίδευσης και εκβιασμού της Ελλάδας και την ασφυκτικό τελεσίγραφο της 28ης Φλεβάρη. Ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για τετράμηνη παράταση επετεύχθη. Η αποφυγή περαιτέρω υφεσιακών μέτρων ( μείωση συντάξεων , αύξηση ΦΠΑ , βλέπε mail Χαρδούβελη κ.α ) κατά την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 σε συνάρτηση με τις οικονομικές συνθήκες αντί του αποπνικτικού 3% είναι μόνο η αρχή μιας μακράς πορείας.

Πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης μια κυβέρνηση προβαίνει σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαϊκούς εταίρους , βάζει ταφόπλακα στα Μνημόνια και δίνει «ανάσα» στους πολίτες. Τώρα βασική προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας μας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Δεν κάνουμε βήμα πίσω στη λήψη όλων αυτών των αναγκαίων μέτρων που θα ανακουφίσουν τους πολίτες και θα οδηγήσουν στην οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Ήδη, οι ρυθμίσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς είναι τα πρώτα άμεσα μέτρα που εξαγγέλθηκαν μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε και πολύ σύντομα θα τεθούν μέσα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε ισχύ. Οι προσδοκίες όμως δεν σταματούν εδώ. Η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ , του αφορολόγητου στα 12000 ευρώ ,η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ,η ανάκτηση της εργασίας είναι ορισμένα μόνον από βασικά κομμάτια του προεκλογικού μας προγράμματος και θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα θέσει την δική της ατζέντα μεταρρυθμίσεων προτάσσοντας αυτά που αποτελούν κοινό έδαφος, δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και εγγυάται την υλοποίηση τους γιατί δεν δεσμεύεται από άλλους είδους συμφέροντα.

Η Κυβέρνηση , όπως έδειξε και με την στάση της κατά τα τρία Eurogroup πριν τη συμφωνία στα οποία δέχθηκε αφόρητες πιέσεις , δεν εκβιάζεται. Είμαστε αποφασισμένοι όλοι μαζί να δώσουμε αυτή τη μάχη για ένα καλύτερο αύριο. Η μαζική στήριξη του κόσμου σε αυτό το έργο είναι το σημαντικότερη δύναμη μας. Υπάρχει πλέον ο απαραίτητος χρόνος για μας και την Ευρώπη ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Κώστας Δελημήτρος , βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.