Από την αχαϊκή γη έως του κόσμου τα πέρατα

Του Νικολάου Κατσιαβριά

Παρουσίαση ενδιαφέροντος βιβλίου στους «Τρεις Ιεράρχες»

Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 και ώρα 20. 30 θα γίνει στην Αίθουσα του Συλλόγου «Οι τρεις Ιεράρχαι» παρουσίαση βιβλίου του Παναγιώτη Μούρδαλα (στο εξής ΠΜ), που έχει τίτλο «Από την αχαϊκή γη έως του κόσμου τα πέρατα». Ο Συγγραφέας, όπως είναι ευνόητο, έχει τόπο καταγωγής από την Αχαΐα, από το χωριό Κέρτεζη της επαρχίας Καλαβρύτων. Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό στον ανατολικό Ερύμανθο. Από εκεί, από μια άκρη της Ελλάδος, ξεκίνησε ο Π. Μ., σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πατρών, έγινε καθηγητής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συνδικαλιστής, έκανε πολύτεκνη οικογένεια και σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο ΠΜ λειτουργεί ως πυρήνας σε παρέες, ομάδες και στον συνδικαλισμό. Έχει το χάρισμα να ακούει και να διαλέγεται, να θυμάται και να νοιάζεται τους πάντες. Θεωρεί επίσης χρέος του να παρεμβαίνει στα εκάστοτε πολιτικά και θεολογικά δρώμενα. Καρπός αυτής της διαδρομής είναι το νέο του βιβλίο.
Στον πρόλογο του βιβλίου ο Θ. Ν. Παπαθανασίου γράφει ότι ο Π. Μ. «προσεγγίζει το κάθε ζήτημα με ματιά συγκινητικά διαποτισμένη από την κατάφαση της ανθρωπιάς, της παγκόσμιας αδελφοσύνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης … και μιας ανθρωπολογίας, η οποία δεν δημιουργεί αποκλεισμούς και περιθώριο». Αυτόν τον λόγο τον αποδέχομαι πλήρως και τον αποδίδω στο ρωμαίικο υπόβαθρο το οποίο υπήρχε στα ελληνικά χωριά στα χρόνια τα δικά μας, τη δεκαετία του 1960.
Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη: Στο πρώτο, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτοβιογραφικό, με την έννοια ότι καταγράφει το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε. Αυτό χαρακτηρίζεται από τίμιους και ευσεβείς ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονταν σκληρά σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες και κέντρο της ζωής τους ήταν η Ορθοδοξία και ο ελληνισμός. Αυτά τα δεδομένα δημιουργούσαν ανθρώπους με ήθος υψηλού επιπέδου και γλωσσική επάρκεια και εκφραστική δεινότητα. Αυτά τα πρόσωπα και αυτό το περιβάλλον περιγράφονται με πολύ ωραίο τρόπο στο πρώτο μέρος.
Έχοντας αφομοιώσει αυτά και κρατώντας τα ως «τζιβαϊρικό» πολύτιμο ο ΠΜ προχωράει στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, όπου έχει συγκεντρώσει παρεμβάσεις του και μελέτες, οι οποίες αναφέρονται σε ποικίλα πολιτικά και γεωπολιτικά θέματα: Μετανάστες και μετανάστευση, Εμβολιασμός και COVID 19, πόλεμος στη Ρωσία – Ουκρανία, Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και Ελλαδική Εκκλησία και άλλα.
Σε ό, τι με αφορά απόλαυσα ατόφιο το πρώτο μέρος, στο οποίο είδα να περιγράφονται και οι δικές μου προσλαμβάνουσες παραστάσεις από το δικό μου χωριό στη Θεσσαλία. Είναι ο κοινός κόσμος της Ρωμιοσύνης.
Στο δεύτερο μέρος τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και τόσο προφανή. Εδώ τα πάντα αντιλέγονται. Στη «σύγχρονη» ζωή η Ρωμιοσύνη στενάζει, καθώς επιβάλλονται προδιαγραφές ευρωπαϊκές και USA. Στον «κόσμο» μας έχουν παρεισφρήσει πολλά ζιζάνια: Οι δολιότητες ξένων και εγχώριων τυράννων, οι προπαγάνδες, οι προσωπικές μας ιδιαιτερότητες και αγκυλώσεις … παντού είδωλα! Ο προσανατολισμός είναι δύσκολος. Οι διαφορές μας πολλές. Σε αυτό το περιβάλλον ο ΠΜ τολμά και δίνει μαρτυρίες – πρόκληση σε νηφάλιο διάλογο.
Το ενδιαφέρον στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, ανεξαρτήτως αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί, είναι ότι σε όλα υπάρχει εκτενής τεκμηρίωση σε βιβλία, μελέτες και αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Πράγμα που σημαίνει ότι όποιος θέλει να μελετήσει αυτά τα ζητήματα έχει έναν καλό οδηγό.
Εννοείται ότι περισσότερα θα ακουστούν στην παρουσίαση …

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.