Την Κυριακή τα καταστήματα παραμένουν κλειστά

Γράφει ο Δημήτρης Κανελλής, Μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου και των “Εμπόρων – Ενάντια στην Κρίση”

Σημαντική και ιδιαίτερα θετική είναι η απόφαση του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά την Κυριακή. Δικαιώνεται η άποψή μας ως”Έμποροι – Ενάντια στην Κρίση” για τις Κυριακές, αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικότερο. Το βασικό είναι ότι μπαίνει φρένο σε μια πρακτική που ευνοεί μόνο το πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές. Με τέτοιες αποφάσεις πραγματικά στηρίζονται τα τοπικά καταστήματα και οι έμποροι της πόλης μας.

Φαίνεται επίσης, ότι ένας εχθρικός νόμος για την τοπική οικονομία, δεν αλλάζει μόνο με νόμο, αλλά μπορεί να αλλάξει αν ορθωθεί πραγματικό ανάστημα από τους συλλογικούς φορείς και υπάρξει κοινή αντίσταση. Οι συλλογικές και δημοκρατικές πρακτικές μπορούν να ανατρέψουν προβληματικές καταστάσεις, προς όφελος των πολλών, κόντρα στις επιταγές των λίγων.

Η απόφαση του ΔΣ για κλειστά καταστήματα την Κυριακή έρχεται εξαιτίας του:

• ότι έχει αποδειχθεί ότι οι Κυριακές δεν έχουν επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε 3ήμερο.
• Ότι το πρόβλημα είναι ότι λόγω των μνημονιακών πολιτικών, δεν υπάρχουν χρήματα για να υπάρξει κατανάλωση, κι όχι γιατί το Σάββατο θα εξυπηρετηθεί το κοινό.
• Ότι ακόμα και στις κανονικές εκπτώσεις, το καταναλωτικό κοινό δεν ψώνιζε την Κυριακή, κι όχι γιατί κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο στις ενδιάμεσες εκπτώσεις (που αναμφίβολα πρέπει να καταργηθούν)
• ότι είναι αναγκαίο πλεόν να καλλιεργηθεί καταναλωτική συνείδηση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, κι όχι να πλήττεται η τοπική κοινωνία εξαιτίας του λάθους καταναλωτικού προτύπου που έχουν δημιουργήσει οι αλυσίδες, τα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές
• ότι και κρουαζιερόπλοιο να έρχονταν, δεν έχει παρατηρηθεί ότι αυτό αποτελεί παράγοντα αύξησης της δουλειάς.

Αυτή την Κυριακή ακόμα κι αν ορισμένα καταστήματα ανοίξουν (αφού ο νόμος το επιτρέπει) θα αποδειχθεί ότι ο Εμπορικός Σύλλογος έχει τη δύναμη να δίνει αυξημένη βαρύτητα στις αποφάσεις του και το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς να παραμείνει κλειστό. Σε πείσμα όσων προσπαθούν να εδραιώσουν μια άποψη για το αντίθετο, δηλαδή ότι λίγα πράγματα μπορεί να κάνει ο ΕΣΒ.

Καλή κι ευχάριστη Κυριακή σε όλους λοιπόν!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.