Αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας: οι προτάσεις της δημοτικής κίνησης «Μαζί για το Βόλο»

Του Ιάσονα Αποστολάκη*

Η περίοδος που διανύουμε είναι σε μεγάλο βαθμό από τις πιο εφιαλτικές που έχουμε ζήσει. Υπάρχει μια απειλή την οποία αντιμετωπίζουμε με την απομόνωσή μας, αφού καθόμαστε σπίτι με του δικούς μας, χωρίς να έχουμε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, αποκομμένοι από το κοινωνικό γίγνεσθαι και τις κοινωνικές συναναστροφές.

Αυτή η συνθήκη, που μπορεί να φαίνεται κάτι απλό και εύκολο ή τέλος πάντων αντιμετωπίσιμο, αλλά για μερικούς μπορεί να είναι ένας αβάσταχτος εφιάλτης. Ένας εφιάλτης που λέγεται ενδοοικογενειακή βία και η οποία μπορεί να πάρει ακόμα μεγαλύτερες από τις ήδη υπάρχουσες διαστάσεις μέσα σε αυτό το κλίμα, λόγω της διόγκωσης του άγχους και του φόβου που δημιουργεί η τωρινή κατάσταση, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της σωματικής/λεκτικής βίας των θυτών. Μην ξεχνάμε ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα Δημόσιας Υγείας. Τα θύματα μπορούν να βιώσουν φοβερό σωματικό και ψυχικό στρες. Δυστυχώς ο εχθρός δεν είναι μόνο έξω αλλά και μέσα από το σπίτι. Ο κατ’ οίκον περιορισμός ευνοεί την έξαρση αυτών των περιστατικών.

Η αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών θα πρέπει να είναι εξίσου δραστική με αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοιού. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας προωθεί το τηλέφωνο 15900 για τέτοια περιστατικά τηρώντας το απόρρητο και την απαραίτητη εχεμύθεια. Το email της είναι [email protected]. Το τηλέφωνο της Αστυνομίας είναι το γνωστό 100. Θα πρέπει να υπάρξει άμεση συνεργασία και κινητοποίηση με την Αστυνομία. Καμία γυναίκα και παιδί δεν πρέπει να αισθανθεί μόνη/ο της/του.

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Στην Ελλάδα, μετράμε ήδη τρεις δολοφονημένες γυναίκες εν μέσω καραντίνας, ενώ παρατηρήθηκε μείωση στις κλήσεις που δέχεται το 15900, ο αριθμός 24ωρης βοήθειας. Η εικόνα είναι πλασματική αφού πολλές φορές είναι πρακτικά αδύνατον να καλέσεις όταν βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο με τον κακοποιητή. Θα πρέπει άμεσα να υπάρχει η δυνατότητα οnline έκκλησης σε βοήθεια (ειδική εφαρμογή, sms, e-mail κλπ).

Από την πλευρά του Δήμου θα πρέπει να υπάρχει μια ενημέρωση στο site του με τα απαραίτητα τηλέφωνα και email. Αν υπάρχει και η μικρότερη υποψία να κινητοποιούνται άμεσα οι αρχές. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα μπορούσε να βοηθήσει και σε αυτό. Θα μπορούσε ο Δήμος να φτιάξει κι ένα μονοσέλιδο φυλλάδιο το οποίο να διανεμηθεί σε κάθε γραμματοκιβώτιο. Βέβαια καλό θα ήταν να υπήρχε και ο Αστυνομικός της Γειτονιάς, ένας θεσμός με νευραλγική θέση και σημασία. Δυστυχώς δεν υπάρχει πια στο Δήμο μας κι έτσι η Δημοτική Αστυνομία ας είναι σε εγρήγορση για οτιδήποτε πέσει στην αντίληψη της.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΕ ΚΑΤΙ, ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ.

* Δημοτικός σύμβουλος Βόλου-Επικεφαλής δημοτικής κίνησης «Μαζί για το Βόλο»
Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.