…Και ανεπανόρθωτη ζημιά και επώδυνη συμφωνία

Γράφει ο πρ. βουλευτής Μαγνησίας Παύλος Μαρκάκης

Η χώρα μας έχει εισέλθει από την εποχή της λιτότητας και της ύφεσης στην εποχή της αβεβαιότητας και της οικονομικής ασφυξίας.
Για 100 μέρες η κυβέρνηση προσποιείται ότι διαπραγματεύεται κοροϊδεύοντας του Έλληνες πολίτες –ψηφοφόρους της και μη – τους Ευρωπαίους πολίτες ακόμα και τον εαυτό της.
Η ζημιά που έχει προκαλέσει αυτό το διάστημα σε όλους τους τομείς της οικονομίας – ακόμη και σε αυτούς που κατάφεραν να μείνουν υγιείς μέσα στην κρίση – είναι πια ορατή δια γυμνού οφθαλμού.
Τώρα ετοιμάζεται να υπογράψει μια επώδυνη “έντιμη” συμφωνία και απλά επεξεργάζεται την “νέα ορολογία” και τον τρόπο που θα την πλασάρει ως επίτευγμα ψάχνοντας για ένα αφελές ακροατήριο.
Μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα πολυνομοσχέδιο – με ένα άρθρο – και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μπορεί να υπογράψει άλλη μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) – διαδικασίες που εξόρκιζε ως αντιπολίτευση. Όμως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το περιεχόμενο των νέων δεσμεύσεων και η παράταση στο διηνεκές αυτών που “θα καταργούσε από την πρώτη στιγμή”.
Η φορολογία που ετοιμάζει για τον τουρισμό ανά διανυκτέρευση και οι αλλαγές στο ΦΠΑ σε συνδυασμό με την “κάρτα συναλλαγών’” είναι μέτρα πιο “επώδυνα” από αυτά που είχε προαναγγείλει η προηγουμένη Κυβέρνηση
Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και η φορολόγηση από το πρώτο Ευρώ ήταν μέτρα που “έριξαν” τον Σαμαρά και τώρα διατηρούνται από τον Τσίπρα.
Η χώρα οδηγείται σίγουρα σε πρωτογενές έλλειμμα και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι παράγοντες της αγοράς. Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος έχει ανακοπεί και θα είναι άθλος αν διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα.
Τα “μέτρα” που κατέθεσε στην “τρόικα” η Κυβέρνηση και έρχονται σύντομα, είναι ύψους τουλάχιστον 14 δισ. και όπως και να τα βαφτίσουν δεν αλλάζουν το γεγονός ότι στην ουσία γυρίζουμε στις συνθήκες του 2012.
Επομένως τώρα που η σημερινή πραγματικότητα κατέρριψε τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα που από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έχει μείνει μόνο… η πόλη της Θεσσαλονίκης.
Τώρα που η οικονομική ζημιά δεν είναι αναστρέψιμη, επιδιώκεται ως το καλύτερο σενάριο η υπογραφή της “επώδυνης έντιμης συμφωνίας”.
Σε λίγες μέρες μπορεί να έχει φύγει και το… “έντιμης”. Σε περίπτωση που φύγει και το “συμφωνία”, θα μείνει μόνο το “επώδυνη” …κυβέρνηση…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.