Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αναγκαία ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

Του Δημήτρη Παπαϊωάννου, υποψήφιου βουλευτή Μαγνησίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

H άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ύφεσης και η διαπραγμάτευση με την ΕΕ για το χρέος αποτελούν προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες θα δώσουν το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής του.

Παράλληλα με αυτά τα μεγάλα θέματα, πάνω στα οποία είναι φυσιολογικό να επικεντρώνεται η προεκλογική συζήτηση και αντιπαράθεση (όταν αυτή δεν εκφυλίζεται σε ρεσιτάλ κινδυνολογίας και διασποράς τρομοκρατικών φημών, όπως προσπαθούν να κάνουν τα επικοινωνιακά επιτελεία των κυβερνητικών κομμάτων) κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία της επερχόμενης κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας θα παίξουν τα ζητήματα που σχετίζονται με την αναγκαία μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Ας θυμηθούμε πως το 2010 η ιδεολογική επίθεση των φιλομνημιονιακών δυνάμεων που προετοίμασε το έδαφος για την αποδοχή των πολιτικών που έσπειραν την φτώχεια και τη μιζέρια στην κοινωνία μας, ξεκίνησε από την απαξίωση του δημόσιου τομέα. Η επιχειρηματολογία αυτή αποσκοπούσε στην αποδιάρθρωση της δημόσιας παιδείας και υγείας και στην εκχώρηση στα κερδοσκοπικά συμφέροντα τομέων της οικονομίας και επιχειρήσεων όπου ακόμα η κρατική παρέμβαση επιτελούσε ρυθμιστικό ρόλο.

Ταυτόχρονα, απέβλεπε στην ενεργοποίηση αντανακλαστικών κοινωνικού αυτοματισμού, μέσα από την εμφυλιοπολεμικού τύπου διαίρεση της κοινωνίας σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και σε δημόσιους υπαλλήλους που εκμεταλλεύονται τους υπόλοιπους.
Αυτή η προπαγάνδα κατέρρευσε στην εξέλιξη της μνημονιακής λαίλαπας, όταν πολύ σύντομα κατακτήσεις και δικαιώματα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα βρέθηκαν στο στόχαστρο των ανάλγητων κυβερνητικών πολιτικών. Αξίζει να σημειώσουμε όμως, πως η αρχική επιτυχία αυτής της προπαγάνδας οφείλεται σε υπαρκτές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης.

Η ευθύνη για αυτό το πρόβλημα ανήκει αποκλειστικά στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ που για 40 χρόνια έκτιζαν συνειδητά ένα κράτος στηριγμένο στην κομματική εξάρτηση, την αναξιοκρατία, το ρουσφέτι, την διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις. Στα χρόνια του μνημονίου οι ίδιες δυνάμεις δεν προώθησαν καμία πολιτική διόρθωσης αυτής της κατάστασης. Ενδιαφέρθηκαν μόνο για την περαιτέρω απορρύθμιση και διάλυση κοινωνικών υπηρεσιών με όπλα τις καταργήσεις φορέων, τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρη επίγνωση πως χρειάζονται μεγάλες τομές στη δημόσια διοίκηση για να διαμορφωθεί ένα κράτος που θα μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πως θα κάνει τα πάντα για να πλησιάσει το στόχο ενός δημόσιου τομέα σύγχρονου και μη γραφειοκρατικού, στην υπηρεσία του πολίτη.

Βρισκόμαστε απολύτως απέναντι στις λογικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έβλεπαν το δημόσιο ως κομματικό λάφυρο, χώρο προώθησης της διαπλοκής και τακτοποίησης των κομματικών στρατών.

Σε συνεργασία με τα συνδικάτα των υπαλλήλων και άλλους θεσμικούς φορείς η επερχόμενη κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασίες εξάλειψης της κομματικής παρέμβασης στη δημόσια διοίκηση, εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών και αξιολόγησης δομών με στόχο την καλυτέρευση τους.

Όλα αυτά προϋποθέτουν μια μικρή επανάσταση σε στάσεις, συμπεριφορές και νοοτροπίες, επειδή δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς την ενεργητική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδείξει στην πράξη και σε αυτόν το κρίσιμο τομέα πως δεν έχει καμιά σχέση με τους άλλους, δίνοντας έτσι το σήμα που είναι απαραίτητο να υπάρξει για να συμβεί αυτή η μικρή επανάσταση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.