Χώροι φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ή Αποθήκες ψυχών;

Γράφει ο Δρ. Παύλος Μαλινδρέτος *

Στα ελληνικά νησιά της παραμεθορίου, όπως για παράδειγμα στη Λέσβο, η κατάσταση που περιγράφεται σήμερα είναι ως και τραγική. Οι αριθμός των μεταναστών είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που αντέχουν τόσο οι δομές που υπάρχουν, όσο και οι τοπικές κοινωνίες. Ας θυμηθούμε και ας επισημάνουμε:

• Κάποιος έλεγε παλαιότερα: «Ελάτε στην Ελλάδα, είστε πρόσφυγες, δεν είστε μετανάστες». Εμείς λέγαμε ότι η χώρα μας δεν μπορεί τη δεδομένη χρονική στιγμή να περιθάλψει όλους τους δύσμοιρους κατατρεγμένους του κόσμου.

• Κάποιος έλεγε: «Η Ελλάδα είναι πέρασμα, όχι χώρα προορισμού, δεν θα καθίσουν εδώ οι μετανάστες». Σήμερα, όχι μόνο μένουν εδώ οι μετανάστες, αλλά κάποιοι συμφώνησαν να γυρίσουν από τις Ευρωπαϊκές χώρες και άλλοι μετανάστες.

• Κάποια έλεγε: «Δεν θα επηρεαστεί καθόλου ο τουρισμός των ελληνικών νησιών. Αντίθετα οι ευρωπαίοι τουρίστες θα βλέπουν τι καλά που φιλοξενούνται δίπλα τους οι πρόσφυγες/μετανάστες και θα χαίρονται». Σήμερα η Ελλάδα διασύρεται δεχόμενη την κατακραυγή όλου του κόσμου για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στους «χώρους φιλοξενίας» των προσφύγων/μεταναστών. Δεν θέλατε να ακούσετε τις φωνές που προειδοποιούσαν.

• Σήμερα αναρωτιέται κανείς αν επιτρέπεται υπάρχουν καταγγελίες για βιασμούς και ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ακόμη και ΠΑΙΔΙΩΝ σε αυτούς τους χώρους και οι υπεύθυνοι να σφυρίζουν αμέριμνοι και να πανηγυρίζουν για την προεκλογική παροχολογία που μόλις ξεκίνησε. Οι εθελοντικές οργανώσεις των ιατρών ουρλιάζουν, ΔΕΝ ΑΚΟΥΤΕ;

• Είναι δυνατόν στη χώρα μας να υπάρχουν χώροι φιλοξενίας που με θλίψη μας θυμίζουν «στρατόπεδα συγκέντρωσης ψυχών»; Στρατόπεδα που πέθαιναν Έλληνες και Εβραίοι απλά και μόνο γιατί ήταν διαφορετικοί.

• Σας ενόχλησαν οι χώρες που προστάτεψαν τα σύνορα τους. Εσείς δεν αναγνωρίζετε θαλάσσια σύνορα.

• Η Ελλάδα έγινε αποθήκη ψυχών, αφήσατε αυτούς τους δύσμοιρους ανθρώπους να ελπίζουν ότι η χώρα μας αποτελεί εφαλτήριο για το όνειρο. Ακόμη χειρότερα τους κλείσαμε σε χώρους φιλοξενίας, γιατί να το κρύβουμε, τους κλείσαμε σε συνθήκες «στρατοπέδων συγκέντρωσης».

• Αφήσατε την Ελλάδα να γίνει ο Εφιάλτης της σύγχρονης ιστορίας, και συνεχίζουμε…!

*Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών και των Ιατρών Κέντρων Υγείας Μαγνησίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.