Αποκαλύψεις ή ο Βασιλιάς είναι γυμνός …για το ΧΥΤΑ

Γράφει ο Κώστας Γαργάλας

Και την ώρα που η πόλη είναι στο πόδι ενάντια στην καύση σκουπιδιών, πλαστικών και άλλων αποβλήτων από την ΑΓΕΤ ή από άλλη πηγή ρύπανσης κι όλοι αναρωτιούνται (όσοι ακόμα είναι καλόπιστοι δηλαδή) για το ποια είναι πραγματική θέση της Δημοτικής Αρχής Λούλη-Μπέου ,έρχονται έμμεσα ειδήσεις που αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις της με τελείως ωμό και ξεκάθαρο τρόπο.
Οπωσδήποτε λέει η απόφαση που ελήφθη την προηγούμενη Δευτέρα 02- Αυγούστου- 2019 από το Δ.Σ του ΣΥΔΙΣΑ (τον διαδημοτικό δηλαδή φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων της περιοχής μας αλλά ελεγχόμενο κυρίως από την Δημοτική Αρχή Βόλου ) πρέπει να κατασκευαστεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων γιατί θα υπάρξει , σύμφωνα με το δημοσίευμα και διασταυρωμένες πληροφορίες, μεγάλο πρόβλημα σε πέντε χρόνια από σήμερα.
Και έδωσαν μάλιστα ΜΕ ΑΝΑΘΕΣΗ σε μελετητική Εταιρεία 5000 Ευρώ (μήπως δικά τους είναι τα χρήματα;) για να εκπονήσει μελέτη επέκτασης του ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων). Αλλά επειδή , όχι όλοι αλλά αρκετοί , δεν είναι τόσο ηλίθιοι και αμνήμονες για να τα καταπιούν όλα αμάσητα πρέπει να γίνουν δυο υπενθυμίσεις.
1η. Το 2014 δημοπρατήθηκε από τον τότε Δήμαρχο Π. Σκοτινιώτη έργο ύψους 700.00 ευρώ για την επέκταση του ΧΥΤΑ με σκοπό στα επόμενα πέντε χρόνια αυτός να μετατρεπόταν σε ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).
Προφανώς για να γινόταν αυτό ώστε να θεωρούταν βιώσιμο θα έπρεπε παράλληλα να δρομολογηθεί και η ορθή διαχείριση και διαλογή απορριμμάτων στην πηγή (πολλοί και διαφορετικοί κάδοι συλλογής κλπ) από την επόμενη Δημοτική Αρχή Μπέου και να είχε αν όχι ολοκληρωθεί, τουλάχιστον προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Στα επόμενα όμως χρόνια τίποτα δεν έγινε παρά μόνο μια πλήρης αδράνεια με την επιπρόσθετη όμως επιβάρυνση, κάπου στις αρχές του 2016, ο ΧΥΤΑ να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από απορρίμματα που με ευθύνη του Δ.Σ του ΣΥΔΙΣΑ και κυρίως της Αρχής Μπέου είχαν αφετηρία την Τρίπολη της Αρκαδίας. Μνημειώδεις οι συνεδριάσεις την εποχή εκείνη του Δημοτικού Συμβουλίου για όσους θα ήθελαν να επιβεβαιώσουν τα γραφόμενα.
2η. Τον Νοέμβριο του 2017 ενημερωθήκαμε πως εγκρίθηκε, χωρίς κανείς από τις μειοψηφίες του Δημοτικού Συμβουλίου να έχει ενημερωθεί σχετικά, η νέα ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) λειτουργίας του ΧΥΤΑ που μετατράπηκε εν τω μεταξύ με έναν «μαγικό» τρόπο σε ΧΥΤΥ . Στην νέα ΑΕΠΟ προβλεπόταν μεταξύ άλλων , αλλά βασικό και συστατικό στοιχείο της νέας ΑΕΠΟ, η κατασκευή ΜΕΑ (Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων).
Μα που είναι το κακό θα αναρωτηθεί κανείς αλλά και οι ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ;
Μα στο τί εργασίες θα εκτελούνται .
Και σύμφωνα με την ΑΕΠΟ με ΑΔΑ :Ψ4Ν5ΟΡ10-Ξ5Υ
<< Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Οργανικών Η Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Οργανικών θα καταλαμβάνει έκταση 19.102,80 m 2 και θα βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του γηπέδου του ΧΥΤΑ Π.Σ. Βόλου. Η δυναμικότητα της μονάδας επεξεργασίας θα ανέρχεται σε 50.592 tn/έτος για τα αστικά στερεά απόβλητα και σε 15.200 tn/έτος για τα προδιαλεγμένα οργανικά. Η τεχνολογία της Μονάδας Επεξεργασίας των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) η οποία έχει επιλεγεί είναι η μηχανική και βιολογική επεξεργασία με τη μέθοδο της βιολογικής ξήρανσης και έχει ως στόχο την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου (solid recovered fuel, SRF). >>
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΛΟΙΠΟΝ.
Αφού λοιπόν δρομολογείται η κατασκευή ουσιαστικά της ΜΕΑ έτσι όπως ορίζεται στην σχετική ΑΕΠΟ, τότε ο στόχος από την Δημοτική Αρχή Λούλη-Μπέου παραμένει και είναι η παραγωγή SRF που βεβαίως θα καίγεται στις υψικαμίνους της ΑΓΕΤ ή και άλλων Βιομηχανιών. Κι έτσι απαντιέται και το ερώτημα , ελαχίστων ίσως αλλά υπαρκτών.
Ποια η στάση της Δημοτικής Αρχής Λούλη- Μπέου για την καύση των σκουπιδιών;
Ευθέως οι άνθρωποι την υπερασπίζονται γιατί εκεί θα προωθούν το «δικό» τους προϊόν.
Και την ώρα που οι πολίτες αυτής της πόλης λένε
ΟΧΙ στην ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
αυτοί εμμέσως μεν δια της αφωνίας τους πλην σαφώς λένε
ΝΑΙ στην ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.