Αλήθεια Αλέξη που πήγε εκείνο το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα;

Γράφει ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης*

Η βασική ιδέα αυτού του άρθρου είναι ο τρόπος και ο χρόνος που η κυβέρνηση χειρίστηκε το «σκάνδαλο» Novartis. Τα εισαγωγικά μπήκαν γιατί παγκοσμίως υπάρχει σκάνδαλο για την εν λόγω εταιρεία, το θέμα είναι στην Ελλάδα, αν έχει όντως πολιτικές προεκτάσεις. Προφανώς και δεν είμαι αυτός που θα πει αν έγινε κάτι επιλήψιμο και προφανώς αν έγινε αυτό πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους. Το θέμα είναι το πως και πότε αναδείχθηκε το θέμα Novartis.

Η βασική πηγή πληροφορίας που υπάρχει για τους δέκα κατηγορούμενους είναι οι 3 προστατευόμενοι μάρτυρες αμφιβόλου αξιοπιστίας οι οποίοι έγιναν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος εν μία νυκτί και οι οποίοι στις τμηματικές καταθέσεις τους μεταξύ άλλων δήλωσαν ότι:

1. Θεωρώ ότι το «δώρο» για τον τάδε υπουργό ήταν της τάξης των 200.000 ευρώ.
2. Ένα «δώρο» αξίας τουλάχιστον 200.000 ευρώ για την συγκεκριμένη περίπτωση το θεωρώ λογικό.
3. Τη συγκεκριμένη ημέρα υπήρχε συνάντηση του υπουργού υγείας με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας έκλεισε ραντεβού με τον υπουργό μισή ώρα μετά ώστε να του παραδώσει χρήματα.

Όπως είναι φανερό, το όλο υλικό από τις καταθέσεις βρίθει αοριστιών και γενικόλογων εκτιμήσεων χωρίς να υπάρχουν μέχρι τώρα τουλάχιστον, τα απαραίτητα πειστήρια. Επιπρόσθετα, ο οποιοσδήποτε εισαγγελέας διαφθοράς θα έπρεπε πριν στείλει στην Βουλή των Ελλήνων την δικογραφία, να βεβαιωθεί ότι οι κατηγορίες έχουν υπόσταση και νομικό ενδιαφέρον. Όπως είναι γνωστό η δικογραφία έπρεπε να φτάσει στην Βουλή χωρίς να την δει κανένα μάτι και οι μόνοι που δεν την είδαν είναι οι κλητήρες της βουλής…. Είναι επομένως προφανές ότι από την διαδικασία και τις μαρτυρίες, ότι η δικογραφία κυριολεκτικά «μπάζει» από παντού.

Η χρονική συγκυρία που έγινε η αποκάλυψη του «σκανδάλου» αποδεικνύει αφενός ότι η κυβέρνηση είχε γνώση του θέματος γιατί αυτό αποκαλύφθηκε μία ημέρα μετά την μεγάλη εκδήλωση για το Μακεδονικό ενώ αφετέρου το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η δημιουργία πόλωσης με στόχο το μικροπολιτικό όφελος. Η κυβέρνηση προετοίμαζε το έδαφος για τον άκομψο τρόπο παρουσίασης του θέματος Novartis εδώ και ένα χρόνο. Οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς το τόνισαν στην Βουλή με αφορμή τα δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ένα χρόνο πριν. Αυτό αποδεικνύει την διάλυση των θεσμών και του κράτους δικαίου. Όμως μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι στο Σύριζα είναι νέο-κομμουνιστές και οι ολοκληρωτικές λογικές κατάλυσης των δομών της αστικής δημοκρατίας είναι στο DNA τους. Για το θέμα του μικροπολιτικού οφέλους, ο λαϊκισμός και η λάσπη που ρίχνουν από την κυβέρνηση στόχο έχει τον περιορισμό των δημοσκοπικών απωλειών της συγκυβέρνησης. Η κυβερνητική στρατηγική περιλαμβάνει την ανάδειξη θεμάτων που περιλαμβάνουν αληθοφανή γεγονότα αλλά με ψεύτικα στοιχεία με σκοπό να δημιουργήσουν πολιτικό διαχωρισμό διεφθαρμένων με μη διεφθαρμένους. Το σκάνδαλο Novartis είναι όντως ένα παγκόσμιο φαινόμενο όμως η σύνδεση του με τα πολιτικά πρόσωπα είναι αυτήν τη στιγμή αίολη αποδεικνύοντας την μεθόδευση από την κυβέρνηση. Αν ήθελε η κυβέρνηση όντως να διερευνήσει το σκάνδαλο του φαρμάκου τότε σίγουρα θα άρχιζε από τους ανθρώπους που σχετίζονται άμεσα με τη φαρμακοβιομηχανία και θα διερευνούσε ποιοι ακριβώς, γιατί προφανώς δεν συμμετείχαν όλοι, «γιγάντωσαν» την δαπάνη υπέρ της Novartis.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση προσχεδίαζε εδώ και καιρό το θέμα της «πολιτικοποίησης» του σκανδάλου Novartis. Επιπρόσθετα η όλη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε η ανάδειξη του θέματος είναι διάτρητη τόσο ως προς τις νομικές μεθόδους, όσο και με τις ενδείξεις χρηματισμού οι οποίες κατατέθηκαν από τους προστατευόμενους μάρτυρες. Το θέμα της Novartis αναδείχθηκε γιατί η κυβέρνηση ήθελε να «αποδράσει» πολιτικά από το Σκοπιανό, τα Ελληνοτουρκικά και την δύσκολη οικονομική προσαρμογή των μέτρων που έχει ψηφίσει για την περίοδο 2018-2020. Στο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν πρέπει να ξεχνάνε, ότι ο ψεύτης και ο κλέφτης το πρώτο χρόνο χαίρονται….

* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.