Αλ. Μεϊκόπουλος: «Η Δημοκρατία είναι εργαλείο των λαών, είναι δώρο που γεννήθηκε στην Ελλάδα και επεκτάθηκε»

Δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας για την 24η Ιούλη, Ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Άλλη μία 24η Ιούλη έρχεται να προστεθεί, η 46η από το 1974, την Ημέρα που αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στην Πατρίδα μας. Όπως όλες οι επέτειοι, αυτή η Ημέρα είναι μέρα μνήμης και προβληματισμού και ταυτόχρονα Μέρα τιμής για τους χιλιάδες πολίτες που αντιτάχθηκαν με τις μικρές ή μεγάλες μάχες τους κατά την 7χρονη δικτατορία που πλήγωσε την Ελλάδα βαθιά.

Η επανεδραίωση του Δημοκρατικού πολιτεύματος, όμως, πραγματοποιήθηκε δυστυχώς με μεγάλο τίμημα και τούτο γιατί η ανατροπή της δικτατορίας ήρθε ως συνέχεια της δραματικής δοκιμασίας του Ελληνισμού στην Κύπρο. Μια δοκιμασία που δυστυχώς γράφει επεισόδια μέχρι σήμερα για την Κύπρο και την Ελλάδα, με τα πιο πρόσφατα να βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
Τα χρόνια που πέρασαν από το ’74, πρέπει να μας κάνουν σοφότερους. Η προστιθέμενη αξία της γνώσης και των εμπειριών οφείλουν να βελτιώνουν την πυξίδα μας.

Η Δημοκρατία είναι εργαλείο των λαών, είναι ένα δώρο που γεννήθηκε στην Ελλάδα και επεκτάθηκε στον υπόλοιπο κόσμο. Όμως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η πραγμάτωση των θεμελιωδών αρχών της στη χώρα μας δεν ήταν ποτέ εύκολη. Είχε να διαβεί δύσκολα μονοπάτια της διαπλοκής με κέντρα ή παράκεντρα εξουσίας, την απουσία λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου, την μικροπολιτική, τη μισαλλοδοξία και αρκετές ακόμη παθογένειες που οδήγησαν τη χώρα μας συχνά σε περιπέτειες.

Σήμερα, 46 χρόνια μετά, η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας συμπίπτει με την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο να εξέρχονται από μία ιδιότυπη κρίση που προκάλεσε η πανδημία, ενώ παράλληλα η διεθνής πολιτική σκηνή κλυδωνίζεται από ανακατατάξεις, εντάσεις και πολεμικά επεισόδια που έχουν χτυπήσει ήδη και τη δική μας πόρτα γι’ αυτό οφείλουμε να διαχειριστούμε τις καταστάσεις αυτές, ενωμένοι με σύνεση και ψυχραιμία.

Η οριστική λήξη των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, σηματοδότησε μία νέα εποχή. Παρά τις δυσκολίες, των καιρών, έχουμε τα εργαλεία και οφείλουμε να συνεχίσουμε την οικοδόμηση μιας σύγχρονης Ελλάδας που ανασυγκροτείται παραγωγικά και θέτει τις βάσεις και τις δομές, αξιοποιεί τις διαρθρωτικές προσαρμογές που με τόσες θυσίες πετύχαμε και να εφαρμόσουμε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πλάνο με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την δίκαιη ανάπτυξη και την ισονομία.
Να δούμε τέλος μια Ελλάδα, παράγοντα σταθερότητας στη γειτονιά μας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, που δε δημιουργεί εντάσεις και προβλήματα, αλλά απαντά σθεναρά σε αυτά, συμβάλλει στην επίλυσή τους και δρα με αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων της.
Οφείλουμε δηλαδή, να δώσουμε ουσιαστικό και έμπρακτο περιεχόμενο στην έννοια της Δημοκρατίας. Το οφείλουμε για τις γενιές που έρχονται και σ’ όλους αυτούς που πίστεψαν, πάλεψαν και αφιέρωσαν τη ζωή τους για αυτή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.