Αριστοτέλης Μπασδάνης: Το ενιαίο νόμισμα στην ευρωπαϊκή κοινότητα ήταν ένα πρώτο βήμα

Του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας

«Η μετάβαση από τα εθνικά νομίσματα στο ευρώ ήταν η μεγαλύτερη νομισματική μετάβαση που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο. Στο εγχείρημα αυτό συμμετείχαν ο τραπεζικός τομέας, οι εταιρίες χρηματαποστολών, οι εμπορικές επιχειρήσεις, ο κλάδος παραγωγής και εκμετάλλευσης μηχανημάτων που δέχονται μετρητά, οι επαγγελματίες χειριστές μετρητών και το ευρύ κοινό.

Ο ελληνικός λαός σήμερα, 20 χρόνια μετά, έχει αναγνωρίσει την αξία του ευρώ, που έχει διευκολύνει την οικονομία και την καθημερινότητα του.

Ωστόσο, το ενιαίο νόμισμα στην ευρωπαϊκή κοινότητα ήταν ένα πρώτο βήμα. Η χάραξη ενιαίας πολιτικής στην ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει ακόμη αδήριτη ανάγκη. Προσφυγικό, μεταναστευτικό, δημοσιονομικό, ακόμη και στην υγειονομική κρίση της πανδημίας covid-19 που χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης πριν δύο χρόνια, οι βηματισμοί ήταν διαφορετικοί από χώρα σε χώρα-μέλος της ΕΕ.

Το σίγουρο είναι ότι το ευρώ μας προστάτευσε σε αντίξοες συγκυρίες της χώρας μας. Παρόλα ταύτα, δεν ήταν ικανό από μόνο του να εδραιώσει στέρεες βάσεις για ισότιμες σχέσεις μεταξύ ευρωπαϊκού βορά και νότου.

Εδώ ταιριάζουν απόλυτα τα λόγια του Νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, που έγραφε: «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ»…»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.